
Po drugi strani pa so mlade rastline navadne zvezdice (latinsko Stellaeria media) med najbolj cenjeno »divjo hrano«, samoniklimi rastlinami, ki jih lahko naberemo na naših travnikih in v gozdovih. Njeni sveži poganjki vsebujejo veliko vitamina C, mineralov in vitaminov, priljubljene so kot dodatki solatam ali v pestu. Kot zdravilno zel, ki pomaga lajšati marsikatero tegobo, je kurja črevca zelo čislal pater Simon Ašič. Uporabljamo ga kot krepčilo po bolezni, zoper podplutbe, suh kašelj, njegova posebnost je, da pomaga tudi pri absorpciji hranil iz druge hrane, ki jo uživamo hkrati z njo.
Rastlino lahko jemo surovo v solati, jo namočimo v kis ali pripravimo tinkturo. Sušena za čaj ni tako učinkovita, saj se veliko njenih učinkovin s sušenjem izgubi.
Po drugi strani pa so kurja črevca nadležen plevel, morda bolj za velike pridelovalce solatnic, saj lahko njihov preplet na pridelovalni površini zaduši razvoj mladih žitnih bilk, podobno je s površino, na kateri je motovilec posejan kar povprek. Na vrtu pa obvladovanje rasti te rastline ne bi smel biti prehud problem, če poznamo lastnosti te rastline. Potrebne pa je malce vztrajnosti.
Sicer pa, saj veste, kako je s pleveli: so prijazne normalne rastline, ki zrastejo ob napačnem času na napačnem kraju. Se pravi, na vrtu tam, kje jih ne maramo. Niso samo kurja črevca taka nadloga te vrste, pomislimo samo na regrat, na katerega smo Slovenci nori v solati, manj pa na vrtni poti ali celo na gredicah.
Kurja črevca so nežna, tanka enoletna rastlina, ki ima ob steblu nanizane jajčaste, koničaste liste, njihova stebla pa hitro rastejo in se močno razvejajo, tako da naredijo na vrtnih tleh pravo blazinico. Če jim ustreza, se razraščajo med rastlinami pri tleh, majhne so lahko tudi bolj pokončne. Imajo drobne bele zvezdaste cvetove. V milih zimah rade prezimijo in na gredicah med solato celo cvetijo!
A kljub temu na vrtu, kjer jih tudi odstranjujemo, ne rastejo kar naprej ena in ista. Obnavljajo se z vedno novim semenom, ki kot rečeno, dozorijo zelo hitro. Plodovi, glavice, so drobni, jajčaste oblike. Ena rastlina cveti do štirikrat na leto, na njej pa lahko dozori do 15. 000 semen. Menda ostanejo sposobna preživeti v tleh do 25 let, ko jih z obdelavo prinesemo na površje, pa kmalu vzklijejo in vsebujejo veliko semen. Rastlina se včasih tudi vegetativno razmnožuje z ukoreninjanjem plazečih se stebel.
Za kulinariko so uporabni pa stebla, listi in cvetovi kurjih črevc. Nabiramo mlade poganjke kurjih črevc pred cvetenjem, ker zatem stebla postanejo zelo vlaknata. Za zdravilne namene nadzemne dele rastline nabiramo od aprila do julija, korenine rastline pa nekoliko pozneje.