O tem smo se pogovarjali z dr. Draganom Žnidarčičem, izrednim profesorjem za področje hortikulture in nosilcem predmeta pridelovanje manj znanih vrtnin na oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki pridelavo sladkega krompirja s svojo ekipo uspešno preizkuša v Biljah pri Novi Gorici, Ljubljani in na poljih Biotehniškega centra Naklo v Strahinju pri Kranju. Rezultat njihovega dela so tudi tri slovenske sorte, 'Lučka', 'Janja' in 'Martina', pri katerih so si prizadevali izboljšati pridelek in prehransko vrednost. Lokacije poskusne pridelave navajamo zato, ker dokazujejo, da je za gojenje te toploljubne kulture primerna tako rekoč vsa Slovenija, tudi hladnejša Gorenjska. In zakaj o sladkem krompirju pišemo že zdaj, sredi zime? Zato, ker je sredina februarja pravšnji čas, če želimo z nakaljevanjem gomoljev sami vzgojiti sadike, ki bodo šle po ledenih možeh na prosto.
Ima kaj skupnega s krompirjem?
Tisto, kar je pri razlikah med sladkim in navadnim krompirjem smiselno najprej poudariti, je, da potrebuje prvi za rast in shranjevanje bistveno višje temperature kot krompir. Sladki krompir namreč izvira iz subtropskega območja med reko Orinoko v Venezueli in polotokom Jukatan v Mehiki. V Latinski Ameriki je ena glavnih sestavin tradicionalne kuhinje, v svetovnem merilu pa se med osnovnimi prehranskimi kulturami uvršča na šesto mesto. V Evropi se je pridelava uveljavila predvsem na Portugalskem, v Španiji in Italiji. Koliko je sladki krompir cenjen pri nas, govorijo podatki o uvozu: predlani je znašal 150, lani približno 100 ton, medtem ko je domača pridelava tako majhna, da je statistika sploh ne spremlja. Po besedah dr. Žnidarčiča za zdaj ne presega nekaj ton.
Prehranska vrednost
Gomolji sladkega krompirja vsebujejo skoraj dvainpolkrat več vitaminov in kalorij kot krompir. Dr. Žnidarčič poudari predvsem to, da vsebuje polisaharid inulin, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki oz. je zanje celo priporočljiv, visoko vsebnost antioksidanta betakarotena (predvsem pri sortah z oranžno oz. rumeno obarvanim mesom) in vitamina E. Dvajset dekagramov (oranžnomesnatega) sladkega krompirja vsebuje toliko betakarotena kot pet kilogramov brokolija, 14 dekagramov gomoljev pa zadosti dnevnim potrebam odraslega človeka po vitaminu E. Malo je namreč znano, da slednjega v povprečju zaužijemo premalo, pove sogovornik.
Kako do sadik
Za tiste, ki bi radi sladki krompir pridelovali na vrtu, je seveda prvo vprašanje, kje dobiti sadike ali gomolje, primerne za vzgojo potaknjencev. Dragan Žnidarčič priznava, da je sadike za zdaj v Sloveniji težko kupiti: nekaj jih ponujajo v trgovini Biotehniškega centra Naklo, nekaj po spletu zasebniki, zainteresirani se lahko za manjše število sadik obrnejo tudi na oddelek za agronomijo Biotehniške fakultete.
Primerno koreninsko grudo bodo razvili v mesecu dni, a s saditvijo na prosto ni hitimo pred sredo maja, saj bi jih morebitne ohladitve uničile. Za potaknjence sicer lahko uporabimo tudi vršičke stebel, ki jih nalomimo jeseni, pred pobiranjem pridelka ali prvo slano, vendar dr. Dragan Žnidarčič ta način odsvetuje, saj to pomeni, da jih moramo do maja vzdrževati v toplem in vlažnem prostoru. Tudi nakaljevanje gomoljev, ki jih do polovice potopimo v posodo z vodo, je po njegovih izkušnjah manj zanesljiv način, več je možnosti, da zgnijejo.
V Latinski Ameriki seveda ne sadijo sadik, temveč narezane režnje gomoljev, ki zaradi visokih temperatur kmalu vzkalijo. V našem podnebju se to ne obnese.
Sajenje na vrt in oskrba
Po presaditvi na prosto bomo imeli s sladkim krompirjem zelo malo dela. Ustrezajo mu običajna vrtna tla, ki so obogatena z domačim kompostom, npr. pet kilogramov na kvadratni meter, če se odločimo za hlevski gnoj, mora biti res dobro uležan in uporabljen že ob jesenski obdelavi tal, pravi sogovornik. Njihovi poskusi pa so pokazali, da je bil pridelek lep tudi, če pridelovalnih površin niso gnojili.
Ker sladki krompir do jeseni naredi meter in pol, v skrajnem primeru tudi šest metrov dolga stebla (vreže), ki z listno maso skoraj povsem prekrijejo zemljo, posadimo sadike zelo na redko: ne smejo biti manj kot pol metra krat pol metra narazen, če želimo med vrstami hoditi, naj bo medvrstni prostor precej večji. Sadike posadimo tako globoko, kot so rastle v lončkih. Rastlin ne okopavamo in ne ogrinjamo, kakor smo navajeni pri krompirju, saj bi s tem poškodovali gomolje. Ti zrastejo tik pod površjem, in ko pride čas pobiranja pridelka, jih najlaže izkopljemo z vilami, ki jih previdno zapičimo kakih 30 centimetrov od rastline, v večjem radiju namreč ni pričakovati gomoljev. V suši je priporočljivo zalivanje. Sladki krompir lahko posadimo tudi na črno PVC-folijo, ki preprečuje razrast plevelov, vendar moramo potem poskrbeti za namakalne cevi. Gomolje izkopavamo konec septembra, oktobra oziroma najpozneje po prvi slani, ki požge zelenje, gomoljev pa ne prizadene. Znamenje, da so gomolji godni, je gost bel sok, ki se pocedi iz odlomljenega dela stebla. Ena rastlina da štiri do šest gomoljev, včasih tudi več.
Redki škodljivci in bolezni
Ker so gomolji sladkega krompirja sladki, jih imajo rade tudi strune. V vrtovih, kjer imamo z njimi težave, je zato po sogovornikovih besedah smiselno, da njihovo število v tleh nadzorujemo s sonaravnimi ukrepi. Škodo lahko povzroči tudi voluhar, v vročem poletju pa se na zelenih delih pojavijo pršice, a ne povzročijo velike škode. Z boleznimi pri tej kulturi za zdaj pri nas ni težav. Prav nezahtevna pridelava brez hujših škodljivcev in bolezni ter visok pridelek poleg prehranske vrednosti sladkega krompirja najprepričljiveje govorijo v prid pridelavi v Sloveniji. Podnebje to že zdaj dopušča, pri čemer po besedah dr. Žnidarčiča ni zanemarljivo, da sodimo v del Erope, kjer se temperature najhitreje dvigujejo.