Vhodna vrata za stanovanja: Poudarek na zvočni izolativnosti in protipožarni varnosti

20. 2. 2019 | Besedilo: Katja Žnidar | Fotografije: arhiv podjetij

varnostna vrata, protivlomna vrata, vrata za stanovanja, vhodna vrata

Vhodna vrata za hišo ali stanovanje se razlikujejo tako po odpornosti materialov, izolativnosti kot varnosti, precejšnja pa je tudi vizualna razlika.

Vhodna vrata, primerna za stanovanja v večstanovanjskih objektih, so lažja in imajo preprostejše varovanje, saj je osnovno varovanje zagotovljeno že pri glavnem vhodu, večji poudarek pa je na zvočni izolativnosti in protipožarni varnosti. Preprostejša so tudi po videzu, saj so vhodna vrata stanovanj, v nasprotju s tistimi v hišah, večinoma gladka, brez motivov in zasteklitve.

Za stanovanja in hiše praviloma zadoščajo vhodna vrata tretjega varnostnega razreda. FOTO: VovkoStopnja varnosti

Preden se odločimo za nova vhodna vrata, je dobro poznati razliko med protivlomnimi in varnostnimi vrati, saj nekateri ponudniki navadna lesena oglašujejo kot protivlomna, čeprav v resnici ne zagotav­ljajo takšne varnosti. Protivlomna imajo kakovostno jekleno konstrukcijo vratnega krila in podboja, ki je odporna proti poskusom vloma, večtočkovno ključavnico, ki ob poskusu vloma blokira, kakovosten cilindrični vložek z zaščitenim profilom, ki onemogoča ponarejanje ključev, ter druge varnostne elemente. Zanje so pridobljeni vsi potrebni certifikati o protivlomnosti in ustrezajo standardom tretjega varnostnega razreda. Varnostna vrata po drugi strani nimajo zgoraj navedenih protivlomnih elementov, ampak gre le za lesena vrata z lesenim podbojem in ključavnico s tremi ali petimi zatiči, ki pa niso tako kakovostni kot pri protivlomnih vratih.

Za stanovanja in hiše praviloma zadoščajo vhodna vrata tretjega varnostnega razreda, ki je skladen z normativi NF EN 1627 – ND EN 1630, pojasni Kristjan Premužič iz podjetja Vovko. Pri nas je odločitev o stopnji varnosti za zdaj še v domeni kupca, medtem ko imajo nekatere države že s predpisi določeno, kakšna vrata morajo biti vgrajena v posamezne objekte, kot zanimivost navedejo v podjetju Lip Bled.

Bolj kot toplotna pomembna zvočna izolativnost

Vhodna vrata v stanovanje so od glavnega vhoda v večstanovanjski objekt ločena s hodnikom ali stopniščem, kar zagotavlja dodatno varnost, predvsem pa večjo zaščito pred zunanjimi vplivi, zato je njihova toplot­na zaščita manj pomembna kot pri hiši. V blokih, kjer hodniki niso ogrevani, je pri izbiri vhodnih vrat treba razmišljati tudi o toplotni izolaciji ali vsaj klimatski zaščiti, da se izognemo zvijanju vratnega krila zaradi različnih klimatskih razmer med prostoroma, opozarja Daša Korpar iz podjetja Štajerles trade, medtem ko je v objektih, ki imajo ogrevane hodnike, ta skrb odveč.

!!galerija!!


Po izkušnjah sogovornikov pa je za kupce vhodnih vratih za stanovanja bolj kot toplot­na zaščita pomembna zvočna izolativnost. Tukaj velja, da bolj ko so vrata izolirana, višja je zvočna izolativnost, pojasnjuje Premužič. Korparjeva poudari, da moramo upoštevati predvsem to, kje v večstanovanjskem objektu so vhodna vrata. »Če gre za stanovanje v pritličju, kjer je frekvenca prehoda večja, priporočamo vrata z dimnotesno funkcijo drugega razreda (SSK2), ki preprečujejo prehod zvoka iz hodnika od 32 do 37 dB in so opremljena z dimnotesnim talnim tesnilom. Pri stanovanjih, ki so v višjih nadstropjih in imajo predsobo, ki je od drugih prostorov ločena z notranjimi vrati, pa večinoma zadostuje zvočna prehodnost prvega razreda (SSK1) do 32 dB.« Velik vpliv na zvočno izolativnost ima tudi stena, v katero je vgrajen podboj, opozarjajo v Lip Bled in dodajajo: »Stari betonski bloki zelo prepuščajo zvok in tudi certificirana vhodna vrata v stanovanje tega ne morejo preprečiti.«

V večstanovanjskih objektih je velikega pomena tudi protipožarna varnost vhodnih vrat v stanovanje. Pogoj, da je zagotovljena osnovna protipožarna funkcija, je na vratnem krilu vgrajeno samozapiralo, brez katerega druge funkcije protipožarnosti nimajo smisla, pojasnjuje sogovornica. »V paniki ljudje hitimo in pozabimo zapreti za seboj. Pri odprtih vratih ima ogenj prost prehod iz stanovanja oziroma vanj. Seveda pa zgolj samozapiralo ni dovolj. Pomembno je tudi protipožarno okovje (ključavnica, nasadila in kljuka), ki se pri visoki temperaturi ne stali zlahka. Protipožarna vrata morajo biti opremljena tudi z ekspanzijskim trakom, ki ob izbruhu požara ekspandira in dodatno prepreči prehod ognja v drug prostor,« opisuje Daša Korpar. Iz izkušenj opozori še na nekaj, na kar pogosto pozabimo: »Ob izbruhu požara ogenj ni edini dejavnik, ki nas ogroža, zato je pomembno, da se odločimo tudi za dimnotesno talno tesnilo, ki prepreči vdor dima v stanovanje.«

NASVET STROKOVNJAKA

Kdaj je čas za zamenjavo vhodnih vrat: Če so stara ali poškodovana, ne tesnijo, niso zvočno izolirana ali če so se sosedje že opremili s protivlomnimi vrati. Naključni vlomilci namreč vedno izberejo nevarovana, slaba vrata, pri katerih je vstop preprost, svetuje Kristjan Premužič iz podjetja Vovko.
Kako se lotiti zamenjave: Vedno je priporočljivo zamenjati vratno krilo s podbojem. Sploh takrat, ko govorimo o vratih, ki imajo določen namen (varnostni, zvočno izolativni …). Ker se tehnologija, trendi in videz spreminjajo, ponudniki težko prilagodijo novo krilo obstoječemu podboju. In tudi če ga, ne morejo zagotavljati enake namembnosti vrat, kakor če bi jih zamenjali v celoti, pojasnjuje Daša Korpar iz podjetja Štajerles trade.
Kam po nova vrata: Vrat ne kupujte v večjih centrih za domače mojstre, ampak se obrnite na specializirane ponudnike, ki vam bodo strokovno svetovali, hkrati pa poskrbeli za primerno demontažo, odvoz, montažo in servis. Vrata bodo svojo funkcijo v celoti opravljala le, če jih bodo pravilno vgradili certificirani in pogodbeni monterji, svetujejo v podjetju Lip Bled.

Zunanji videz vrat naj bo skladen s podobo objekta

Vhodna vrata za stanovanja se vizualno precej razlikujejo od tistih za hiše. »Bistvena razlika je v oblogah. Pri klasičnih protivlomnih vratih za stanovanja v blokih se uporabljajo iveralne lesene obloge, ki pokrivajo jekleno konstrukcijo, pri hišah pa vodoodporne lesene obloge, zaščitene pred zunanjimi vplivi,« pojasnjuje Kristjan Premužič. Čeprav je izbire precej manj kot pri vhodnih vratih za hiše, večina ponudnikov omogoča različne površinske obdelave obeh strani vrat, kar pomeni, da je notranja stran vhodnih vrat lahko drugačna od zunanje (npr. znotraj bela, zunaj v barvi bukve).

Predvsem v starejših večstanovanjskih objektih pa je velik izziv skladna vizualna podoba, saj se menjave vhodnih vrat praviloma loteva vsako gospodinjstvo zase. Ponekod je zunanji videz vhodnih vrat v stanovanja predpisan oziroma določen, drugje spet ne, zato sogovornik strankam priporoča, naj vsaj zunanji videz ostane enak, kot je zdaj, oziroma naj se poskušajo obstoječemu stanju čim bolj približati.

Sodobni sistemi upravljanja tudi za stanovanja v blokih

Največji napredek pri vhodnih vratih je bilo v zadnjih letih mogoče opaziti na področ­ju elektronike – elektronske ključavnice, sodobni načini odklepanja, LCD-kukala ... Pametni cilindri za protivlomna vrata denimo omogočajo odpiranje vrat z različnimi mediji (kartica, obesek, pametni telefon, silikonska zapestnica ...), njihova bistvena prednost pa je ta, da ob morebitni izgubi medija ni treba zamenjati celotne ključavnice, ampak lastnik izgubljeni medij preprosto izbriše iz sistema in doda novega, pojasnjuje Premužič. Po njegovih besedah se za naprednejše oblike odklepanja s pametnimi cilindri, ki omogočajo večji nadzor nad odpiranjem vrat, odločajo predvsem mlajše generacije kupcev.

Večina sodobnih sistemov upravljanja je primernih tudi za vhodna vrata za etažna stanovanja in jih ni težko vključiti v vratno krilo, pojasnjujejo v Lip Bled. »Nekateri se napajajo z baterijo, če pa sistem potrebuje električno napeljavo, je treba pred montažo poskrbeti zanjo.« Kljub temu da so ti sistemi postali del vsakdana in predstavljajo standard v novogradnjah, se po izkušnjah Korparjeve lastniki blokovskih stanovanj zanje večinoma ne odločajo, saj pomenijo dodaten strošek in poseg v objekt.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE