Ogrevanje z IR-paneli: Vsak prostor ima svojo regulacijo

V času energetske krize, v kateri smo se znašli zaradi zaostrenih geopolitičnih razmer, gospodinjstva za zdaj najbolj občutijo podražitev virov energije, največ bojazni pa vzbuja negotovost, do kod lahko seže draginja in ali lahko energijski vir, na katerega deluje naša ogrevalna naprava, presahne. Zlasti lastniki stanovanjskih hiš se zato ozirajo za dopolnilnim ogrevanjem, da bi imeli rezervo. Glede na razmeroma ugoden znesek naložbe in nezahteven način vgradnje so zanimivi tudi IR-paneli.

Za ogrevanje z infrardečimi (IR-) paneli po stavbi ne potrebujemo cevnih napeljav, kurilnice in dimnih tuljav, ogrevala so v prostorih, ki jih nameravamo ogrevati, vzdrževanje je minimalno, toplotna regulacija je v vsakem prostoru posebej. Velika neznanka pa bodo v prihodnje cene električne energije. Ta način ogrevanja je zato najbolj primeren za dobro izolirane stavbe z majhnimi toplot­nimi izgubami, za dopolnilno ogrevanje ali za gospodinjstva z lastno sončno elektrarno.

Za nove stavbe nič več ogrevanja na elektriko iz javnega omrežja

V nadaljevanju se navezujemo prav na te, saj proizvajajo električno energijo iz energije sonca, ki je obnovljivi energijski vir (OVE). Konec letošnjega maja je namreč začel vel­jati novi pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 3), ki omejuje uporabo električne energije za neposredno ogrevanje stavbe (in tudi tople vode). Ta pravilnik se uporablja pri gradnji novih stavb in rekonstrukciji stavbe oziroma njenega posameznega dela, kjer se posega v najmanj 25 odstotkov površine toplotnega ovoja (če je to tehnično izvedljivo). PURES med izrecnimi omejitvami določa, da generatorjev toplote in grelnih teles, ki toploto za ogrevanje stavb pripravljajo z direktno rabo električne energije, ni dovoljeno uporabljati, če električno energijo dobivajo iz javnega električnega omrežja ali drugega vira, kjer električna energija ni pridobljena iz OVE. Je pa neposredno ogrevanje stavbe na takšen način dovoljeno, če je stavba priključena na generator električne energije, ki proizvaja električno energijo iz OVE in na leto pro­izvede vsaj enako količino električne energije, kot je potrebna za proizvodnjo toplote v njej. Če torej povemo drugače, je neposredno ogrevanje na elektriko, kamor spadajo tudi IR-paneli, v novi stavbi mogoče, če elektriko zanj proizvedemo s samooskrbno sončno elektrarno.

Osnove IR-ogrevanja

Infrardeče ogrevanje povzema princip sončnega sevanja. IR-panel s sevanjem nam­reč ogreva tla, stene, predmete in ljudi, ne pa neposredno zraka, ta se ogreje šele prek teles oz. predmetov. Zato zrak pri tem načinu ogrevanja ne kroži tako intenzivno in s seboj ne nosi prašnih delcev.

Sodobna IR-ogrevala so tanki paneli, priklop­ljeni na električno omrežje in nameščeni na strop ali stene, ki električno energijo pretvorijo v sevalno energijo brez vmesnih faz. Idealno mesto za montažo je strop, in sicer ne v bližini steklenih površin in ne neposredno nad deli, kjer sedijo ljudje. Montaža na steno ni optimalna, je bolj rešitev v sili. Stenski paneli se zaradi varnosti montirajo od 120 do 140 centimetrov od tal, da se ob njih ne moremo speči. Ker se njihova prednja površina segreje na 80 do 105 stopinj Celzija, velja opozorilo, da se jih med delovanjem ne dotikamo.

FOTO: Magnetix/ShutterstockInfrardeče valovanje
Infrardeče valovanje je leta 1800 odkril astronom Frederick William Herschel, ko je želel določiti, koliko toplote nosi posamezna barvna komponenta sončne svetlobe, ki jo je razpršil s stekleno prizmo. Ugotovil je, da temperatura narašča od modrega proti rdečemu delu spektra. Pri merjenju temperature zunaj območja vidne svetlobe je naprej od rdečega dela spektra izmeril še višjo vrednost. Ugotovil je, da se je tudi v ta predel lomila človeškemu očesu nevidna sončna svetloba s frekvenco še nižjo od rdečega spektra, ki ima od vse vidne svetlobe najnižjo frekvenco. Razvoj znanosti in tehnologije je izkoristil IR-valovanje za mnoge uporabne namene: »žarke« detektorjev, daljinskih upravljalnikov, opremo za nočno gledanje, za oddaljeno določanje temperature objektov, za pregled človeškega telesa, zgodnje odkrivanje nekaterih bolezni …

Panel na stropu posredno ogreva tla in stene. Pri stropni montaži je izkoristek največji, medtem ko so izgube največje, če so nameščeni na stenah pri tleh (podobno kot radiatorji) ali na robu stene, v bližini kota. Prav tako se moramo izogibati montaži na steno, ki stoji nasproti panoramske stene, ali montaži enega panela večje moči namesto dveh manjših, ki ju ustrezno razporedimo.

IR-paneli zaradi načina delovanja zagotovijo dobro razporeditev toplote v prostoru: topleje je pri tleh in hladneje pri stropu, kar pomeni, da je temperatura v prostoru za enako toplotno udobje lahko nižja kot pri klasičnih načinih ogrevanja.


Vsak prostor ima – ne glede na število panelov – en termostat, kar omogoča želeno temperaturo v njem. Termostati so klasični ali napredni, kar pomeni, da neprestano spremljajo temperaturno dogajanje v prostoru, zaznavajo odziv objektov na toploto in sproti prilagajajo dovajanje energije. Omogočajo tudi nastavitev različnih programov, z nižjo temperaturo, ko smo odsotni ali ponoči. Z WIFI-termostatom jih lahko povežemo s pametno napeljavo.

Omejitve IR-ogrevanja

Čeprav se kot prednost IR-ogrevanja navaja, da preprečuje nastanek plesni na stenah, saj jih izsušuje, pa v stavbah, ki imajo akut­no težavo z vlago, z ogrevanjem ne bomo zadovoljni, pravijo strokovnjaki, razen če se odločimo za panele zelo velike moči, kar pa z vidika porabe ni ekonomično.

Še ena od slabosti IR-ogrevanja je, če bi ga želeli uporabiti za glavni ogrevalni vir, da ne segreva vode, torej za ta namen potrebujemo dodaten sistem.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE