Izkušnje novograditelja: Napeljave v naši hiši

30. 10. 2019 | Besedilo: Andrej Jager | Fotografije: A. J.

pametne napeljave, prezračevalni sistem, električne napeljave, napeljave, Andrej Jager

Andrej Jager je na naši spletni strani www.deloindom.si kot kolumnist skoraj dve leti poročal o izkušnjah z gradnjo stanovanjske hiše. Družina se je pred poletjem preselila na svoje, izkušnje pa so dovolj sveže, da nam je lahko zaupal premisleke, ki so ga vodili pri sprejemanju odločitev, povezanih z napeljavami, vgrajenimi v hišo. Naš kolumnist se je namreč precej poglobil v podrobnosti, iskal izvajalce za posamezne faze gradnje in sam ali ob pomoči prijateljev opravil precej manj zahtevnih del.

Po projektu za gradbeno dovoljenje (PDG) smo tudi mi in izbrani izvajalci vzeli v roke projekt za izvedbo del. Naš novi dom ima vgrajenih kar nekaj inštalacij in sistemov. Ne glede na izrisane načrte pa smo kdaj za nianso skrenili od projekta in sledili svojim svežim željam in potrebam. Spremembe, razumljivo, ne smejo posegati v temeljno postavitev instalacij. Poleg električne, vodovodne napeljave in male biološke čistilne naprave za odpadne vode imamo v naši hiši toplotno črpalko za ogrevanje prostorov s talnim gretjem in pripravo tople sanitarne vode, nekatera opravila smo si olajšali s pametnimi inštalacijami, napeljavam in napravam pa se bodo v prihodnje pridružili še centralni prezračevalni sistem, sončna elektrarna in zbiralnik deževnice.

Vodovod in odtok odpadne vode

Vodovod je speljan samo po eni strani hiše, ker je to cenovno učinkovito, zaradi kratkih linij je tudi možnost pojavljanja napak manjša. Nekoliko drugače, kot opažam v drugih domovih, smo mi na zunanjo stran hiše speljali tudi priključek za toplo vodo, kar je priročno pri polnjenju otroškega bazena ali čiščenju avtomobila. Dodatno cev smo speljali skozi hišo za letno kuhinjo. Mojster je poskrbel za možnost zimskega izpusta vode v njej, da bomo lahko preprečili poškodbe, ki bi jih povzročila zmrzal.

Vodovodni inštalaciji pritiče odtočna inštalacija. Ker je pomivalni stroj največji povzročitelj zamašitev odtokov, nisem želel predolgih vodov znotraj hiše. Že pri izrisu PGD je bilo upoštevano, da je odtok iz hiše takoj iz kuhinje, povezan s cevjo večjega preseka. Če bi se zamašil, sta čiščenje in odprava zamaškov preprosta. Odpadne vode se pri nas stekajo v malo biološko čistilno napravo.

Električne napeljave

Po vodovodu in kanalizaciji je bila vgradnja elektroinštalacij kompleksnejša in je zahtevala večjo osebno angažiranost. Tega se zagotovo ne bi lotil brez pomoči izkušenega električarja. Ne glede na izrisane načrte sem spreminjal mikrolokacijo nekaterih kablov in vtičnic. Pri tem nisem upošteval samo zdajšnjih potreb, ampak sem poskušal predvideti tudi morebitne prihodnje investicije v objekt.

Tako smo po posvetovanju z električarjem dodatno namestili UTP- oz. po domače internetne kable za varnostni sistem zunaj hiše, kable za senzorje gibanja po hodnikih in stopnišču ter kable za novoletno razsvetljavo. Komunikacijska omarica je polna UTP-kablov. Že samo en kabel na pravem mestu lahko reši mnogo težav in prihrani denar. To se je pri nas pokazalo že kmalu, saj za zvonec nisem predvidel UTP-kabla. Je pa bil odveč tisti za senzor gibanja v predsobi le dober meter stran. Z nekaj truda je bil v steni utor in UTP-kabel speljan na mesto, kjer sem potreboval kabel za zvonec.

Z vtičnicami nismo varčevali, vsaka soba ima dva internetna kabla in koaksialni TV-priključek. Dodatno smo na podstrešje pripeljali štiri koaksialne kable za TV. Smo na območju, kjer je optimalna uporaba satelitskega krožnika na strehi. Vsak televizor potrebuje svoj kabel, zato bo treba speljati pod streho toliko kablov, kot bi lahko bilo v hiši tv-sprejemnikov. Dovodi za elektriko pa so napeljani tudi zunaj hiše za vrtno lopo, garažo, zunanjo razsvetljavo in letno kuhinjo.

Ena od prihodnjih investicij bo verjetno sončna elektrarna. V fazi vzpostavitve elek­tričnega omrežja smo od električne omarice do nadstreška pred hišo, na katerem so predvideni sončni paneli, položili dodatno fleksibilno cev za nov kabel. Tako bom pri­hranil pri izkopu. Kaj več tisti trenutek ni bilo mogoče, drugo potrebno inštalacijo bomo urejali ob namestitvi sončne elektrarne.

!!galerija!!


Prezračevalni sistem

Izvedba prezračevalnega sistema brez strokovno pripravljenega načrta je lahko stran vržen denar. Za načrt sem zaprosil kar pri ponudniku in izvajalcu prezračevalnih sistemov. Drugače kot pri elektriki tukaj ni­smo odstopali od načrta. Spremembo smo naredili samo pri zamenjavi prostora za kopalnico in garderobo. Prostoru je sledil dovod zraka v garderobi in odvod zraka v kopalnici. Med gradnjo smo položili odvodne in dovodne prezračevalne cevi in ohišja ventilov skozi etažno ploščo. Manjka nam še rekuperator, zato sistema še nismo za­gnali. Bi pa že prišel prav, saj hiša dobro tesni in imamo občasno težavo s slabim zrakom v prostorih, ki se ne zračijo pogosto.

Ogrevanje prostorov in sanitarne vode

Centralno ogrevanje s toplotno črpalko zrak/voda z močjo 11,2 kW še ni izkusilo prave zime, a nekaj dni nizkih temperatur je črpalko že zagnalo. Imamo pa manjši problem, ki smo ga ob načrtovanju zanemarili. Vajeni smo zelo toplih kopalnic. V prehodnem obdobju se toplotna črpalka ne vključuje tako pogosto, da bi radia­tor ogrel prostor. Ob vgradnji radiatorja nismo izbrali malo dražjega kombiniranega z elektriko, ki bi bil dobra prehodna rešitev. Verjetno bomo problem reševali z IR-panelom. Odločili smo se tudi za preprostejšo različico regulacije toplote v prostorih. Vsaka soba posebej nima termostata, kot je bilo sprva načrtovano, saj sem mnenja, da so nastavitve temperature enkratne ali vsaj zelo redke in jih lahko upravljam ročno z zasukom levo ali desno, kot npr. pri termostatskem ventilu. Odločitev je bila sprejeta, potem ko sem presodil, da je strošek prevelik glede na dejansko rabo inštalacije. Seveda toplotna črpalka ogreva tudi sanitarno vodo.

PREBERITE ŠE: Kolumna Andreja Jagra: Z vgradnjo pametnih modulov je hiša oživela

Pametne napeljave

Za delovanje nekaterih pametnih naprav, za katere smo se odločili, je prav tako potrebna vzpostavitev infrastrukture, za katero pa pri nas niso bili potrebni fizični posegi v objekt, saj smo izbrali brezžično upravljanje. Takšen način z uporabo wi-fi ali kak­šnega drugega protokola postaja standard. Seveda pa pametno krmiljene naprave za delovanje potrebujejo elektriko in internet. Še vedno menim, da npr. žaluzije na pogon potrebujejo stikalo za dviganje in spuščanje, a so vsaj pri nas bolj za okras. Tudi domofon s kamero in zatemnjevanje luči sta del naše pametne hiše in ju upravljamo s telefonom.

Odtok meteornih voda

Niso pa vse inštalacije, ki vplivajo na bivanje, del objekta. Med njimi je zelo pomembno pravilno izvedeno odvodnjavanje meteornih voda s strehe. Vodo iz vseh žlebov smo speljali po odtočnih ceveh mimo čistilne naprave. Cevi za meteorno vodo se pozneje združijo z odvodom prečiščene vode iz čistilne naprave in odtečejo v okolje po skupnem vodu. Za prihodnje leto pa načrtujemo vgradnjo zbiralnika za deževnico, ki bo zadostoval za zalivanje vrta in zelenice.

Vgrajenih inštalacij je precej. Mogoča bi bila še kakšna, npr. centralni sesalni sistem. A smo sklenili, da bo to dovolj.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE