Obvezno zatiranje ambrozije

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v času, ko se bliža čas cvetenja pelinolistne ambrozije, lastnike in najemnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč poziva k obveznemu zatiranju te invazivne rastline, ki je tudi alergena. Zlasti je treba preprečevati cvetenje rastline in nastanek semen.

"Kljub izvedenim številnim aktivnostim za osveščanje ljudi o tej problematiki se vsi imetniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za pravočasno odstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču," so poudarili na upravi, ki se je letos odločila za širšo akcijo obveščanja o obveznem zatiranju pelinolistne ambrozije. Pripravili so namreč zloženko in plakat, ki vsebujeta osnovne informacije in opozorila o tej rastlini.

Pelinolistna ambrozija in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia sodijo med škodljive rastline. Pelinolistna ambrozija kot plevel zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v pridelavi kmetijskih rastlin, težave povzroča tudi pri občutljivih ljudeh zaradi inhalacijskih alergij oz. senenih nahodov.

V Sloveniji je ambrozijo mogoče najti skoraj po vsej državi, zaraščenost s to škodljivo rastlino pa se povečuje. Ker je ambrozija nezahtevna glede rastnih razmer, se pogosto pojavlja na zapuščenih in neobdelanih zemljiščih oz. tam, kjer je zaradi gradnje ali drugih vzrokov prišlo do večjih premikov zemlje.

Največ je najdemo ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih ali stavbnih zemljiščih ter na slabo komunalno urejenih javnih in drugih površinah. Od tam se širi tudi na kmetijska zemljišča.

Foto: Marko FeistObvezno zatiranje ambrozije je z zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia predpisano od leta 2010. V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.

"To velja za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljalce ali najemnike zemljišč," so pojasnili na upravi in dodali, da je preprečevanje škodljivih vplivov ambrozije mogoče le z doslednim odstranjevanjem in preprečevanjem njenega cvetenja oz. tvorbe semen, s katerimi se širi.

Imetniki zemljišč so tako dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni. Rastline ambrozije je treba odstraniti pred cvetenjem oz. tvorbo semen tako, da se jih izpuli s koreninami vred. Lahko pa se odstrani njihov nadzemni del tako, da se rastlina v tej rastni dobi več ne obraste, ali pa se jo v sezoni večkrat pokosi.

Cvetočih rastlin se ne odlaga na komposte. Cvetenje ambrozije se začne v sredini julija in traja do konca oktobra, višek pa je v avgustu in začetku septembra. Ker se pelinolistna ambrozija po košnji zelo hitro obrašča, morajo imetniki zemljišč opravljati nadaljnja opazovanja zemljišč vso rastno dobo in po potrebi izvajati košnjo ali druge ukrepe zatiranja, da se prepreči nastanek semen.

Ker je rastlina alergena, na upravi svetujejo, da ljudje pri odstranjevanju rastline uporabijo zaščitne rokavice, v času cvetenja pa tudi zaščitno masko.

Prijave o sumu navzočnosti ambrozije in neizvajanju ukrepov obravnavajo fitosanitarni inšpektorji. Inšpektor imetnika zemljišča glede na ugotovitve ob pregledu seznani s predpisanimi fitosanitarnimi ukrepi in določi rok za njihovo izvedbo. Če imetnik zemljišča ne izvrši z odločbo odrejenih ukrepov, se zoper njega uvede prekrškovni postopek.

V skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru lahko pravno osebo doleti 1500 evrov globe, odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ter samostojnega podjetnika posameznika ali fizično osebo pa lahko doleti 500 evrov globe.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE