Ne sadite še krompirja – tla so zelo hladna

25. 3. 2021 | Besedilo: Julijana Bavčar

krompir, sajenje krompirja, temperatura tal ARSO, koprena, nakaljevanje

Da krompir ne bi že na začetku razvoja izgubljal energije, kar zelo škodi zdravi rasti, ga moramo posaditi v dovolj topla tla ­– s stalno temperaturo vsaj 8°C. Danes, 25. marca, so povsod v Sloveniji še zelo hladna. Izjema so le obalni kraji.

Zakaj je temperatura tal tako pomembna? Ker lahko mraz povzroči propad prvih klic, ki so najbolj vitalne in rodovitne, že v zemlji. Zapomnimo si, da s prehitevanjem ne bomo dobili zgodnejšega pridelka, nasprotno. Prezgodaj posajeni krompir bo pozneje zelo dovzeten za bolezni. Pokrivanje grede s kopreno po sajenju v premrzla tla teh ne bo ogrelo. Prekrivka je smiselna le, ko gomolje sadimo v tla, ogreta vsaj na 8°C, ker bo pomagala omiliti padec njihove temperature, če bi pozneje aprila prišlo do močnejših ohladitev.

Zapomnimo si, da je krompir toplotno občutljiva kultura! Njegov vznik po sajenju lahko za dva tedna pospešimo le z nakaljevanjem semenskega krompirja, a v dovolj topla tla.

Če ne vrtnarimo na Primorskem, krompirja ne sadimo pred začetkom aprila. Foto:Oksana Shufrych/ShutterstockKako topla so tla letos 25. marca 

V zadnjih dneh je resda občutiti toploto sončnih žarkov, vendar se tla v pretežnem delu Slovenije zelo počasi ogrevajo zaradi dolgega obdobja hladnih noči s temperaturo krepko pod lediščem. Temperatura je odvisna tudi od strukture tal.

Temperaturo tal ob 7. uri zjutraj na značilnih lokacijah po državi lahko dnevno spremljamo spletni strani ARSO.

In kakšni so jutranji podatki za danes, 25. marca? Navajamo jih za globino 10 cm, kar ustreza globini sajenja krompirjevih gomoljev:

  • 5,5°C Ljubljana – Bežigrad
  • 3,4°C Šmartno pri Slovenj Gradcu
  • 6,6°C Celje – Medlog
  • 4,7 °C Maribor –letališče
  • 3,5°C Murska Sobota – Rakičan
  • 9,3°C Portorož – letališče
  • 6,1°C Bilje
  • 2,8°C Postojna
  • 7,4°C Črnomelj – Dobliče
  • 5,0°C Novo mesto
  • 0,0°C Cerklje – letališče

Podtaki o temperaturi tal so tudi v meteoroloških podatkih našega setvenega koledarja, številke so lahko višje, ker kažejo trenutno, ne jutranje temperature.

Koraki sajenja, a ko se bo ogrelo

Priprava tal in gnojenje: Krompir sadimo na isto površino le vsako četrto leto. Spomladi jo le globoko prerahljamo, potem ko smo ji ob jesenskem prekopavanju dodali 2,5 kilograma uležanega hlevskega gnoja na kvadratni meter. Če gnojimo z domačim kompostom, ga ob rahljanju tal dodamo spomladi, 3 kilograme na kvadratni meter.

Gostota sajenja: pravilo je štiri (pozne sorte) do pet gomoljev (zgodnje sorte) na kvadratni meter. Priporočena medvrstna razdalja je od 65 do 70 cm (to je pomembno za poznejše osipanje). V vrsti posadimo gomolje od 30 do 35 cm narazen.

Sadilna globina: Gomolje posadimo v jarke tako, da bodo pod nivojem njive, na globino okrog 10 cm.

Uničevanje plevela: S plevelom utegnemo imeti težave zlasti po vzniku krompirja pod prekrivko. Odkrijemo ga in okopljemo, odstranimo plevel in ponovno pokrijemo.

Pomen velike medvrstne razdalje sajenja krompirja se pokaže pri osipanju. Foto: Elena Masiutkina/ShutterstockOkopavanje in osipanje krompirja: Krompir okopljemo in rastline osipljemo (naredimo grebene), ko zrastejo od 15 do 20 cm visoko.

Zalivanje: Krompir potrebuje redno oskrbo z vodo. Če ga na vrtu zalivamo, porabimo za kvadratni meter od 20 do 25 litrov vode. V sušnem času zalivamo vsaj dvakrat na teden.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE