Setveni koledar

Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Zavrzimo jabolka z gnilim peščiščem

Morda se vam je že kdaj zgodilo, da ste prerezali jabolko in okrog peščišča opazili gnilobo ali plesen, medtem ko je bilo meso še povsem zdravo. Takšna so namreč prva znamenja gnilobe peščišča, ki pozneje napreduje od sredine sadeža navzven. Strokovnjaki priporočajo, da takšen sadež zavržemo v celoti.
Foto: Julijana Bavčar
Foto: Julijana Bavčar
18. 9. 2017 | 13:20
21. 10. 2024 | 22:28
1:52

Za gnilobo peščišča jabolk so najbolj dovzetne sorte rdeči boskop, gloster, summerred, fuji in jonagold. Bolezen povzročajo glive različnih rodov, med katerimi so tudi vrste, znane po zmožnosti tvorbe mikotoksinov (strupenih presnovnih produktov gliv), ki so lahko za človeka, predvsem za majhne otroke, in za živali nevarni. V okuženih sadežih so sicer v zelo majhnih količinah, poleg tega pri stiku z zrakom hitro oksidirajo, zaradi česar se njihova strupenost zmanjša, vendar se je priporočljivo gnijočih sadežev vseeno izogibati. Iz jabolk, ki so si jih preskrbeli za ozimnico, ljudje namreč pogosto odbirajo nagnita jabolka in obrezana najprej zaužijejo, zdrava pa pustijo za pozneje – nekatera od njih potem postopoma spet zgnijejo in na takšen način pospravijo ves zabojček.

Povzročiteljice bolezni lahko v bodoči plod prodrejo že v fazi poznega cvetenja, preko odprtine cvetne čaše, iz katere se pozneje razvije muha. Okužene sadeže na jablani pogosto spoznamo po tem, da praviloma dozorijo pred drugimi (pojavu pravimo prisilno zorenje), včasih pa ostane bolezen prepoznavna šele, ko sadež prerežemo.

 

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine