Biodinamika: Tudi kozmične konstelacije odločajo o rasti rastlin

8. 5. 2019 | Besedilo: Katja Željan

biodinamika, lunin koledar, setveni koledar, Marija Thun

V Sloveniji izhajajo različni setveni koledarji, pri katerih viri podatkov niso vedno označeni in za katere je tudi založnika praviloma težko izslediti. Priporočila različnih setvenih koledarjev za dnevna poljedelska opravila se razlikujejo oziroma so za nekaj dni zamaknjena, ker temeljijo na različnih zvezdnih kartah. Čedalje več pa je tistih, ki prisegajo na Setvene priročnike Marije Thun, ki je kar 60 let namenila raziskovanju učinkovanja zvezdnih konstelacij na rast in razvoj rastlin. Setveni koledar Marije Thun, ki ga objavljamo v tiskani izdaji Delaindom in na spletni strani www.deloindom.si, ne vsebuje vseh podrobnih informacij, ki jih navaja koledar v Setvenem priročniku za posamezno leto.

Marija Thun (1922–2012) je od leta 1962 na podlagi idej antropozofa Rudolfa Steinerja o biodinamičnem kmetovanju, astrologije in lastnih opažanj izdelovala svoje letne setvene priročnike, mi pa smo se njihove pravilne uporabe učili s pomočjo Draga Kladnika, predsednika društva Ajda Goriška, kjer prakticirajo biodinamično gospodarjenje.

Kakor poudarja sogovornik, je z upoštevanjem zakonitosti iz setvenega priročnika Marije Thun rastline ob ugodnem času mogoče krepiti in jim omogočiti optimalen razvoj, če omenjenih zakonitosti ne upoštevamo, pa jih zaviramo in v določenih primerih sami povzročimo njihove bolezni in slabši razvoj. Drago Kladnik razloži, da je Marija Thun kulturne rastline razdelila v štiri skupine: korenovke, listne rastline, cvetnice in plodovke. »Pri svojem delu in raziskovanju je ugotovila, da imajo po tri ozvezdja vpliv na določeno skupino rastlin. Naj navedem ugotovitve z redkvicami: pri posevku v času, ko Luna potuje pred ozvezdjem Device, Kozoroga in Bika, je bil gomolj redkvic posebno lepo oskrbovan; pri posevku v času, ko se je Luna premikala pred ozvezdji Dvojčkov, Tehtnice, Vodnarja, so redkvice posebno obilno cvetele; pri posevkih v času, ko je Luna potovala pred ozvezdji Raka, Škorpijona ali Rib, so bili posebno močno oblikovani listi redkvic; v času, ko se je Luna premikala pred ozvezdji Leva, Strelca ali Ovna, so posevki razvili več semen. Ta delitev rastline na oblikovanje korenine, lista, cvetja in plodov se je z leti potrdila v poskusih s skoraj vsemi rastlinami, ki jih v vrtnarstvu in kmetijstvu poznamo. Torej bomo z upoštevanjem teh ugotovitev pri svojem delu rastlino krepili, da bo razvila kakovosten in količinsko donosnejši organ, ki ga bomo uporabili za prehrano (koren, list, cvet ali plod). V nasprotnem primeru se bosta tako pridelek kot njegova kakovost zmanjšala,« opozarja predsednik društva Ajda Goriška.

PREBERITE ŠE: Setveni koledar Marije Thun: Dneve za korenino, cvet, list in plod potrdili s poskusi 

Pozor na ritem dviganja in padanja Luninih lokov

Medtem ko t. i. siderični ritem Lune – gre za ritem ene poti Lune pred vsemi ozvezdji zodiaka tako, da pride točno na svoje izhodišče – na rastlinsko rast po besedah sogovornika ne vpliva, pa velja posebno pozornost nameniti t. i. tropičnemu ritmu Lune. »Tropični ritem je ritem dviganja in padanja Luninih lokov pred ozvezdji zodiaka. Vemo, da je obhodna pot Lune v obliki elipse in ne kroga, zato je Luna v določenem času bližje Zemlji, v določenem pa bolj oddaljena od nje. Zato nastanejo njene dvižne in padne poti. Na tej poti se premika mimo dvanajstih zodiakalnih ozvezdij ter tako Zemlji pošilja sile, ki se izražajo prek zemlje, vode, svetlobe in toplote. Ta ritem zelo močno vpliva na rastline. V času, ko se Luna pred zodiakom dviga, težijo sokovi in z njim moči rastline nav­zgor, v njihove zgornje dele. Pri našem delu lahko to dejstvo koristno uporabimo,« je prepričan Drago Kladnik.

Dinamiziranje preparatov, ki se uporab­ljajo za krepitev rastlin, je podobno kot v homeopatiji. FOTO: Roman ŠipićKot navaja, ta čas imenujejo čas za obiranje. »Če režemo cepiče ali potaknjence, je pomembno, da je v njih čim več moči. To pa je v času, ko je Luna pred zodiakom na dvižni poti. Seveda je tudi za cepljenje pomembno, da izberemo čas dvigajočih se Luninih lokov. Tako bo sok rastline, ki jo jemljemo kot podlago, hitro prišel v cepič. Če cepimo v času padajoče Lune, se cepiči ne bodo prijeli. Če obiramo sadje v času, ko je Luna na svoji dvižni poti, ostane sadje dalj časa lepo napeto in bolj sočno. Ko je Luna na svoji padni poti, ko se njeni loki znižujejo, težijo sokovi v korenine. Ta čas imenujemo čas za presajanje. Zakaj? Če rastline s koreninami vzamemo nekje iz zemlje in posadimo na novo rastišče, se v času, ko je Luna na padni poti, na drugem rastišču hitreje in bolje ukoreninijo. Ko sadike, na primer solato, kolerabico, peso ali paradižnik, presajamo na dokončno mesto, je pomembno, da to storimo v času padajoče Lune. Tedaj bodo rastline hitreje sprejele novo okolje, pognale nove korenine in nadaljevale rast. Pri spravilu korenovk, denimo rdeče pese, krompirja ali korenja, ostane gomolj dalj časa svež, če ga izruvamo v času, ko je Luna na svoji padni poti, posebno če izberemo še popoldanski čas, saj so takrat sile in sokovi tudi glede na dnevni ritem močneje občutni v koreninah,« razloži sogovornik. »Pravzaprav je to, ali je Luna na svoji dvižni ali svoji padni poti pred zodiakom, ali imamo opraviti z dvigajočimi se ali padajočimi sokovi oziroma močmi, pomembno za vsa dela. V Setvenem priročniku imamo dvižno pot označeno na svetli podlagi, padno pot pa na temnejši podlagi,« doda.

Čas obdelave tal vpliva na rast določenih vrst plevela

V biodinamičnem načinu kmetovanja za setev uporabljajo izključno ekološka oziroma biodinamična semena. Od kupljenega semena je to najpogosteje seme blagovne znamke Demeter. In če je sodobni problem človeštva energijsko obubožana, tako rekoč mrtva hrana, ki ni sposobna dajati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje, je temelj biološko dinamičnega kmetijstva dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj ko razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in živo hrano. Biodinamika torej ni le sonaravni način kmetovanja, temveč tudi način življenja, življenjska filozofija.

PREBERITE ŠE: Biološko dinamično kmetijstvo: Najstarejša ekološka metoda 

Biodinamika se nanaša na delo z energijami, ki ustvarjajo in vzdržujejo življenje. Zato v tem načinu gospodarjenja kmetija predstavlja organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek, ki delujejo kot povezana celota. Na kmetiji tako pridelujejo hrano, lastna semena za nadaljnjo pridelavo, s kolobarjenjem ohranjajo naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, z naravnimi pripravki in bio­dinamičnimi preparati varujejo in krepijo rastline ter s kompostom trajno oživljajo tla.

FOTO: Jože Suhadolnik»V biodinamičnem načinu gospodarjenja uporabljamo kompostne preparate ter preparate za gnojenje in krepitev vitalnosti rastlin. H kompostnim preparatom spadajo preparat iz regrata, kamilice, hrastovega lubja, koprive, rmana in baldrijana. Preparat za gnojenje je gnoj iz roga in za vitalnost rastlin je kremen iz roga. Pri izdelavi navedenih preparatov je pomembno, da imamo kakovostne, pravilno nabrane in negovane rastline, ki jih za to uporabljamo. Prav tako so pomembni kakovosten kravji gnoj ter kakovostne živalske ovojnice in rogovi. Za izdelavo kompostnih preparatov potrebujemo leto in pol, za preparata gnoj in kremen iz roga pa približno pol leta. Za optimalno gospodarjenje uporabljamo vse navedeno,« pravi Drago Kladnik. Izdelava in uporaba preparatov sta strokovno delo, ki ga je v brošuri Preparati opisala Meta Vrhunc, izdala pa založba Ajda Vrzdenec.

Sicer pa je že Marija Thun opazila, da je od časa obdelave tal odvisna rast določenih vrst plevela. »V raziskavi je ugotovila, da je na prvi parceli kalila pretežno ena vrsta plevela in ne veliko različnih drugih; na drugi parceli, ki so jo pripravili za posevek dva dni pozneje, je večinoma kalila povsem druga vrsta plevela. Po tem je sklepala, da razlog za rast različnih vrst plevela skoraj gotovo ni bila sestava tal ali posejana vrsta rastlin, temveč trenutek obdelave tal in s tem kakovost kozmičnega impulza, ki je deloval v tistem času. Kadar potuje Luna pred ozvezdjem Leva, kalijo vse vrste plevela zelo dobro. Zato priporočamo, da enkrat do spomladi obdelamo tla v tem času. Plevel bo vzklil, a po 10 do 14 dneh ga vdelamo v tla. Zatem sejemo. Tako s plevelom zemljo celo izboljšamo. Če stoji ob obdelavi tal Luna pred ozvezdjem Kozoroga, kali le malo plevela. Zato naj bi ob takem času opravili zadnjo obdelavo ali okopavanje za krompir in koreninske plodove. Po posebnem postopku iz pepela semen izdelamo homeopatsko škropivo,« pojasnjuje sogovornik.

PREBERITE ŠE: Izjeme pri branju oznak na setvenem koledarju

Thunova je imela po njegovih besedah pri poskusih za odpravljanje plevela dobre rezultate, če so škropili s škropivom D8, to je osmo decimalno homeopatsko potenco, narejeno iz pepela semena nadležnega plevela, oziroma s potresanjem pepela iz sežganih semen tega plevela. »Na površinah, kjer so uporabili omenjene načine za zatiranje plevela, ga je zraslo manj. Na podoben način izdelujejo tudi homeopatske pripravke za živalske škodljivce, upoštevati pa je treba zvezdno konstelacijo,« navaja. Natančna navodila za izdelavo so opisana v knjigi Marije Thun Praktično vrtnarjenje.

Biodinamična pridelava se krepi

Na vprašanje, ali se lahko za biodinamični način gospodarjenja odloči vsakdo, Kladnik odgovarja pritrdilno: »Običajno se za tak način gospodarjenja odločijo ozaveščeni ljudje, ki si želijo pridelati zdravo in kakovostno hrano ter ne želijo škodovati naravi in sebi z uporabo mineralnih gnojil in strupenih zaščitnih sredstev. Menim, da se tak način v Sloveniji krepi, vendar se je treba zavedati, da je to najbolj zahtevna metoda, pri kateri je potrebno znanje o naravi in njenih procesih.«

PREBERITE ŠE: Setveni koledarji: Različni temelji – astronomski in astrološki Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE