
To nekateri naredijo z roko, pri večji količini čebule na gredi, pri kateri niso vsa stebla poležana, pa to naredimo tako, da čebulo previdno pohodimo. Potem jo pustimo še kakšen teden na gredici. Še bo rasla, a ker bo prekinjen pretok po rastlinskih žilah med čebulo in listi, se bo čebula še malce debelila, listi pa sušili. Za to je idealno suho vreme.
Seveda lahko pri manjši količini čebule to z vrtne gredice za sprotno porabo pobiramo postopoma, že od junija naprej. Najprej poberemo čebule s suhimi ovenelimi listi, ki so znak, da so rastline zaključile rastni krog.
V splošnem pa naj bi čebulo, pravijo slovenski vrtnarski strokovnjaki, pobrali precej prej, kot je v navadi na slovenskih vrtovih. Nekateri s tem čakajo do konca poletja, dokler listje skoraj ne izgine, a pri tem načinu je možnost, da se čebule okužijo z glivičnimi boleznimi, večja.
Čas za pobiranje je takrat, ko poležejo prvi listi, čebulni vrat, to je mesto med glavico in listi, pa je mehak, kar pomeni, da je pretok hranil po njem prekinjen. Če se pri čebuli to samo od sebe, tudi ko je že zelo debela, ne zgodi, to pomeni, da se bo slabo skladiščila in jo moramo čimprej porabiti.
Primeren čas za pobiranje je navadno nekje do začetka avgusta. Bolje kot čebulo iz tal vleči za preostanek listov, jo je rahlo dvigniti z vilami. Listov in korenin ne režemo. Sledi sušenje, navadno na vodoravni površini na suhem. Če ni dežja, je to lahko tudi gredica, sonce ne škodi, ne sme pa deževati. Po kakšnih 14 dneh čebulo spletemo v kite ali odstranimo liste in korenine in jo zložimo v luknjaste zabojčke ali mreže. Hranimo jo v suhem prostoru s temperaturo nad lediščem.