Riček koroški, zdravilna poljščina

21. 7. 2018 | Besedilo: J. B.

riček koroški, olje, omega tri maščobne kisline

Riček, po domače znan tudi kot toter ali nepravi lan, se je na Koroškem množično prideloval vse do druge svetovne vojne. Na domačijah so ljudje sami stiskali olje, ki so ga uporabljali v domačem zdravilstvu in za zdravljenje živine. Danes pridelava spet oživlja, na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS) pa so na podlagi vzorcev ričkovega semena iz Slovenske rastlinske genske banke požlahtnili novo sorto rička: riček koroški.

V zadnjem desetletju so na KIS  na podlagi lokalnih genskih virov (vzorcev semen), zbranih v 80. letih po vsej Sloveniji, pa tudi pozneje pri posameznikih, ki so imeli zanimiv material, poleg poljščin rička koroškega in boba zorana požlahtnili tudi več novih sort vrtnin, postopek za eno sorto lana pa še poteka.

Navadni riček je rumeno cvetoča enoletna križnica, podobna oljni ogrščici, vendar zraste nižje. Po besedah Janka Verbiča z Oddelka za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje KIS, ki ima največ zaslug za novo sorto rička, ta poljščina med pridelavo ne potrebuje ne gnojenja ne škropljenja, zato je primerna za ekološko pridelavo. Po zahodni Evropi se riček pogosto uporablja kot rastlina za zeleno gnojenje ali podor - v kolobarju je namreč dobrodošla zato, ker zatre plevel. Vendar so na KIS selekcionirali novo sorto rička predvsem za olje, katerega zdravilnost že od nekdaj zbuja osrednjo pozornost. Na Koroškem ga denimo uporabljajo za zdravljenje živine, kožne bolezni, opekline, pa tudi v prehrani. Cenjeno je predvsem zaradi ugodnega razmerja omega 3 in omega 6 maščobnih kislin in visoke vsebnosti vitamina E ter antioksidanta tokoferola.

Ričkovo ali totrovo olje je naprodaj v lekarnah ali pri koroških ekoloških pridelovalcih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE