Imamo večji vrt in se sprašujemo, kako si pridelati lastno seme cvetače, brstičnega ohrovta, pora, rdeče pese. Ali so vse te vrtnine dvoletnice?
Nik prek spletne strani
ODGOVOR STROKOVNJAKA:
Pri pridelavi vrtnin, še posebno pa, če jih želimo semeniti, je zelo pomembno vprašanje, kdaj cvetijo. Po času cvetenja jih delimo na enoletne in dvoletne rastline. V prvem letu rasti cvetijo: brokoli, cvetača, redkvica, fižol, grah, bučke in buče ter kumare, paradižnik, paprika, koruza, rukola, špinača. V drugem letu rasti (vrtnine prezimijo na prostem) cvetijo: korenček, peteršilj, rdeča pesa, čebula, blitva, zelje.
Pazimo, da semena pobiramo samo pri sortah in ne pri hibridih (na vrečici imajo poleg imena sorte oznako F1). Hibridi so križanci med čisto žensko in moško linijo, niso pa genetsko spremenjene rastline, kot si nekateri zmotno predstavljajo. Rastline iz semena hibridov ne bodo imele več enakih lastnosti, kot jih je imela matična rastlina.
Ko se odločimo za pridelavo semena, vedno pustimo za seme najmočnejšo in najlepšo rastlino. Ta bo imela najkakovostnejše seme. Označimo jo, da je ne bi po pomoti uporabili v kuhinji. Seme, ki ga poberemo iz mesnatih plodov (npr. paradižnik, paprika, kumare), operemo in posušimo v senci v zračnem prostoru. Pri drugih rastlinah porežemo cvetna stebla, ko je seme dozorelo (rastlina je že porjavela). Lahko sušimo socvetja na steblih, cvetove ali pa iz cvetov takoj izluščimo seme in ga posušimo.
Pazimo, da seme dobro preberemo in ne shranjujemo semen drugih rastlin, razdrobljenih delov rastlin, zemlje, prahu itd. Suho seme shranimo v platnenih vrečah, steklenih kozarcih v suhem in hladnem prostoru, kjer ni nihanja temperature (ustrezna temperatura je od 8 do 16 stopinj Celzija). Označimo sorto vrtnine in datum. Za domačo uporabo se držimo vodila, da porabimo seme v dveh letih. Načeloma se v dveh do treh letih ohrani dobra kalivost semena korenčka, peteršilja, pastinaka in radiča. Od tri do štiri leta ustrezno kali seme kapusnic, paprike, paradižnika, solate ter stročnic (graha, fižola). Še dlje pa ohrani kalivost seme jajčevca, kumar, endivije in špinačnic. A če nimamo pravega prostora za shranjevanje, ga raje porabimo v dveh letih.