Vila ob plaži

30. 4. 2020 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Tom Ferguson

vila, domovi, hiše, interier

Vila s čudovitim razgledom na morje šteje že dobrih sto let. Pred kratkim je doživela prenovo, s katero so ohranili staro, a jo hkrati posodobili in ji s sodobnimi kosi opreme vdahnili novo življenje. Prenovo je vodil arhitekt Justin Long skupaj z ekipo podjetja Boffi DePadova Studio Sydney in krajinskim arhitektom Williamom Dangarjem iz biroja Dangar Barin Smith.

Razkošna vila se nahaja na obali med plažama Tamaramo in Bronte v vzhodnem predmestju Sydneyja. Le nekaj minut sprehoda je oddaljena od peščene plaže. Navdih za posodobitev zunanjosti je bila arhitektura okoliških hiš.

Vila, ki se razprostira v treh nadstropjih, je bila obnovljena tako, da je ohranila svojo nekdanjo eleganco, dodali pa so ji sodobno konstrukcijo, s katero so poskrbeli, da so terase in vhod pokriti. Kovina, kamen in les so materiali, ki so jih uporabili pri prenovi zunanjosti hiše in ki ji zdaj dajejo pečat. Hkrati omenjeni materiali povezujejo zunanjost in notranjost hiše.

Kuhinja, ki se nadaljuje na teraso

Najbolj izstopa kuhinja, ki se iz notranjosti nadaljuje na teraso v letno kuhinjo. Kuhinjo je zasnoval Norbert Wangen. Zaznamujejo jo kovinsko siva barva ličnic, tanek delovni pult iz marmorja in lesene odprte police, ki so jih izbrali namesto klasičnih zgornjih omaric. Za piko na i so detajli iz bakra. Jedilna miza, ki je ob kuhinji, ima jedilno ploskev prav tako iz marmorja.

!!galerija!!


V treh nadstropjih vile so štiri spalnice, vključno z glavno spalnico, več kopalnic, garsonjera, ki je mišljena kot soba za goste, in ogromen bivalni prostor. Ta ima več delov in kotičkov za posedanje ter odprt prehod v dnevno sobo s kaminom, kjer imajo svoje mesto kultni kosi pohištva in umetniška dela.

Skrbno izbrano pohištvo posamezne prostore obogati, jim daje poseben pečat, hkrati pa jih povezuje v usklajeno celoto. Veliko kosov je novih, ki so jih oblikovali svetovno priznani oblikovalci, nekaj pa je brezčasnih ikon oblikovanja, ki jih lastnika zbirata že več kot 20 let. Na primer, Eamesov počivalnik, zofa iz podjetja B&B Italia ali pa stol Kalos, ki ga je leta 1997 oblikoval Antonio Citterio za podjetje Maxalto. Ti in drugi podobni kosi pohištva, ki nikoli ne bodo šli iz mode, so našli novo vlogo v prenovljenem domu.

PREBERITE ŠE: Hiša ob peščeni plaži

Po prenovi manjši zunanji bazen

Prenovili in na novo oblikovali so tudi zunanjost in okolico hiše. Za to je poskrbel krajinski arhitekt William Dangar iz biroja Dangar Barin Smith. Kot pravijo lastniki, je vztrajal, da morajo zmanjšati velikost bazena, da bi na ta račun pridobili večji in uporabnejši prostor za sedenje. Krajinski arhitekt je poskrbel tudi za zasaditve in oblikoval posebna korita, v katera so posadili zelene rastline. Te bodo s časoma postale zelena pregrada, ki bo zastirala pred pogledi iz okolice. A nikakor ne pred razgledom na morje, ki je ena izmed prednosti razkošnega domovanja.

-----

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Domače lepinje za prvomajski piknik

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE