Stročji fižol: 7 dejstev, ki jih niste vedeli

3. 7. 2024 | Besedilo: K. Ž.

stročji fižol, vrtnine, zanimivosti, stročnice

Stročji fižol, poznan tudi kot zeleni fižol, je ena izmed najbolj priljubljenih vrtnin na svetu. Poleg tega, da je okusna in vsestransko uporabna, je tudi izjemno zdrava. V tem članku bomo razkrili sedem zanimivih dejstev o stročjem fižolu, ki jih verjetno še niste poznali.


  • Izvor in zgodovina

Stročji fižol izvira iz Srednje in Južne Amerike, kjer so ga gojili že pred tisočletji. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, od takrat pa je postal nepogrešljiv del številnih kuhinj po vsem svetu.

Pridelava stročjega fižola je okolju prijazna, saj zahteva manj vode in pesticidov v primerjavi z mnogimi drugimi pridelki. Poleg tega stročji fižol prispeva k izboljšanju rodovitnosti tal, saj fiksira dušik iz zraka.

  • Visoka vsebnost hranilnih snovi

Stročji fižol je pravi zaklad hranilnih snovi. Bogat je z vlakninami, vitaminom A, vitaminom C, vitaminom K, folati in kalijem. Poleg tega vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti telesa pred škodljivimi prostimi radikali.

PREBERITE ŠE: ZAKAJ JE STROČJI FIŽOL NITKAST

  • Nizek glikemični indeks

Za tiste, ki pazijo na raven sladkorja v krvi, je stročji fižol odlična izbira. Ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča hitrega dviga sladkorja v krvi. To je še posebej pomembno za diabetike in tiste, ki želijo vzdrževati stabilno raven energije čez dan.

  • Vsestranska uporaba v kuhinji

Stročji fižol je izjemno vsestranska sestavina. Lahko ga uporabimo v solatah, juhah, enolončnicah ali kot prilogo h glavnim jedem. Najbolje je, da ga kuhamo na pari ali blanširamo, saj tako ohrani največ hranilnih snovi.


Enostavno gojenje

Stročji fižol je tudi enostaven za gojenje. Uspeva v različnih podnebnih razmerah in ne zahteva veliko nege. Pomembno je le, da ima dovolj sončne svetlobe in redno zalivanje. Gojenje stročjega fižola doma je odlična priložnost za vsakogar, ki želi imeti svežo in zdravo zelenjavo na dosegu roke.

  • Ugoden vpliv na zdravje srca

Raziskave so pokazale, da redno uživanje stročjega fižola lahko pomaga pri zniževanju ravni holesterola in izboljšanju zdravja srca. Vlaknine v stročjem fižolu pripomorejo k zniževanju slabega LDL holesterola, medtem ko antioksidanti ščitijo srce pred poškodbami.

  • Ekološki pomen

Stročji fižol je tudi pomemben z ekološkega vidika. Rastline fižola imajo sposobnost fiksiranja dušika iz zraka v tla, kar izboljšuje rodovitnost tal in zmanjšuje potrebo po kemičnih gnojilih. To je še posebej pomembno za trajnostno kmetijstvo in varovanje okolja.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Stročji fižol v slanici

Stročji fižol ni le okusna in hranljiva zelenjava, ampak ima tudi številne koristi za zdravje in okolje. Upamo, da ste s tem člankom izvedeli nekaj novega o tej čudoviti rastlini in da boste naslednjič, ko boste uživali v njej, pomislili na vse koristi, ki jih prinaša.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE