Vse, kar morate vedeti pred nakupom čistilne naprave

26. 4. 2021 | Besedilo: P. P. | Fotografije: arhiv Armex

deževnica, Armex armature, čistilna naprava

Čistilno napravo naj bi kupili le enkrat v življenju. Žal so pogosto nekateri investitorji prisiljeni kupiti dve za isti objekt. Razloga za to sta najpogosteje nepoznavanje področja in impulziven nakup. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, na kaj je smiselno paziti pri izbiri dobavitelja in tehnologije čistilne naprave.

Če izberemo in kupimo čistilno napravo s premislekom ter na podlagi verodostojnih informacij pri uveljavljenem dobavitelju s servisno ekipo, bo taka čistilna naprava delovala optimalno nekaj desetletij brez napak in brez kakršnihkoli čutnih opozoril (recimo s smradom), da je nekaj narobe. Prav tako nam s svojim delovanjem ne bo povzročala omembe vrednih stroškov, redno vzdrževanje bo preprosto in poceni.

Izbira prave velikosti je pomembna

Najprej moramo določiti optimalno velikost oziroma optimalni razpon obremenitve naprave, ki je izražena v PE (populacijskih enotah). Prevelika ali premajhna čistilna naprava ne bo delovala v optimalnem razponu, zato si lahko nakopljemo stalne in ponavljajoče se težave z delovanjem. Saj veste, tudi avtomobilski motor deluje najbolje v optimalnem razponu vrtljajev na minuto, dolgotrajna vožnja v prenizkih ali previsokih obratih pa kar kliče težave in draga popravila.

Certifikat dokazuje učinkovitost in druge pomembne lastnosti

Dobavitelji naj vam predložijo tudi certifikate, ki izkazujejo s strani kvalificiranih laboratorijev potrjeno moč čiščenja, vodotesnost rezervoarjev in stabilnost v podtalni vodi ter preprostost vgradnje (brez hkratnega zasipavanja in polnjenja rezervoarjev z vodo). Višja moč čiščenja, izražena v odstotkih, pomeni večjo varnost za investitorja, če se bo na primer čez nekaj časa zaradi večje ekološke iniciative v Evropi spremenila minimalna pričakovana učinkovitost čistilnih naprav ali zahtevani obvezni dodatni kemijski procesi obdelave odpadne vode, kot sta na primer denitrifikacija in defosfatizacija. 

Tako nam bo lastnikom boljših čistilnih naprav prihranjeno investiranje v drage nadgradnje ali celo zamenjavo čistilnih naprav s sodobnejšimi. Certifikati, ki vam jih predložijo dobavitelji, naj zajemajo čistilno napravo ter električne in elektronske komponente za napravo, ki jo kupujete, in ne neko podobno napravo.


Čistilne naprave Graf one2clean 2021 s 30-odstotnim popustom po »starih cenah« in s serijsko vgrajeno funkcijo denitrifikacije, za katero se pričakuje, da bo postala zakonska zahteva držav članic EU. V nekaterih nemških deželah že zahtevajo, da se obstoječe čistilne naprave nadgradijo s funkcijo denitrifikacije.

Manj gibljivih delov, manj morebitnih težav, manj vzdrževanja

Vsi iz lastnih ali izkušenj drugih vemo, da manj, ko ima naprava gibljivih delov in električnih komponent, manjša je verjetnost, da se bo pokvarila, pa tudi vzdrževanje bolj preprostih naprav je enostavnejše. To velja tudi za čistilne naprave. Določeni razvijalci in proizvajalci čistilnih naprav so na podlagi večdesetletnih izkušenj razvili takšne modele, ki za učinkovito delovanje ne potrebujejo gibljivih in električnih delov v rezervoarju z odpadno vodo. Ena od takšnih inovativnih naprav na našem trgu je čistilna naprava one2clean, rezultat razvoja nemškega podjetja Graf, ki je eden od najstarejših in največjih evropskih specialistov za obdelavo odpadnih voda. Njihovi inženirji so inovirali procese čiščenja, materiale in komponente čistilne naprave, ki so lahko celo bolj učinkovite, predvsem pa so veliko bolj zanesljive in imajo daljšo življenjsko dobo kot najboljše klasične čistilne naprave na trgu.

Večji zanesljivosti sledi daljša garancijska doba

Priznani proizvajalci in prodajalci za svoje naprave ponujajo visoke garancijske dobe za rezervoar ter električne in elektronske komponente, saj si to lahko privoščijo. Življenjska doba rezervoarja čistilne naprave je vsaj dvakratnik, v praksi pa celo trikratnik garancijske dobe, zato lahko izračunate, kaj to pomeni, če vam prodajalec ponuja 25-letno garancijsko dobo. Za elektronske in električne dele so garancijske dobe krajše, praviloma eno leto. 

Obstajajo pa ponudniki, ki zagotavljajo triletno garancijsko dobo za komponente, ki delujejo neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v tednu. Iz tega lahko sklepamo, da daljša, ko je življenjska doba za komponente, boljša sta njihova kakovost in zanesljivost tudi po poteku garancijske dobe. Če spet potegnemo analogijo z avtomobili, lahko zapišemo, da so sodobni električni avtomobili zaradi manj sestavnih delov in preprostejše gradnje pogona in menjalnika veliko bolj zanesljivi. Zato lahko njihovi proizvajalci priznajo osemletno garancijo. Tudi redni servisi teh avtomobilov so le delček stroška klasičnih bencinskih in dizelskih.


Delovanje inovativne čistilne naprave Graf one2clean - zaradi manj sestavnih delov je zelo zanesljiva ter prinaša dolgo garancijo (25 let) in življenjsko dobo več kot 50 let.

Kupujte pri specialistih s tradicijo

Čistilne naprave so ene od tistih nujnih komponent hiše, za katero želimo, da je optimalno izbrana glede na naše razmere in potrebe. Ker gre za relativno drag nakup, je pomembno, da brez zadržkov prosimo za nasvet pri nakupu glede na svoj primer. Specialisti, kot je družinsko podjetje Armex iz Ivančne Gorice, ki ima skoraj 30-letno tradicijo, vam bodo svetovali najboljšo in cenovno najugodnejšo rešitev za čiščenje odpadnih voda, saj se ukvarjajo samo s tem področjem, za njimi pa stojijo ugledni in zanesljivi partnerji.

Razmislite tudi o ponikanju očiščene vode

S ponikanjem očiščene vode iz čistilne naprave poskrbimo za naravni proces kroženja vode v naravi. Zato je smiselno ob nakupu čistilne naprave razmišljati tudi o namenskih ponikalnih sistemih. Včasih so to reševali investitorji z jamo z nasutim kamenjem ali preluknjanimi betonskimi cevmi. Danes pa poznamo kompaktne izvedbe za preprosto in učinkovito 3D-ponikanje v obliki nadgradljivih elementov, ki nadomestijo volumsko potratne ter težke kamnite in betonske komponente.

 Vsi, ki poskrbite tudi za ponikanje padavinske vode s streh na svoji parceli, ste nagrajeni z neplačevanjem tako imenovanega davka na strehe, ki so ga pred leti začeli plačevati lastniki objektov v urbanih sredinah z meteorno kanalizacijo.

Rezervoarji čistilnih naprav one2clean so povozni, ni jih treba polniti z vodo med zasipanjem in so že v osnovi opremljeni z vsemi potrebnimi priključki in tesnili.

Zakaj ne bi nekaj dežja ulovili in privarčevali do 50 odstotkov pri stroških za pitno vodo?

Vsak preudarni investitor pri načrtovanju nove hiše naroči projektantom, naj predvidijo sistem za splakovanje WC-kotličkov in pranje z deževnico. Takšni sistemi ta trenutek še niso zakonsko obvezni, zagotovo pa v prihodnje lahko pričakujemo tudi tak ali podoben ukrep. Sistemi za lovljenje in uporabo deževnice so zelo dostopni in omogočajo dovolj hitro dobo povrnitve investicije že pri trenutnih cenah za dobavo pitne vode. Naj vam zaupamo, da se je cena za pitno vodo v zadnjih desetih letih podražila bolj kot nafta, in sicer za več kot 400 odstotkov. 

Drugi motiv za zbiranje deževnice so spremembe globalnih vremenskih razmer z vse pogostejšimi in vse daljšimi sušnimi obdobji, ki jim pogosto sledijo preobilne padavine in posledično poplave. Zato si izračunajte, s koliko zaloge lastne vode lahko udobno preživite od tri do štiri tedne sušnega obdobja. Predvidite, da z deževnico lahko zalivate zelenjavni in okrasni vrt, zelenico, perete avtomobile in perilo ter izpirate WC-školjke.

Spremembe globalnih vremenskih razmer že danes negativno vplivajo tudi na naše vodne vire. Zato je razmišljanje o zbiranju in uporabi deževnice še kako smiselno. Tudi rastline vam bodo hvaležne, če jih boste zalivali zdeževnico, ne s klorirano vodo.

Naročnik oglasnega sporočila je Armex armature d.o.o.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE