Ministrstvo: Pri gradnji v lastni režiji enake obveznosti

Investitor, ki bo objekt za lastne potrebe gradil sam, bo nastopal kot izvajalec gradnje, torej bodo zanj veljale enake obveznosti kot za kvalificiranega izvajalca, so se na opozorilo OZS odzvali na ministrstvu za okolje in prostor.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je opozorila, da bo po enem od sprejetih dopolnil k predlogu gradbenega zakona, ki je v postopku DZ, investitor gradnjo objektov za lastne potrebe izvajal sam, in sicer se bo to nanašalo na vse objekte in na vse investitorje. To se jim ne zdi sprejemljivo, ker da lahko pomeni nelojalno konkurenco in slabšo kakovost gradnje.

Ministrstvo je v odzivu za STA navedlo, da bo lahko investitor objekt za lastne potrebe gradil sam, in sicer tudi tiste objekte, za katere bo potrebno gradbeno dovoljenje. Bo pa v teh primerih sam nastopal kot izvajalec gradnje.

To pomeni, da bo moral zagotoviti najmanj takšno kakovost izvedbe, kot je predpisana z zakonom, ter da bo moral graditi na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in v skladu z dokumentacijo za izvedbo gradnje, pogodbo ter predpisi in pravili stroke. Voditi bo moral gradbeni dnevnik, prevzeti zakoličbo na terenu, pravočasno obveščati nadzornika pred vsako pomembno fazo izvajanja gradnje, zagotavljati varnost in zdravje delavcev, varnost ljudi in predmetov pri izvajanju gradnje ter preprečevati čezmerne obremenitve okolja.

Prav tako bo moral izbrati tehnološke in delovne procese, ki bodo povzročali najmanjše možno tveganje za nastanek nezgod pri delu, poklicnih bolezni ali bolezni v zvezi z delom ter najmanjše negativne vplive na okolje in objekte. Po končani gradnji bo moral odstraniti gradbene ovire in omejitve dostopa, odstraniti odpadke in gradbišče ustrezno urediti ter podpisati izjave o dokončanju gradnje in dokazilo o zanesljivosti, določa predlog zakona.

Kot izvajalec bo moral izpolnjevati tudi obveznosti, ki jih bo imel v zvezi z zagotavljanjem varnosti objekta, življenja in zdravja ljudi, mimoidočih, prometa, sosednjih objektov in okolice. Kršitev teh obveznosti je predvidena kot prekršek, za njihovo opustitev so predvideni inšpekcijski ukrepi in zagrožene globe za prekršek.

Investitor bo moral gradbeno dovoljenje pridobiti na podlagi predpisane dokumentacije, ki jo bodo izdelali kvalificirani strokovnjaki.

Med gradnjo bo moral investitor zagotoviti tudi sodelovanje pooblaščenega arhitekta in inženirja. Ta bo moral med drugim sodelovati pri zakoličenju objekta in redno spremljati gradnjo objekta na gradbišču, zagotoviti nadzor, da bo gradnja skladna z dokumentacijo, opozarjati na morebitne kršitve in, če se bodo te ponavljale, tudi ustaviti gradnjo, nadzorovati vpis morebitnih sprememb v dokumentacijo, od izvajalcev zbirati in preverjati potrdila o skladnosti in ustreznosti materialov in naprav, ki se bodo vgrajevali, potrditi ustreznost dokumentacije za pridobitev uporabnega dovoljenja in sodelovati pri morebitni odpravi pomanjkljivosti po tehničnem pregledu do zaključka upravnega postopka.

Investitor bo moral po dokončanju gradnje pridobiti uporabno dovoljenje. V primeru zahtevnega objekta in objekta z vplivi na okolje bo upravni organ, ki bo izdal gradbeno dovoljenje, pred izdajo uporabnega dovoljenja izvedel tudi tehnični pregled objekta, so navedli na ministrstvu.

Poudarjajo, da je namen gradbenega zakona zaščita javnega interesa pri graditvi objektov, in ne zaščita zasebnih interesov ali interesov posameznih gospodarskih skupin. Menijo, da navedene zahteve, ki bodo veljale tudi v primeru gradnje v lastni režiji, "predstavljajo zadosten sistem ključnih varoval, ki zagotavljajo varovanje javnega interesa pri gradnji".

Ministrstvo glede pomislekov OZS dodaja, da je delo na črno predmet predpisov, ki urejajo preprečevanje dela in zaposlovanja na črno, izogibanje plačilu davkov pa predpisov, ki urejajo davčno področje.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE