Zakaj je temperatura tal tako pomembna? Ker lahko mraz povzroči propad prvih klic, ki so najbolj vitalne in rodovitne, že v zemlji. Zapomnimo si, da s prehitevanjem ne bomo dobili zgodnejšega pridelka, nasprotno. Prezgodaj posajeni krompir bo pozneje zelo dovzeten za bolezni. Pokrivanje grede s kopreno po sajenju v premrzla tla teh ne bo ogrelo. Prekrivka je smiselna le, ko gomolje sadimo v tla, ogreta vsaj na 8°C, ker bo pomagala omiliti padec njihove temperature, če bi pozneje aprila prišlo do močnejših ohladitev.
Zapomnimo si, da je krompir toplotno občutljiva kultura! Njegov vznik po sajenju lahko za dva tedna pospešimo le z nakaljevanjem semenskega krompirja, a v dovolj topla tla.
V zadnjih dneh je resda občutiti toploto sončnih žarkov, vendar se tla v pretežnem delu Slovenije zelo počasi ogrevajo zaradi dolgega obdobja hladnih noči s temperaturo krepko pod lediščem. Temperatura je odvisna tudi od strukture tal.
Temperaturo tal ob 7. uri zjutraj na značilnih lokacijah po državi lahko dnevno spremljamo spletni strani ARSO.
In kakšni so jutranji podatki za danes, 25. marca? Navajamo jih za globino 10 cm, kar ustreza globini sajenja krompirjevih gomoljev:
Podtaki o temperaturi tal so tudi v meteoroloških podatkih našega setvenega koledarja, številke so lahko višje, ker kažejo trenutno, ne jutranje temperature.
Priprava tal in gnojenje: Krompir sadimo na isto površino le vsako četrto leto. Spomladi jo le globoko prerahljamo, potem ko smo ji ob jesenskem prekopavanju dodali 2,5 kilograma uležanega hlevskega gnoja na kvadratni meter. Če gnojimo z domačim kompostom, ga ob rahljanju tal dodamo spomladi, 3 kilograme na kvadratni meter.
Gostota sajenja: pravilo je štiri (pozne sorte) do pet gomoljev (zgodnje sorte) na kvadratni meter. Priporočena medvrstna razdalja je od 65 do 70 cm (to je pomembno za poznejše osipanje). V vrsti posadimo gomolje od 30 do 35 cm narazen.
Sadilna globina: Gomolje posadimo v jarke tako, da bodo pod nivojem njive, na globino okrog 10 cm.
Uničevanje plevela: S plevelom utegnemo imeti težave zlasti po vzniku krompirja pod prekrivko. Odkrijemo ga in okopljemo, odstranimo plevel in ponovno pokrijemo.
Zalivanje: Krompir potrebuje redno oskrbo z vodo. Če ga na vrtu zalivamo, porabimo za kvadratni meter od 20 do 25 litrov vode. V sušnem času zalivamo vsaj dvakrat na teden.