Podobno je tudi z drugimi vrtninami, paradižnika pa se nam podobno kot prejšnja leta loteva krompirjeva plesen, zato smo vsi, ki ne maramo škropljenja s kemičnimi sredstvi, močno razočarani nad pridelkom. Škropljenje z naravnimi sredstvi pomaga samo, če to počnemo redno v nekajdnevnih razmikih, a kaj, ko je treba iti tudi na dopust, in ko se vrnemo, so grmi že okuženi. Morda bi veljalo do prihodnje sezone razmisliti o tem, kaj je bolje: kupovati močno škropljeno zelenjavo v trgovini ali domače paradižnike največ dvakrat poškropiti z bakrenimi pripravki?
Na izpraznjene grede lahko sejemo motovilec, zimske solate in špinačo. Motovilec ne mara visokih temperatur, zato ga lahko sejemo pod paradižnikove grme ali drugje, kjer bo varen v senci večjih rastlin.
Zdaj tudi razredčimo in presadimo avgustovsko setev zimskih solatnic in s tem zmanjšamo verjetnost okužb s škodljivimi glivami, enako velja za zimski radič. Jesenski česen je veliko okusnejši od spomladanskega, zato je prav, da se odločimo za njegovo sajenje v tem času, posajen med jagode pa jih bo varoval pred sivo plesnijo.
Gredice naj bodo stalno zaščitene z rastlinjem, in če ne nameravamo vseh zapolniti z vrtninami, se lahko odločimo za zeleno gnojenje. Tako ne bomo samo obogatili tal s potrebno organsko maso, ampak bo bela gorjušica s svojimi koreninskimi sokovi pregnala tudi nekatere talne škodljivce.