Nekateri ste že začeli, drugi v veselem pričakovanju še čakamo, da se bomo lotili prvih opravil na vrtu in na terasi. Načrti za zasaditve so pripravljeni in vsi se že veselimo novosti, ki jih bomo preizkušali. Tudi strokovnjaki, ki vsak teden pišejo članke o vrtu za našo prilogo. Vsem po vrsti smo zastavili isto vprašanje: 'Česa se na svojem domače vrtu ali terasi najbolj veselite v prihajajoči sezoni in katere so novosti, ki jih načrtujete?' Prva odgovarja naša strokovnjakinja za trajnice Bernarda Stergar. Takole pravi: 'Moja terasa bo tudi letošnje poletje in jesen polna velikih lončenih skled in posod, ki jih uporabljam za različne zasaditve že več let, tako da že imajo pridih starinskega.' V njih bodo rasle najrazličnejše vrste dišavnic, ki mi bodo služile za uporabo v kuhinji, pa tudi za okras, tako v posodah na terasi kot v svežih zeliščnih šopkih. Poleg različnih vrst materine dušice, dobre misli, drobnjaka, kitajskega drobnjaka, pehtrana, različnih sort bazilike, bom posadila tudi enoletno dišavnico, ki jo uporabljajo v japonski in kitajski kuhinji, t.i. shiso, z latinskim imenom Perilla frutescens. To je visoka enoletnica, ki služi za strukturo v posodah, njeni listi so lahko zelene ali temno rdeče barve. Sama ponavadi sejem tiste z rdečimi listi, saj jih lepo dopolnjujejo drobni, svetlo rožnati cvetovi, nanizani na koncu temno rdečih stebel. Dišavnicam bodo delale družbo tudi dišeče pelargonije, ananasov žajbelj ter citronka, saj so vonji listov teh rastlin nekaj, kar me vedno znova navdušuje. Privabljajo pa tudi čebele in metulje, kar prinese dodatno vrednost, saj postane terasa bolj živa. Poleg dišavnic bodo v skledah rasle tudi jagode in nekatere cvetoče trajnice, kot so gavra, zvončnice ter okrasne trave, kot je Stipa tenuissima, ki je nepogrešljiva zaradi svoje mehkobe in lepe oblike rasti.