Rdeča pesa - presna, dušena, kuhana in pečena

27. 11. 2018 | Besedilo: Jerneja Jošar | Fotografije: Jerneja Jošar

Jerneja Jošar, rdeča pesa

Ste tudi vi med velikimi ljubitelji rdeče pese in se sprašujete, kako čim večkrat postreči z izvirnimi jedmi iz te zdrave gomoljnice? Za izhodišče vam ponujamo nekaj idej naše kolumnistke Jerneje Jošar, sami lahko recepte prilagajate, spreminjate, iščete nove kombinacije in dodajate drugačne začimbe.

Presna solata iz rdeče pese

Ker nam pozimi resnično primanjkuje sveže zelenjave, bom na prvo mesto postavila kar solato iz presne rdeče pese. Sama gomoljev nikoli ne lupim. Pri rezanju bi steklo iz nje veliko soka, ki je poln vitaminov in mineralov. Gomolje le dobro operem s pomočjo krtačke. Nato rdečo peso naribam. Če se le da, za rezanje in ribanje zelenjave uporabljam nož in ročni strgalnik, v tem primeru pa, ravno zaradi izgubljanja soka, rdečo peso naribam v strojčku. Naribani zelenjavi dodam nekaj soka limone ali, še bolje, limete, oljčno olje, malo popra, lahko tudi ščepec soli in dobro premešam. Na koncu dodam še nasekljane lešnike. Teh nikar ne izpustite. So tista pika na i, brez katere i ni i. Rdeči pesi enkrat dodam še korenček, drugič muškatno bučo, tretjič zeleno in korenček ... vmešate pa jo lahko tudi med radič ali motovilec. Tudi polivke so lahko različne. Lahko je namesto prej omenjenega osnovnega preliva to jogurt z malo popra in sesekljanega česna ali pa balzamični kis in lešnikovo olje, zmleta sončnična semena z malo gorčice in jabolčnega kisa ...

Hitra zelenjavna priloga iz rdeče pese, korenčka in ohrovta

Zelenjavo operem, korenček i rdečo peso narežem na kolobarje, ohrovt na trakce, sesekljam čebulo. Vse skupaj na hitro prepražim na oljčnem olju. Proti koncu dodam še dva sesekljana stroka česna, sol, timijan, premešam in pustim toliko časa, da česen zadiši. Nato zalijem z malo belega vina in dušim še nekaj minut. Postrežem kot prilogo h krompirju, kašam ali kar kot omako za čez testenine. Okusna je tudi hladna, kateri dodam oljčno olje in malo balzamičnega kisa.

 Pečene korenovke in gomoljnice

Pri tej jedi vam bo vzelo največ časa čiščenje in rezanje korenov in gomoljev. Rdečo peso, korenček, pastinak in podzemno kolerabo dobro operem in narežem na srednje debele kose. Zelenjavo nato prelijem z oljčnim oljem, dodam sol, mleto rdečo papriko (tisti, ki imate radi pekoče, lahko dodate čili), poper in veliko suhih lističev zelene. Dobro premešam, naložim v pekač in pečem na 190°C  približno pol ure. Čas pečenja je odvisen tudi od debeline kosov zelenjave. Nekje proti koncu pečenja dodam še na lističe narezano čebulo ali por. Pečeno zelenjavo jem ponavadi kar samostojno, seveda s skledo motovilca ali radiča, lahko pa jo postrežete tudi z ajdovo kašo, proseno kašo in pire krompirjem. Včasih korenovkam in gomoljevkam dodam še krompir, topinambur ali buče. In ja, da ne pozabim, kakšen krhelj ali dva kutine.

 Kuhana rdeča pesa s skuto 

Rdečo peso operem in skuham v slani vodi. Kuham približno 20 minut, saj imam rada, da ostane še trda. Nato jo ohladim in narežem na kolobarje, debele približno pol centimetra. Razporedim po krožniku, čez njo nadrobim skuto ter vse skupaj pokapam z malo balzamičnega kisa in obilo oljčnega olja. Včasih skuto nadomestim s sirom burrata. Odlična predjed!

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE