Še pred začetkom del bo treba vse okrasne zelnate trajnice in trajne dišavnice, ki se bohotijo na mojem vrtu kar na zelenjavnih gredicah, izkopati in jim najti začasno prebivališče. Tam bodo počakale do pomladi, da jih posadim na novo stalno mesto. Seveda bom preselila tudi čisto vse grmovnice, nič ne bo šlo rakom žvižgat. Veliko jih je in čaka me kar nekaj dela. Vreme mi po tej plati dela veliko uslugo.
Štiri leta je minilo, odkar sem neugleden, neizkoriščen košček zemlje, spremenila v svoj mali raj.
Kar malo nostalgično sem se v enem od toplih sončnih dni preteklega tedna z metrom, zvezkom in svinčnikom v roki, sprehodila po vrtu z namenom, da narišem tloris, ki bo osnova za načrt. Štiri leta je minilo, odkar sem neugleden, neizkoriščen košček zemlje, ki je, skrita pred očmi obiskovalcev vrtnarije, samevala v družbi vrb, spremenila v svoj mali raj. Raj, ki je postal učilnica tako za mnoge moje obiskovalce kot tudi zame.
Počasi sem stopala po vijugastih potkah in opazovala še vedno bohotno zelenje in cvetje, čeprav je že november. Nekaj gredic je to jesen na pol praznih, saj prezimnih vrtnin letos zaradi načrtovanja prenove nisem sadila. Pred začetkom del bom morala pobrati radič in endivijo, por, motovilec, korenček, rdečo peso, črno redkev, zelje in glavnati ohrovt. Še vedno v vsej svoji lepoti žarijo kapucinke, ki so se kot vsako jesen tako razbohotile, da lezejo še po potkah. Ognjene rumene in oranžne barve cvetov ognjiča in žametnice jim delajo družbo. Te tri enoletne krasotice so vsako leto na mojem vrtu. Včasih je videti, kot da so rastline trajne, saj se na eni površini ohranjajo iz leta v leto tako, da se vedno znova zasejejo kar same.
Pomešane med zelenjavo ne samo, da poživijo pretežno zeleno barvo zelenjavnih gredic, ampak z žarečimi barvami od rumene do rdeče, privabljajo v vrt opraševalce in insekte, ki se hranijo s škodljivci. Ti so naši zvesti pomočniki pri naravnem vrtnarjenju, saj poskrbijo za ravnovesje in preprečijo, da bi se škodljivi organizmi prekomerno razmnožili in povzročili škodo na pridelkih. Vrtni ognjič, žametnice in kapucinke pa ne samo, da vabijo koristne žuželke, ampak tudi s svojim vonjem ali z izločki korenin odganjajo različne škodljivce!
In ker sem še vedno zelo globoko v pripravi novega vrtnarskega priročnika, naj bo tukaj nekaj malega o tem, kako ognjič, kapucinke in žametnice uporabimo na vrtu, da bo ta bolj zdrav.
Vse tri rastline s svojimi koreninskimi izločki odganjajo talne škodljivce in vplivajo na talne glive, z vonjem pa odvračajo uši. Kapucinke s svojim vonjem odganjajo tudi bolhača in kapusovega belina, vrtni ognjič pa koloradskega hrošča. Kapucinke in vrtni ognjič neznosno smrdijo polžem, zato jih zasejmo tudi ob robove gred. Nasprotno pa žametnice privabijo polže nase in jih zato izkoristimo kot vabo, polže pa potem pridno pobiramo. Žametnica s svojimi koreninskimi izločki oslabi rast koreninskih plevelov, predvsem slaka in pirnice.
Rastline posejemo po vsem vrtu, vsake po malem na vsako gredo. Bližine žametnic bodo še posebej veseli repa, redkev, zelje, kitajsko zelje, jajčevci, krompir in šparglji. Vrtni ognjič bo naredil dobro zelju, repi, kitajskemu zelju, grahu, korenčku, jajčevcu, krompirju in špargljem. Kapucinke pa bodo ugodno vplivale na jajčevce in kitajsko zelje.
Čaj iz kapucink deluje proti listnim ušem, bolhačem, koloradskemu hrošču in gosenicam. Čaj in prevrelko iz ognjiča uporabljamo za krepitev rastlin. Dobro dene tudi tlom – pomaga jih ohranjati rodovitna in zdrava. Čaj in prevrelko iz žametnice pa uporabljamo proti ušem in talnim škodljivcem. Deluje tudi proti mnogim glivam. Oslabi rast koreninskih plevelov kot sta slak in pirnica.
Čaj iz kapucink
Liste in poganjke, narezane na manjše kose, prelijemo s toliko vrele vode, da jih pokrijemo. Rastlinski deli ne smejo plavati v vodi. Pustimo stati od 10 do 15 minut. Nato precedimo in stisnemo maso. Koncentrat hranimo v temnih posodah na hladnem in temnem.
Čaj in prevrelka iz ognjiča in žametnice
Za pripravo čaja potrebujemo pest listov in cvetov ognjiča ali žametnice. Prelijemo jih z 1 l vrele vode in pustimo stati 15 minut. Precedimo. Škropimo po rastlinah in po tleh. Čaj shranimo v temne stekleničke v temen in hladen prostor.
Prevrelko pripravimo iz 500 g cele rastline (listi, cvetovi, korenine), ki jih namočimo v 5 l vode in postavimo na toplo mesto. Vsak dan premešamo. Pripravek je nared, ko rastlinski deli potonejo, tekočina pa se preneha peniti. Vse skupaj nato precedimo. Razredčimo z vodo 1 : 10 in zalivamo.
Toliko. Da boste čez zimo, med snovanjem novih vrtnarskih dogodivščin, imeli v mislih tudi te tri ognjene krasotice. Za barvit vrt, za pomoč pri naravnem vrtnarjenju, pa tudi za hrano.