Po besedah Tatjane Zor iz podjetja Mores se lahko odločimo za preprostejše, bolj gladke linije osnovnih namiznih izdelkov, to je porcelana, klasičnega jedilnega pribora in kozarcev, ob tem pa za praznični videz izberemo močnejše barve in oblike dekoracije, kot so prtički, cvetje, sveče, svečniki. Vedno bolj se, kot pojasnjuje sogovornica, uveljavlja slog, pri katerem so v ospredju osnovni namizni izdelki, saj so ti sami najvidnejši okras na mizi. Jedilni pribor je pri tem zelo pomemben, saj imamo vsaj en kos pribora skoraj ves čas obroka v roki, zato je to osnovni nakit mize. Jedilni pribor je lahko izrazitejši, na primer z močnejšimi gravurami, reliefi, iz različnih materialov. Zanimiva popestritev, še dodaja sogovornica, je tudi kombinacija različnih modelov jedilnega pribora, en model za glavno jed, drug za sladice oziroma priloge.
Tudi porcelan prispeva k svečanemu videzu pogrinjka, za takšne priložnosti je primeren porcelan izrazitejših oblik, ne nujno okroglih, krožniki so lahko kvadratni z mehko zaobljenimi robovi. Uporabi se lahko tudi barvni porcelan, kombinacija belega in barvnega ali bel porcelan z barvno dekoracijo na robovih. Možnosti je ogromno. Pri tovrstnem pogrinjku je preostalih dekoracij nekoliko manj, zagotovo so pa na božično-novoletnem pogrinjku še vedno nepogrešljivi svečniki, smrečje, storži, pa tudi cvetovi in dekorativne figurice. Tradicionalni izdelki se lahko prepletajo z modernejšimi, še dodaja sogovornica.