Marko Oman: Pri hišnih ljubljenčkih smo postali odgovorna družba

Marko Oman že trinajsto leto zapored vodi Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana. Je veterinar, ki vsakodnevno skrbi za dobrobit tamkajšnjih varovancev, med katerimi je vse več izgubljenih in čedalje manj zapuščenih psov. Po njegovih izkušnjah se namreč vse več ljudi zaveda odgovornega lastništva živali, zato optimistično zre v prihodnost. V vseh letih delovanja opaža, da so odločitve o posvojitvi živali vnaprej dobro premišljene in da je v novih domovih za mačje in pasje kosmatince dobro poskrbljeno.

Slovenija se lahko pohvali z dejstvom, da praktično nima prostoživečih psov. Ampak v zavetiščih se vendarle znajde precej živali. Od kod prihajajo k vam?

Slovenija se res lahko pohvali, nimamo prostoživečih psov. Imamo pa veliko prostoživečih mačk. V zavetišče pretežno sprejemamo zapuščene mačke, največ je neželenih mačjih mladičev. Oskrbujemo pa tudi prostoživeče mačke, kar predvsem zajema ulov, veterinarsko oskrbo s sterilizacijo in kastracijo ter vračanje mačk nazaj v okolje. Vse živali sprejemamo na podlagi prijave najditeljev. Mačke v večini primerov ujamemo s svojo opremo in prepeljemo s terena s službenim vozilom. Nekaj mačk pa pripeljejo najditelji. Enako velja tudi za pse in druge zapuščene živali.

PREBERITE ŠE: NAKUP ALI POSVOJITEV? POMEMBNO JE LE, DA STE PRI TEM ODGOVORNI

Je številka vaših varovancev povezana tudi s sezono? Pogosto smo lahko slišali, da skrbniki zavržejo pse poleti, preden se odpravijo na morje, ali pa po novem letu, ko veliko kosmatih »daril« postane obremenjujočih za družino. Ali ta dejstva še vedno držijo?

Marko Oman, vodja Zavetišča Ljubljana. FOTO: Luka BitencTa dejstva ne držijo več. Le malo psov je zapuščenih. Večinoma gre za izgubljene pse, ki so se izgubili na sprehodu, nekateri so se šli od doma potepat. Poleti se izgubi več psov, predvsem zato, ker so v varstvu pri začasnih skrbnikih in se želijo vrniti domov, saj ne vedo, da so njihovi lastniki nekje na počitnicah. Večino v zavetišče sprejetih psov namreč uspešno vrnemo skrbnikom. Tudi po novem letu niso psi več zapuščeni kot neželena »darila«. Postali smo zelo odgovorna družba in velika večina skrbnikov nakup ali posvojitev psa vnaprej dobro premisli. Še izgubljenih psov je v tem času manj, saj skrbniki upoštevajo priporočila in se v dobro psa izogibajo gnečam, ne hodijo na praznovanja z njimi oziroma se izogibajo mestom, kjer se uporablja pirotehnika. Tudi uporaba pirotehnike se zmanjšuje in vse skupaj pripomore k precejšnjemu zmanjšanju izgubljenih psov.

Koliko živali je trenutno pri vas?

Trenutno imamo v zavetišču 140 mačk, 10 psov in eno želvo.

Odločitev za posvojitev je padla, z njo se strinjajo vsi člani družine. Kako torej od tod naprej? Je prvi korak pogovor z oskrbnikom in dogovor o obisku?

Prvi korak je ogled živali na spletni strani. Ob tem predlagamo, naj bodo kandidati bolj kot na videz pozorni na značajske lastnosti živali. Naslednji korak je rezervacija termina in dogovor za ogled. Pred ogledom na dogovorjeni termin bodoči posvojitelji izpolnijo vprašalnik in se pogovorijo z osebjem.

Na kaj mora biti bodoči skrbnik pozoren ob prvih spoznavnih stikih z živaljo?

Že v pogovoru skušamo ugotoviti, kaj od živali pričakuje in kaj ji lahko zagotovi. Zatem preverimo, katera od izbranih živali najbolj ustreza njegovim željam, pričakovanjem in pogojem. Sledi spoznavanje z živaljo, v primeru psov v izpustih, pri mačkih pa v njihovih sobicah. Seveda sta ob tem druženju pomembna prvi vtis in prvo ujemanje. Ključ do uspešne posvojitve je namreč čim večje ujemanje med živaljo in posvojiteljem.

POSTOPEK POSVOJITVE PSA:

- Žival si ogledate prek spletnih strani ali v zavetišču.
- V času uradnih ur pokličete v zavetišče na 01/256 02 79 in se dogovorite se za termin spoznavanja.
- Izpolnite Vprašalnik za posvojitev psa.
- Po izpolnjenem vprašalniku se pogovorite z oskrbnikom, ki svetuje ter posvojitev odobri ali zavrne.
- V spremstvu osebja srečate izbranega psa in z njim preživite nekaj časa.
- Kandidat, ki izpolnjuje pogoje in mu zavetišče posvojitev odobri, podpiše pogodbo o prevzemu psa iz Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana.
- Pred prevzemom izbrane živali posvojitelj poravna prispevek zavetišču v skladu z veljavnim cenikom storitev zavetišča.
- S podpisom računa posvojitelj nato postane polnopravni imetnik posvojene živali z vsemi pravicami in dolžnostmi odgovornega lastnika.

Se tako imenovana »ljubezen na prvi pogled« običajno dobro obnese ali ne? 

Odvisno, kaj gledamo. Če gledamo samo z očmi in smo za vse drugo slepi, potem lahko vse skupaj hitro propade. Da do tega ne pride, se potrudimo mi, saj spodbujamo ohranjanje treznih glav, zbranih misli.

Koliko srečanj v izpustu naj imata bodoči skrbnik in kuža, ki mu je všeč? 

Število srečanj je odvisno od primera do primera. V večini primerov, ko je v postopku posvojitve nezahteven kuža ali mladič, zadostuje en obisk. Prijetno spoznavanje, hitra vzpostavitev odnosa … in že se nova skupna dogodivščina lahko začne! V primeru posebnosti pa je lahko potrebnih več obiskov. Koliko, je težko napovedati. Pri nekaterih psih zadostuje nekaj obiskov, pri drugih pa lahko traja mesec ali več. A dokler ni vzpostavljenega osnovnega odnosa in pridobljenega vsaj malo zaupanja, je treba še vztrajati. Vsaj toliko časa, da je varno in ne preveč stresno, sprejemljivo tako za žival kot za posvojitelja.

Ni jih malo, ki pravijo, da si pes izbere njega in ne obratno. Kaj pravite na to? Pozitivna energija se včasih med človekom in živaljo res začuti že takoj, kajne?

Seveda mora žival začutiti posvojitelja in obratno. Če se dobro počutimo, oddajmo dobro energijo in živali to čutijo. Tudi same se počutijo dobro in vzajemni učinek samo še raste.


Vse svoje posvojenčke, najdenčke in tudi pasemske pse ali mačke lahko še do 5. oktobra prijavite na nagradni natečaj Veseli smrčki, ki poteka na naši spletni strani deloindom.si.

Štirim zmagovalcem bomo v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav podelili darilne bone za sklenitev zavarovanja za male živali.

Ali drži, da skrbniki zelo dobro poznajo značajske lastnosti prav vseh varovancev, ki so pri vas, zato zlahka svetujejo vsem bodočim lastnikom in jih opozorijo na morebitne posebnosti?

Seveda. Kot sem že omenil, je ujemanje med živaljo in posvojiteljem ključno za uspešno posvojitev. Všečnost na prvi pogled je le za povrh. Sicer pa ga ni kandidata, ki bi se odlično ujel s katero od živali, pa je potem ne bi maral, ker mu ne bi bila všeč. Če dobi živalca priložnost, hitro »zleze pod kožo«. Zagotovo pa ne želimo oddajati »mačkov v žaklju«, zato kandidate vedno seznanimo z vsemi lastnostmi izbrane živali. Tudi tistimi morda manj želenimi, vendar hkrati tudi priporočamo, kako to čim bolj omiliti oziroma kako preprečevati morebitna neprimerna vedenja. Dejstvo je, da smo si ljudje različni in različne so želje, a najpomembnejše je vedeti, kakšna so pričakovanja, kakšna bo vloga psa v novi družini, s kom se bo največ družil, kaj je še sprejemljivo in kaj ne. In na koncu se vedno sklepajo kompromisi. Če tega ne dosežemo, pa posvojitev odsvetujemo.

PREBERITE ŠE: ČE RAZMIŠLJATE O POSVOJITVI PSA IZ BOSNE

Kakšni so najpogostejši vzroki, da oseba ne more posvojiti živali, ki so jo želi? 

Najpogostejši razlog, da nekdo ne dobi določene živali, je zanimanje večjega števila kandidatov zanjo. Predvsem za mladiče psov imamo vedno veliko zainteresiranih. A izberemo lahko le enega. Trudimo se za najboljšega, prvega med enakimi. Sicer pa morajo biti izpolnjeni minimalni pogoji v skladu s predpisi, med katerimi so: zadostna starost, primerne bivalne razmere za živali, odgovorna skrb in podobno. Če imamo enakovredne kandidate, izberemo prvega po vrstnem redu prijave.

Iron je kuža, ki je trenutno najdlje v zavetišču. Kljub zrelim letom ostaja živahen in potrpežljivo čaka na prijaznega lastnika. FOTO: Tadeja Nagode – Fluffy PixelsKandidat, ki je najbolj primeren in izpolnjuje pogoje ter dobi odobritev oskrbnika, podpiše pogodbo o prevzemu psa iz zavetišča. S podpisom se posvojitelj zaveže, da bo za žival ustrezno skrbel. Kakšen je zadnji korak, preden nekdo postane polnopravni skrbnik posvojene živali?

Ob posvojitvi živali posvojitelj poravna posvojnino. Gre za simboličen znesek (za pse namreč znaša 50,83 in za mačko 30 evrov), saj v povprečju strošek oskrbe živali pred tem znaša 10-krat toliko. Vse živali so pred posvojitvijo namreč klinično pregledane, testirane na bolezni, paraziti so odpravljeni, živali so cepljene proti kužnim boleznim, sterilizirane oziroma kastrirane ter registrirane, označene z mikročipom. So torej praviloma zdrave in kot radi rečemo »v celoti servisirane«. Če obstaja kakšna posebnost, pa nanjo opozorimo.

Koliko časa po podpisu pogodbe in poravnanem prispevku lahko posvojitelj psa odpelje domov?

Takoj. S podpisom pogodbe in poravnavo prispevka se namreč postopek posvojitve konča.

Po posvojitvi tudi preverjate, ali je žival v novem domu v dobrih rokah. Kako pogosto opravljate kontrole in ali se je že zgodilo, da ste psa komu odvzeli? 

Vsi posvojeni psi se po posvojitvi preverjajo. Trenutno je preverjanje zaradi izrednih razmer zamrznjeno, a ga bomo ob vrnitvi v ustaljene tire nadomestili. Praviloma se preverja le enkrat, razen če so ugotovljene pomanjkljivosti, takrat je lahko preverjanj več, in sicer toliko, kolikor je potrebno, da je za žival poskrbljeno v skladu s pričakovanji. Če za žival ni poskrbljeno, kot je dogovorjeno oziroma potrebno, potem skrbnika najprej prosimo, da jo prostovoljno vrne zavetišču. V primeru nesodelovanja pa zadevo prijavimo pristojnim organom. To je le redko potrebno in le v primerih, ko prihaja do zanemarjanja živali, neodgovorne oskrbe, izjemoma do mučenja. Še v tistih nekaj primerih ugotovljenih pomanjkljivosti gre navadno za neznanje ali pozabljivost, kar je mogoče z nekaj pomoči in nasvetov uspešno odpraviti.

KAKO LAHKO POMAGATE
Brezdomnim živalim in lokalnim društvom, ki skrbijo zanje, lahko do konca septembra v sklopu akcije Koraki za tačke, ki jo organizirajo pri podjetju Lidl Slovenija, enem od pokroviteljev našega nagradnega natečaja Veseli smrčki, pomagate z zbiranjem hrane v vseh 63 Lidlovih trgovinah in SMS donacijami (TACKE1 ali TACKE5 na 1919) za Zavod naš kuža. Seznam lokalnih društev in zbirnih točk najdete TUKAJ

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE