Pri krompirju je zelo pomemben prostor, v katerem ga skladiščimo. Doma je za ta namen najprimernejša klet. Ta mora biti hladna, zračna vlažnost pa naj bo čim višja. Če je zrak v kleti presuh, bo krompir začel veneti. Zelo pomembno je tudi zračenje kleti. Temperatura naj bo čim bližje 6 °C. Če pa pade pod 4 °C, se škrob v gomoljih začne spreminjati v sladkor in postane sladek. Ta proces lahko tudi obrnemo, ker se bo na sobni temperaturi sladkor spet spremenil v škrob in bo krompir normalnega okusa.
Pri krompirju, ki ga nameravamo skladiščiti daljši čas, je pomembno, da odberemo najbolj zdrave gomolje, ki niso okuženi z boleznimi. Hranimo ga v temi, ker bo drugače na svetlobi hitro začel kliti. Vrhnjo plast pokrijemo s papirjem ali tkanino, da je zračno in krompir diha. Enak je postopek je pri shranjevanju v vrečah.
V istem prostoru ne skladiščimo sadja, ker to izloča etilen, ki pospešuje zorenje. Krompir moramo redno pregledovati, saj se lahko pojavijo skladiščne bolezni ali pa se pokaže kakšna okužba, ki je bila prisotna na njivi in smo hitro ob ozimnico.
Shranjevanje krompirja na odprtem ali neogrevanem zaprtem balkonu v hladnem delu leta je sicer mogoče, če si v ta namen preskrbimo toplotno izoliran zaboj, vendar takšno »skladišče« ne more nadomestiti hladne kleti. Zaprt zaboj namreč ni zračno mesto, kakršno potrebuje krompir, poleg tega utegne temperatura pri tej rešitvi znatno nihati, kar ni dobra popotnica za ozimnico.
Krompir v hladilniku?
Hladilnik ni primerno mesto za shranjevanje krompirja, če nimamo prostora drugje, ga v njem hranimo le kratek čas. Zakaj? Ker bo pri temperaturah pod 4 ºC postal sladkast, ker se bo (z izjemo predala za dolgotrajno shranjevanje zelenjave in sadja, kjer se relativna vlažnost približuje 100 odstotkom, ki ga imajo le najdražji hladilniki) v zračni embalaži izsušil; ker se bo v PVC-vrečki navlažil, kar pospešuje gnitje.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Buče: pomemben korak, ki ga ne preskočite, preden pospravite buče