Sončni pomladni dnevi so primerni za rez jablane

12. 3. 2024 | Besedilo: Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr., Metrob

sadno drevje, rez sadnega drevja, obrezovanje, sadovnjak, pomladna rez, zimsko škropljenje, prvo škropljenje

Pravi čas za rez so lepi, sončni dnevi v začetku pomladi. Sončno vreme ni odlično le za nas, temveč tudi za drevesa. Rez namreč izvajamo le v suhem vremenu. V tem času poskusimo združiti rez s prvim, »zimskim« škropljenjem.

Preden začnemo rezati, moramo prepoznati, kje na jablani (in drugih pečkarjih) so rodni brsti. To je pomembno zato, ker je namen zimske rezi, da uravnotežimo bujnost rasti in rodnost. Zimsko rez izvajamo od začetka januarja vse do cvetenja. Bolj zgodaj ko režemo, bolj bujno drevo odžene. Zato sam najraje režem marca, ko se že lepo ogreje. Kako prepoznamo rodne brste jablane? Najdemo jih na vrhu poganjka (vejic) in so lepe, okrogle oblike. Vegetativni ali zeleni brsti so manjši in trikotne oblike ter razporejeni ob strani vejic. Iz njih odženeta list ali stranski poganjek.

PREBERITE ŠE: VIDEO: PRED OBREZOVANJEM SADNEGA DREVJA – IZOGNIMO SE NAPAKAM

Oblika krošnje

Ko vzgajamo drevo z enim deblom in enim vrhom, potem je najboljša oblika krošnje piramida. To velja za sejance, srednje in šibke podlage. Oblika piramida omogoča najboljšo osončenost celotne krošnje, kar pomeni večjo kakovost pridelka. Zato začnemo na vrhu in najprej skrajšamo ogrodne veje na ustrezno dolžino. Ta naj bo takšna, da ne senči vej pod sabo. Tisti vrtnarji, ki začnejo pri vrhu, na koncu opazijo, da nimajo nobenega ali zelo malo dela v najnižji etaži vej. Če pa začnemo v spodnji etaži, ji namenimo večino energije, ob tem pa zgornje etaže in vrh zanemarimo. Tako se večina pridelka preseli na vrh drevesa, spodaj pa ostane bore malo.

Druga možnost je kotel, kar pomeni, da imamo tri debla z ogrodnimi vejami. Ta zahteva svojo tehniko rezi, od vzgoje sadike naprej. Vedno pazimo, da spodnje in veje v sredini krošnje niso preveč zasenčene. Zato zredčimo in izrežemo pregoste veje.

Začnemo na vrhu

Najprej drevesu oblikujemo vrh. Načeloma jablane pred domačo hišo vzgajamo na eno deblo, kar pomeni le en vrh. Tega vsako pomlad znižamo. Preprosto odrežemo lanski vrh tako, da je naš novi vrh mlada, pokončno rastoča veja. Ta mora biti vsaj 50 cm nad prvo, zgornjo etažo vej. Velika napaka, ki jo številni naredijo, je drevo brez vrha. Preprosto odbijejo vrh in potem imajo v zgornji etaži večje število pokončnih vej. Vsa hranila so usmerjena v višino in se slabo razporedijo po drugih etažah. Zato naj ima drevo samo en vrh in pravilno razporejene etaže, na katerih bo dober pridelek.

!!galerija!!


Prvo škropljenje v sadovnjaku

Prvo ali predpomladno škropljenje v sadovnjaku opravimo, še preden se odprejo brsti. Ti morajo biti namreč zaprti, saj jih drugače hitro poškodujemo. Proti boleznim škropimo z bakrovimi pripravki, proti škodljivcem pa uporabimo registriran oljni pripravek. Sredstev ne mešamo skupaj, saj se mešanica hitro sesiri. Dovolj je že dan premora med škropljenji. Ko škropimo, pazimo, da temeljito omočimo celotno drevo. Če imamo velika drevesa, sejance, se potrudimo, da poškropimo čim večji del krošnje. Bolezni in škodljivci se načeloma zadržujejo v spodnjih delih krošnje. V času škropljenja in vsaj pet ur po njem naj bo temperatura nad 5 stopinj Celzija. In brez močnega vetra ali sonca. To škropljenje na domačem vrtu poleg sadnega drevja namenimo tudi jagodičevju in olesenelim okrasnim rastlinam.

Kaj izrežemo?

Pri rezi jablane se potrudimo, da režemo gladko in ravno. Ne puščamo čepov (odrezanih ostankov poganjkov). Iz njih namreč odženejo novi poganjki, in če jih poleti ne zredčimo, ostanejo na drevesu »metle«. Ogrodna ali nosilna veja naj bo v obliki ribje kosti. To pomeni, da so, ko jo pogledamo z vrha, stranske veje enakomerno razporejene in izraščajo levo in desno iz glavne. Veje, ki izraščajo navpično navzgor in navzdol iz glavne veje, izrežemo. To pomeni gladko rez, vse do glavne veje. Z rezjo nastanejo rane, ki jih je treba zapreti. Drugače pri nizkih temperaturah lubje popoka in veja se začne sušiti. V toplem vremenu pa skozi nastale rane vdrejo bolezni in škodljivci. Zato je treba uporabiti cepilno smolo. Najbolj preprosta za uporabo in učinkovita je cepilna smola v pršilu. Pa še s tal lažje dosežemo več ran. Potrudimo se, da zaščitimo večino vej, obvezno pa tiste, ki so večje od dveh centimetrov.

Poleg rezi je zelo pomembno upogibanje vej. To moramo izvajati od sadike naprej. Veje upognemo iz navpičnega proti vodoravnemu položaju. Uporabimo mehko, sadjarsko vezico in jo privežemo na kol, kamen ali kam drugam. Tako bomo imeli lepe ogrodne veje, ki so enakomerno razporejene po etažah.

Prvo škropljenje

Pravi čas za zimsko škropljenje je konec zime in začetek pomladi, preden se brsti odprejo. V tem času uporabljamo sredstva na osnovi bakra, saj ta deluje proti boleznim. Prav tako škropimo z oljnimi pripravki, ki delujejo proti škodljivcem. Sam odsvetujem mešanje sredstev, saj se hitro sesirijo. Pri uporabi pripravkov je tako, da moramo temeljito omočiti celotno drevo. Če imamo velika drevesa, potrebujemo močno škropilnico. Da je delo lažje, sam uporabljam kar akumulatorsko škropilnico, ker imam tako ves čas enakomeren tlak, kar močno olajša delo. Škropimo vedno v suhem vremenu in suha drevesa. V času škropljenja in še vsaj pet ur po njem naj bo temperatura nad 5 stopinj Celzija. Ko smo že pri delu, poleg dreves poškropimo še vse jagodičevje in olesenele okrasne rastline, kot so vrtnice.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE