Tokratna naloga domačih ustvarjalcev je bila predstavitev domačega zeliščnega vrta z dodanim receptom za uporabo zelišč. Nagrajenki bosta prejeli lesen mlinček za mletje začimb, termolonček iz bambusa in priročno beležko, v katero si bosta lahko zapisovali nove recepte in zamisli.
Zeliščni kotiček in uporaba v kulinariki
»Na vrtu gojim naslednja zelišča: poprovo meto, meliso, pehtran, žajbelj, drobnjak, timijan, majaron, origano, janež, kamilico. Na terasi pa sem v lončke posadila: drobnjak, timijan, meliso, meto in origano,« je zapisala Slavica Zbičajnik in priložila recept za ajdove palačinke s pehtranom, polnjene z ribjo pašteto. Za testo potrebujemo: 12 dag ajdove moke, 2 jajci, 2 dl mleka, sol, narezan pehtran. Za nadev pa ribjo pašteto. Iz testa pečemo palačinke, jih namažemo z ribjo pašteto, lahko dodamo še narezan paradižnik, in zvijemo.
»Na balkonu stolpnice sem pričarala pravi majhen zeliščni vrt. Balkon krasijo številna zelišča: bazilika, majaron, šetraj, drobnjak, rožmarin, žajbelj, peteršilj, timijan, origano, limonska trava, meta, melisa in smilj. Seveda pa ne manjka sivka, ki je najbolj zastopana med začimbnicami in poudari privlačnost zelenja,« je napisala Olga Arnuš in priložila recept za osvežilni napitek.
V vrč damo nekaj svežih listov melise ali mete in limonske trave, prilijemo prevreto vodo in pustimo stati 15 minut. Ohlajenemu napitku dodamo še limonov sok in nekaj kolobarjev ekološke limone. Postrežemo v kozarcih, ki jim zaradi estetskega videza dodamo svež listič melise in kolobarček limone. Če želimo, da nas napitek pomiri, uporabimo meliso, če želimo, da na nas deluje spodbudno, izberemo meto. Olga je predstavila tudi svoj vrt mikrozelenjave in napisala nasvete za njeno gojenje. Preberite na spletni strani www.deloindom.si.