Sejem Dom 2020: Okoljski priznanji ZKG prejmeta podjetji MIK in Kronoterm

4. 3. 2020 | Besedilo: J. B. | Fotografije: arhiv proizvajalcev

mik, okoljsko priznanje, sejem Dom 2020

Na sejmu Dom bosta organizator Gospodarsko razstavišče in Gradbeni inštitut ZRMK podelila okoljski priznanji ZKG za razvojno tehnološka dosežka. Letošnja prejemnika sta podjetji MIK za sodobno vgradnjo stavbnega pohištva s prezračevalnim sistemom Mikrovent in Kronoterm za razvoj, implementacijo in trženje toplotne črpalke Adapt.

Nacionalna certifikacijska shema, imenovana Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), je bila v Sloveniji po vzorih tujih dobrih praks in razvojnih aktivnosti vzpostavljena pred 24 leti. Med ključnimi merili za vrednotenje so bili že od samega začetka vidiki trajnostne gradnje (okoljski, družbeni in ekonomski). Priznanje je namenjeno le najboljšim na svojem področju in tistim, ki za najboljšimi zaostajajo za največ 10 odstotkov; v 24 letih je bilo podeljenih 180 priznanj.

Podjetje MIK iz Vojnika je pridobilo ZKG za sodobno vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva MIK z integriranim prezračevalnim sistemom MIKrovent pri novogradnjah in prenovah. Vgrajujejo okna, balkonska in vhodna vrata iz različnih materialov, kot so les, PVC, aluminij in njihove kombinacije. Poleg stavbnih elementov in lokalnega prezračevalnega sistema vgrajujejo še senčila (rolete, polkna, žaluzije), komarnike, zunanje in notranje police, za katere imajo ustrez­na dokazila o kakovosti.

Stavbne elemente vgrajujejo na sodoben način, to je skladno z veljavnimi predpisi in zadnjim stanjem tehnike (smernic RAL in meril v okviru certifikacijske sheme ZKG). Prednost take vgradnje je poleg ustrezne mehanske pritrditve in drugih zahtev, ki izhajajo iz meril ZKG, tudi odpravljanje toplot­nih in zvočnih mostov ter reševanje drugih detajlov s področja gradbene fizike.

Pohvalna je integracija lokalnega prezračevalnega sistema MIKrovent, ki je plod lastnega razvoja, v okenski ali vratni sestav, kar je ustrezna rešitev predvsem za stanovanjske stavbe (hiše in stanovanja). S tem se zadosti tudi zahtevam po večji energetski učinkovitosti, predpisom s področja prezračevanja, izboljšajo se bivalne in delovne razmere v prostorih, kar vpliva na zdravje in počutje uporabnikov.

Pri sodobni vgradnji stavbnih elementov MIK s prezračevalnim sistemom MIKrovent uporabljajo preverjene materiale in orodja ter upoštevajo sodobna pravila stroke. Priprava delovnega procesa in obvladovanje vgradnje potekata v skladu s standardi ISO 9001, 14001 in EFQM. Vsi izdelki in uporabljeni materiali imajo ustrezna poročila o preskušanju in certifikate. Podjetje skrbi za dodatno izobraževanje monterjev in njihovo seznanjanje z novostmi pri izdelkih, materialih in načinih vgradnje.

PREBERITE ŠE: Sejem Dom 2020: Tehnologije za sodoben dom

Kupcem so za pomoč in informacijo na voljo prospekti s tehničnimi podatki, navodila za vgradnjo in vzdrževanje, dodatno pa jim zagotavljajo tudi servis in vzdrževanje stavb­nih elementov Mik in prezračevalnega sistema MIKrovent.

Notranjost nagrajene Kronotermove toplot­ne črpalke Adapt s COP 5,2Podjetje Kronoterm z Gomilskega je pridobilo priznanje ZKG za toplotno črpalko Adapt tipa zrak/voda, ki je rezultat lastnega razvoja. Razvojno tehnološki dosežek je plod skoraj treh desetletij dela, predvsem pa znanja in razvojno usmerjenega vodstva.

Najnovejšo invertersko toplotno črpalko Adapt, ki je na voljo v treh različicah nazivne moči in je sestavljena iz zunanje in notranje enote, so v Kronotermu razvili za relativno novo hladivo R452b, ki ima skoraj 20-krat nižji toplogredni potencial kot druga uveljavljena hladiva za toplotne črpalke. Poleg okoljske prijaznosti so bili ključni cilji, ki so jih želeli doseči z novim izdelkom, povečanje energetske učinkovitosti in s tem povečanje deleža obnovljivih virov energije pri delovanju, posebno pozornost so namenili integraciji z okoljem, tako s sodobnim oblikovanjem kot nizko ravnjo hrupa, in naprednemu upravljanju, ki temelji na prilagodljivem algoritmu. Rezultat je toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje stanovanjskih stavb, ki ima po podatkih nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza BAFA najvišje sezonsko grelno število COP 5,2, kar je izreden dosežek. Zato ni presenečenje, da dosega odlične prodajne rezultate v Sloveniji in Evropi.

Toplotno črpalko Adapt zaokrožujejo sklad­nost vsemi predpisi, sodoben proizvodni proces, dobro razvita servisna mreža doma in v Evropi, ki temelji na vzdrževanju brez plamena, Kronoakademija za ustrezno usposobljenost strokovne podpore, skrb za zaposlene in štipendiranje kadrovskega podmladka, družbena odgovornost in skrb za lastno blagovno znamko.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE