Setveni koledar

Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svetujemo

Kako pogosto bi morali zamenjati gobico za pomivanje posode

Gobica za pomivanje posode je eden izmed najbolj uporabljanih pripomočkov v gospodinjstvu. Kljub njeni uporabnosti pa je gobica lahko tudi eden izmed največjih virov bakterij v naši kuhinji. Zato je pomembno, da jo redno menjamo. Ampak kako pogosto je to potrebno?
Foto: ADragan/Shutterstock
Foto: ADragan/Shutterstock
16. 6. 2024 | 07:01
22. 10. 2024 | 21:57
4:06

Zakaj je menjava gobice pomembna?

Gobice za pomivanje posode so idealno okolje za razmnoževanje bakterij. So vlažne, pogosto tople in polne ostankov hrane – vse to ustvarja popolne pogoje za razvoj bakterij. Raziskave so pokazale, da lahko gobice vsebujejo več bakterij kot straniščna školjka. Med najpogostejšimi bakterijami, ki se nahajajo na gobicah, so E. coli, Salmonella in Staphylococcus. Te bakterije lahko povzročijo zastrupitve s hrano in druge zdravstvene težave, zato je redna menjava gobice ključnega pomena za zagotavljanje higiene v kuhinji.

Priporočena pogostost menjave

Raziskave so pokazale, da lahko gobice vsebujejo več bakterij kot straniščna školjka. 

Strokovnjaki priporočajo, da gobico za pomivanje posode zamenjate vsaj enkrat na teden. To priporočilo temelji na raziskavah, ki kažejo, da se po enem tednu uporabe na gobici nabere velika količina bakterij, ki jih ni mogoče povsem odstraniti z običajnim pranjem. Če gobico uporabljate zelo pogosto ali za čiščenje posebej umazanih površin, je morda smiselno, da jo zamenjate še pogosteje.

Ker bi bilo tako pogosto menjavanje gobice, kot ga priporočajo strokovnjaki, precej potratno - tako s finančnega vidika kot z vidika količine odpadkov, pogostost menjavanja prilagodite svojim potrebam. A zapomnite si, da bi jo morali zamenjati precej bolj pogosto, kot to počnete v resnici. Prihranite lahko tudi tako, da novo gobico prerežete na pol in iz ene dobite dve, starim gobicam pa namenite več različnih "življenjskih obdobij" in jih kasneje uporabite še za čiščenje kopalnice, tal ipd.

PREBERITE ŠE: TRIK, DA BODO GOBICE ZA POMIVANJE POSODE TRAJALE DLJE

Kako pravilno vzdrževati gobico?

Čeprav je redna menjava gobice najboljša rešitev, lahko s pravilnim vzdrževanjem nekoliko podaljšate njeno življenjsko dobo in zmanjšate tveganje za širjenje bakterij. Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Redno izpiranje in stiskanje: Po vsaki uporabi gobico temeljito sperite z vročo vodo in jo dobro ožemite, da odstranite čim več vlage.
  • Dezinfekcija: Gobico lahko občasno razkužite tako, da jo za nekaj minut namočite v raztopino belila in vode (ena žlica belila na liter vode). Alternativno jo lahko za 1-2 minuti postavite v mikrovalovno pečico ali pomivalni stroj, kar bo uničilo večino bakterij.
  • Sušenje: Poskrbite, da se gobica med uporabo popolnoma posuši. Vlažna gobica je idealno okolje za bakterije, suha pa bistveno manj.

Alternativne možnosti

Poleg klasičnih gobic obstajajo tudi druge možnosti za pomivanje posode, ki so morda bolj higienične. Na primer:

  • Silikonske gobice: So manj porozne in zato manj dovzetne za nabiranje bakterij. Poleg tega jih je lažje očistiti in razkužiti.
  • Krpe iz mikrovlaken: Te krpe lahko po uporabi operete v pralnem stroju in tako učinkovito odstranite bakterije.
  • Biorazgradljive gobice: Izdelane so iz naravnih materialov, ki jih lahko kompostirate, kar je bolj okolju prijazna izbira.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zmanjšate tveganje za okužbe in poskrbite za bolj zdravo okolje za pripravo hrane.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine