Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov se je lani povečala za več kot 15 odstotkov in je znašala skoraj 34.300 ton. Precej ali za 19 odstotkov se je povečala proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov brez dodatkov, fermentiranih mlečnih izdelkov z dodatki je bilo proizvedenih za skoraj sedem odstotkov več.
Lani je bilo proizvedene približno 12.100 ton smetane, kar je približno toliko kot v prejšnjih dveh letih. Proizvodnja sladke smetane z več kot 29 odstotki maščob se je povečala za skoraj tri odstotke, proizvodnja kisle pa zmanjšala za nekaj več kot dva odstotka.
Proizvodnja sira se je lani malenkost povečala na približno 15.500 ton. Povečala se je proizvodnja svežih sirov, medtem ko je bila proizvodnja zrelih in topljenih sirov manjša.
Siri so bili lani glavni uvozni mlečni izdelek. V državo smo jih uvozili za več kot 78 milijonov evrov ali za devet odstotkov več kot predlani. Ob tem pa se je precej okrepil izvoz sira. Lani se je namreč povečal za 55 odstotkov na 8100 ton.
Lani so mlekarne izvozile za več kot 70 milijonov evrov polnomastnega mleka v zbirni embalaži. Čeprav se je količina povečala za več kot šest odstotkov, se je vrednost izvoza zaradi nižje cene mleka zmanjšala za šest milijonov evrov.
Uvoz mleka je bil lani najmanjši od leta 2007 naprej. Uvozili smo ga manj kot 42.000 ton ali 17 odstotkov manj kot predlani.
Uvoz masla in namazov dohiteva domačo proizvodnjo. Uvoženega je bilo skoraj 2300 ton, proizvedenega pa več kot 2500 ton. Mlekarne so lani proizvedle šest odstotkov več masla in namazov kot predlani, uvoz pa se je povečal za več kot 10 odstotkov. Izvoz masla je zadnja leta nizek, lani je bilo izvoženega manj kot 100 ton masla.
PREBERITE ŠE: Mleko ne sodi v vrata hladilnika