Proti črnenju dna paradižnika ne pomaga zakopavanje jajčnih lupin

Črnenje paradižnikovih plodov povzroči pri večini vrtičkarjev preplah. Ena možnost je, da ga je napadla paradižnikova plesen, ko dobijo črne zaplate poleg nezrelih plodov tudi listi in stebla, navadno ti še prej. A srhljivi pogled na črn krater na spodnji strani paradižnika je pogost tudi v suhih letih, ko plesen ne razsaja.

Razlog za ta pojav niso bolezni, še manj škodljivci, razlagajo kmetijski strokovnjaki, temveč fiziološke motnje - po domače to pomeni, da rastlini nekaj manjka. Manjka ji kalcija. A razlog večinoma ni pomanjkanje kalcija v vrtnih tleh, kot bi morda predvidevali.

Kalcij iz tal ne more do listov in plodov

Ste torej kaj naredili zelo narobe? Ni nujno, da ste, razlog, da tega elementa, ki ima za zdravje in rast rastlin pomembno vlogo, koreninski laski na obodu koreninskega spleta zaradi vročine kljub zadostni oskrbi z vodo ne morejo izkoristiti iz tal oz. po prevodnem sistemu spraviti do listov in plodov. Pri temperaturah nad 30 stopinj namreč rastline kar nekako obmirujejo in nehajo rasti. Razlog za pomanjkanje je lahko tudi suša oz. prepičlo zalivanje.

Razlogi, ki jih lahko pripišete sebi, pa niso sprotni, temveč imajo največkrat opraviti s tem, kako ste ravnali z rastlinami na začetku sezone: zaradi sajenja v prehladno zemljo se koreninski sistem ni dobro razvil, morda ste paradižnik pregnojili s hlevskim gnojem ali mineralnim dušikom ali pa ste pretiravali s kalijevim (kalijevim, ne kalcijevim!) gnojilom. Vsi ti presežki namreč omejujejo zmožnost rastlin, da bi izkoristile kalcij. Presnova rastlin je prepletena reč, ni nujno, da bi jo preštudirali, je pa dobro upoštevati priporočila »česa ne«, tudi če so spomladi še tako sitna.

Posipanje z jajčnimi lupinami ne bo pomagalo. Foto: VH-Studio/Shutterstock

Najzanesljivejši znak za pomanjkanje kalcija pri paradižniku in paprikah je črnenje plodu na dnu. Najprej je morda opazna le temna udrtina, pozneje je propadli del temno rjav, siv ali črn. Pri bučkah pričajo o pomanjkanju kalcija plodiči, ki gnijejo ali se sušijo od konca proti peclju.

Druga znamenja so pri paradižniku lahko še gnitje cvetov ter nepravilni ali razbarvani listi ali rastni vršički, ki venijo.

Edina prava prva pomoč je listno gnojenje

Vemo, da je kalcij v apnencu in da morajo kokoške zobati kamenčke, da dobijo material za jajčne lupine – a kljub temu posipanje ali zakopavanje jajčnih lupin ob paradižnik, najsi bodo še tako drobno mlete, ko opazimo težave ali celo že prej, ne pomaga, kalcij se iz njih še zlepa ne bo izločil, sploh pa prevodni sistem v vročini hranil ne bi mogel prinesti do listov.

Tako pa gnije paradižnik zaradi paradižnikove plesni, ne le na dnu, povsod. Foto: Radovan1/Shutterstock

Kaj storiti? Najzanesljivejši način je gnojenje skozi liste, torej škropljenje z listnim (na embalaži navadno piše foliarnim) gnojilom, ki vsebuje kalcij. To so lahko namenska listna gnojila za plodovke, obnesejo se tudi listna gnojila z rjavimi algami. Od domačih pripravkov lahko za škropljenje po listih uporabimo domače, neobdelano mleko ali sirotko, ki ju zmešamo z vodo v razmerju 1 : 1, razredčeno vodo, v kateri smo 24 ur namakali koprive ali njivsko preslico, ali vodo, v kateri so se vsaj teden dni močile zdrobljene jajčne lupine. Škropimo v zgodnjih jutranjih urah, da se bodo listi hitro osušili in ne bo težav s sončnimi ožigi na njih.

V primerjavi z listnim gnojenjem je zalivanje z namenskimi gnojili zaradi vročine manj učinkovito, v vsakem primeru pa začnimo ukrepati na opisani način (npr. tedensko), preden se težave pokažejo, takrat, ko so plodiči še jagode.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE