
Ker ga ne uporabljamo tako pogosto kot hladilnik, zamrzovalnik kaj hitro postane skladišče pozabljenih živil in ledu, ki se nabira na stenah. Pravilno vzdrževanje zamrzovalnika ne le podaljša njegovo življenjsko dobo, ampak tudi zagotavlja, da hrana ostane varna in sveža.
Strokovnjaki priporočajo, da zamrzovalnik očistimo vsake tri do šest mesecev, odvisno od njegove uporabe in količine hrane, ki jo shranjujemo. Redno čiščenje preprečuje nabiranje ledu, neprijetne vonjave in zmanjša tveganje za pokvarjena ali pozabljena živila. Poleg tega je dobro, da vsaj enkrat mesečno pregledamo vsebino zamrzovalnika in odstranimo vse, kar je pokvarjeno, pretečenega roka ali vidno poškodovano zaradi zmrzali. S tem ohranjamo urejenost naše zaloge hrane in lažje najdemo tisto, kar potrebujemo.
Zamrzovalnik odtalite vsaj 2-krat letno oziroma, ko plast ledu doseže približno 5 milimetrov debeline.
Če imate zamrzovalnik s funkcijo samodejnega odtajevanja, se led ne bo nabiral, zato dodatno odtaljevanje ni potrebno. Pri starejših modelih pa je priporočljivo odtaliti zamrzovalnik vsaj dvakrat letno oziroma, ko plast ledu doseže približno 5 milimetrov debeline. Preveč ledu zmanjša učinkovitost zamrzovalnika in poveča porabo energije.
Pred začetkom izpraznite celotno vsebino zamrzovalnika. Živila shranite v hladilno torbo ali jih ovijte v odejo, da ostanejo čim dlje zamrznjena. To je tudi odlična priložnost, da pregledate in zavržete stare, pokvarjene ali pozabljene izdelke. Zamrzovalnik izklopite iz električnega omrežja in pustite, da se led stopi. Proces lahko pospešite tako, da postavite posodo z vročo vodo v notranjost ali uporabite sušilnik za lase pri nizki temperaturi. Pri tem pazite, da ne poškodujete notranjih sten.
Ko je ves led odstranjen, zamrzovalnik obrišite z raztopino tople vode in blagega detergenta ali mešanico vode in kisa. Če so prisotni trdovratni madeži, lahko uporabite še pasto iz sode bikarbone in vode. Pomembno je, da po čiščenju vse površine dobro osušite, da preprečite nastanek plesni. Nato zamrzovalnik spet priklopite na elektriko ter ga napolnite z živili.