Osnova pastinakovega sladoleda so dobro skuhani koreni.
30. 11. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar
Za spremembo pastinakov sladoled
30. 11. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar
Kuhani ali pečeni pastinakovi koreni se pogosto uporabljajo kot priloga h glavni jedi. So nekoliko sladkastega, za nekatere lešnikastega okusa, druge spominjajo na krompir z različnimi priokusi. Zaradi velike vsebnosti sladkorjev so lahko tudi surovina za sladoled, ki ga pogosto pripravljajo v deželah, kjer imajo pastinakovi koreni, na pogled podobni močnim peteršiljevim koreninam, v kuhinji stalno domovinsko pravico.
Priprava pastinakovega sladoleda ni zahtevna, temelj so koščki počasi kuhane korenine, osnovno različico sladoleda pa seveda lahko po želji nadgradimo z dodatki osnovni masi ali sadnimi, čokoladnimi in drugimi prelivi.
Pastinak v kuhinji
S pastinakovo korenino in listi lahko začinimo juhe, iz korenov pripravimo kombinirano ali samostojno zelenjavno juho, iz kuhanega naredimo pire, naravnost odličen okus dobi, če ga spečemo v pečici, iz kuhanega lahko pripravimo sladoled.
Potrebujemo
- Okrog kilogram lepih pastinakovih korenov, ki jih olupimo in narežemo na slab centimeter velike kocke (skupaj za okoli 6 skodelic; ena skodelica je običajno od 2 do 2,5 dl)
- Skodelica in pol (od 3 do slabe 4 dl) mleka
- 2/3 skodelice sladkorja
- Skodelica sladke smetane
Priprava
- Kocke pastinaka kuhamo v višji kozici z dolgim ročajem, skupaj s skodelico mleka in vsem sladkorjem. Pokrit naj zavre pri srednji temperaturi, nato jo zmanjšamo, da bo vrenje komaj zaznavno. Kuhamo približno 20 minut oziroma tako dolgo, dokler pastinak ni zelo mehak.
- Ohlajen kuhan pastinak, skupaj s tekočino, v kateri se je kuhal, prestavimo v električni mešalnik, dodamo preostalo mleko in smetano in pustimo mešati, dokler ne nastane gladka, enotna zmes. Prestavimo v kovinsko ali plastično posodico in damo za dve uri v zmrzovalnik, da se primerno strdi in ohladi.
- Vir: www.splendidtable.org