Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Premalo doma pridelane hrane

V Sloveniji pridelamo premalo hrane, s katero bi količinsko zadovoljili lastne potrebe po njej. Povečanje deleža samopreskrbe je zato strateško opredeljen cilj države, v gospodarski krizi, ki nam tanjša denarnice, pa je to tudi cilj številnih posameznikov in družin.
Marjeta Šoštarič, Delo
18. 9. 2017 | 13:18
21. 10. 2024 | 21:29
2:04

Kako se lotiti izziva, da bi na mikro ravni čim bolj izdatno poskrbeli za lastno prehransko varnost, pri kateri smo v letih izobilja nevarno padli (najbolj pri zelenjavi), je vprašanje, na katerega bomo skušali poiskati odgovore.

V Sloveniji smo leta 2010 potrošili na prebivalca povprečno:

  • 121 kilogramov žit (od tega 100 kilogramov pšenice)
  • 94 kilogramov mesa (od tega 42 kilogramov prašičjega mesa in 20 kilogramov govejega mesa)
  • 70 kilogramov krompirja
  • 90 kilogramov zelenjave
  • 36 kilogramov sladkorja
  • 10 kilogramov jajc
  • skoraj 38 litrov vina

Po še svežih in začasnih podatkih uradne statistike je lani vsak prebivalec Slovenije v povprečju potrošil:

  • 118 kilogramov žit
  • 89 kilogramov mesa (od tega prašičjega mesa 40 kilogramov)
  • 66 kilogramov krompirja
  • 97 kilogramov zelenjave
  • sedem kilogramov jajc

Mimo uradne statistike pa se povečuje delež samopreskrbe prebivalstva na mikro ravni: na domačih vrtovih, njivah, balkonih, terasah in sadovnjakih.

Več o problematiki samopreskrbe v Sloveniji preberite v sredini tiskani izdaji Dela, kjer objavljamo prvega iz serije člankov na to temo, v katerem pišemo, kako hrana z domačih vrtov blaži udarce krize. Članek je dostopen tudi na www.delo.si.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine