Pametna naložba, ki zmanjša stroške energije in dvigne vrednost nepremičnine

16. 2. 2024 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Orva energija

V teh časih, ko se zdi, da računi za energijo samo še rastejo, vsi iščemo načine, kako prihraniti, ne da bi pri tem morali žrtvovali udobje svojega doma. Eden izmed načinov, s katerim lahko zmanjšate stroške energije in dvignete vrednost nepremičnine, je naložba v kakovostno prezračevanje vašega doma.

Moderni prezračevalni sistemi dandanes veljajo za pametno naložbo, ki z rekuperacijo toplote znatno pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja ob nezanemarljivem dejstvu, da z njimi pridobite zdravo bivanjsko mikroklimo, ki znatno izboljša kakovost bivanja.

V boj proti podražitvam

Trenutni trendi na energetskem trgu so vse prej kot razveseljivi. Spremembe na področju obračunavanja električne energije, preobremenjeno omrežje in naraščanje stroškov elektrike le še poudarjajo potrebo po učinkoviti rabi energije v domovih.

Podražitve na energetskem trgu

Iskanje načinov za povečanje energetske učinkovitosti, ki bi posledično zmanjšali obremenitev naše denarnice, postaja vse pomembnejše.

Dokaz tega je iskanje najučinkovitejših ogrevalnih sistemov, večje povpraševanje po nizkoenergijskih aparatih in nenehne izboljšave v toplotni izolaciji objektov.

Gradbena industrija sledi tem trendom z razvojem skoraj ničenergijskih hiš, ki so zasnovane za minimalno porabo energije.

Po direktivah EU so gradbena podjetja zavezana k energijski učinkovitosti, uporabi obnovljivih virov energije in zmanjšanemu izpustu toplogrednih plinov.

Na gradbenem področju so k tovrstnim direktivam zavezani tako novograditelji kot tisti, ki se lotijo izvajanja osnovnih ukrepov energijske sanacije večstanovanjskih stavb in enodružinskih hiš.

Če povzamemo, vsi iščemo načine, kako bi iz naših domov odtekalo čim manj denarja.

Učinkovita energijska sanacija poleg vgradnje nadstandardne debeline toplotne zaščite in nadstandardnega stavbnega pohištva ter dobrega tesnjenja zajema še nadzorovani prezračevalni sistem z rekuperacijo. Njegova vgradnja je izrednega pomena, če želimo potraten objekt spremeniti v nizkoenergijsko ali celo pasivno hišo.

S prezračevanjem do prihrankov pri stroških ogrevanja

Redno zračenje je nujno potrebno za dobro počutje in zdravo bivanjsko mikroklimo, predvsem v zrakotesnih novogradnjah, kjer je kroženje zraka zelo omejeno.

Za prezračevanje lahko sicer uporabljamo naravno zračenje z odpiranjem oken, ki pa je energijsko precej potratno. Tako vso pridobljeno (in seveda plačano) toplotno energijo dobesedno izgubljamo skozi okno.

Resda se hiša ne bo ohladila v nekaj minutah zračenja, vendar če bi zračili prostor vsako uro za 5 do 7 minut (tudi ponoči), kot je za pravilno izmenjavo zraka priporočeno, bi za ohranjanje določene temperature porabili več energije.

Moderni prezračevalni sistemi z rekuperacijo so rešitev za svež dom brez izgub toplote. Sistem rekuperacije deluje kot nekakšen reciklažni center za toploto – izkorišča že plačano toploto, ki smo jo pridobili z ogrevanjem, in jo vrača v prostor, hkrati pa odstranjuje zastarel zrak in ga nadomešča s svežim – ki je že ogret. To pomeni, da večine toplotne energije ne zavržemo!

Pri naravnem zračenju z odpiranjem oken nam toplotna energija uhaja.

Ohranjaje toplote v zaprtih prostorih, kljub pritoku svežega, čistega zraka je koristno za našo denarnico in naše udobje.

Kakovostni prezračevalni sistemi zadržijo vsaj 90 % toplote, kar pomeni, da jim uspe znova uporabiti skoraj vso toploto v prostoru. Tako neposredno znižujemo stroške ogrevanja in hlajenja, saj zmanjšujemo potrebo po ogrevanju v zimskem času in hlajenju v poletnem.

Moderni prezračevalni sistemi so zasnovani tako, da izboljšujejo kakovost zraka v prostoru in preprečujejo uhajanje toplote, ter so zato neprecenljivi pri iskanju rešitev za zmanjševanje stroškov in hkratno povečanje udobja.

Poraba električne energije za delovanje prezračevalnega sistema variira in je odvisna od modela ter načina uporabe, a običajno zajema le majhen del celotne porabe energije v gospodinjstvu.

Prezračevalni sistemi Orca zagotavljajo svež zrak brez alergenov, plesni, odvečne vlage in manj bolezni. Lokalne enote prezračevalnega sistema z rekuperacijo Pico 50+ in Flexi 50 so idealne za sanacije in renovacije ter omogočajo do 92-odstotni toplotni izkoristek. Ob delovanju pri najnižji hitrosti bomo za njihovo porabo električne energije odšteli dobrih 5 EUR na leto. 

Vpliv na vrednost nepremičnine

V notranjih prostorih dnevno preživimo kar 22 ur ali približno 90 % svojega časa. Marsikoga dejstvo, da je zrak na ulici čistejši od tistega v otroški sobi ali kuhinji, preseneti. Nikakor pa ni presenetljivo dejstvo, da je dom z urejenim prezračevanjem vreden več.

Dom z urejenim prezračevalnim sistemom.

Vgradnja prezračevalnih sistemov z rekuperacijo v domove poveča njihovo tržno vrednost, saj prihodnjim stanovalcem prinaša:

  • boljšo kakovost zraka,
  • učinkovitejše ogrevanje in hlajenje,
  • nižje stroške za energijo,
  • manjši ogljični odtis doma in
  • večje udobje bivanja.

Vsi navedeni dejavniki so magnet za potencialne kupce, saj končno prinašajo visoko dodano vrednost.

Nepremičnino kupujemo enkrat ali dvakrat v življenju, zato pred nakupom dobro premislimo in izberimo takšno, ki zagotavlja maksimalne koristi.

Le kdo si ne bi želel živeti v zdravem bivalnem okolju in z nizkimi stroški?

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so postali ključni element pri ocenjevanju sodobnih, trajnostno naravnanih nepremičnin, s čimer neposredno prispevajo k višji tržni vrednosti domov.

Izboljšanje kakovosti bivanja: prave prednosti prezračevalnih sistemov

Poleg pozitivnih finančnih prednosti, ki jih prinaša naložba v prezračevalni sistem, pa ne smemo pozabiti na vpliv, ki ga ima na naše zdravje in dobro počutje.

Dom, v katerem je vgrajen prezračevalni sistem, zagotavlja svež zrak brez alergenov, plesni, odvečne vlage in manj bolezni.

Naložba v prezračevalni sistem je zato veliko več kot finančna – je investicija v zdravju prijazno bivalno okolje.

Prezračevalni sistem skrbi za nenehen dotok svežega zraka v vaš dom.

Vgradnja prezračevalnega sistema je še posebej pomembna pri alergikih in na območjih s čezmerno onesnaženostjo zraka v zimskih mesecih.

V Sloveniji smo na žalost izpostavljeni tudi nevarnemu radioaktivnemu plinu radonu, ki v zrak pronica skozi zemljo. Zraka na prostem sami žal ne moremo očistiti, lahko pa poskrbimo za svež in čist zrak v našem domu.

»Že nekaj mesecev uporabljam prezračevanje Orca Pico 50+ z ventilatorjem. Z velikim navdušenjem opažam dober rezultat glede vlage in vonja. Stvar zares deluje! Mirno lahko rečem, da se je naložba splačala,« je povedal eden izmed zadovoljnih uporabnikov lokalnega prezračevanja Orca.

Subvencioniran nakup prezračevalnih sistemov z rekuperacijo

Nakup prezračevalnih sistemov z rekuperacijo subvencionira Eko sklad v višini 20 % od vrednosti naložbe.

Aktualne subvencije lahko vedno preverite sami na spletni strani Eko sklada ali o njih povprašajte izbranega ponudnika.

Upoštevati je treba, da je cena prezračevanja z rekuperacijo odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto in zmogljivostjo sistema, velikostjo objekta, številom prostorov, dodatnih funkcij in zahtevnostjo montaže, zato se za natančno ponudbo vedno obrnite na izbranega ponudnika.

Prezračevalni sistemi Orca, ki so nameščeni že v tisočih domovih po Sloveniji in Evropi, ponujajo tako lokalne kot centralne rešitve prezračevanja. Vsak dom je edinstven, zato je ključno, da za vsakega najdemo najbolj optimalno rešitev, prilagojeno njegovim specifikam. Odkrijte, kako lahko prezračevalni sistem Orca izboljša vaš dom.

Različni modeli prezračevalnih sistemov Orca bodo poskrbeli za svežino v vsakem domu.


Naročnik oglasne vsebine je Orca energija

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE