Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

Te zelenjave z vrta ni pametno zamrzovati

Vrtna sezona se bliža vrhuncu in kmalu se bomo, če seveda vmes ne bo posegla narava, znašli pred dilemo, kako shraniti pridelke, da bodo ti čim dlje sveži. Medtem ko je zamrzovanje pogosta metoda za dolgoročno shranjevanje, obstajajo nekatere vrste zelenjave, ki za to niso primerne.
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
4. 7. 2024 | 12:49
22. 10. 2024 | 22:01
2:29

Strokovnjaki za vrtnarjenje in prehrano opozarjajo, da je ključno vedeti, katere vrste zelenjave ne smemo zamrzovati, da bi ohranili njihovo teksturo, okus in hranilno vrednost.

PREBERITE ŠE: POLETNO SAJENJE: ZA TE RASTLINE ŠE NI PREPOZNO

Katera zelenjava ne sodi v zamrzovalnik

  • Solatni listi - Zelena solata, rukola in podobni listnati zelenjavni pridelek izgubijo hrustljavost in postanejo vlaknasti po zamrzovanju.
  • Kumare - Visoka vsebnost vode v kumarah povzroči, da postanejo po zamrzovanju žilave in izgubijo svojo prvotno sočnost.
  • Paradižnik - Paradižniki po zamrzovanju izgubijo strukturo in postanejo želejasti ter manj primerni za uporabo v svežih solatah ali sendvičih.
  • Zelje - Surovo zelje po zamrzovanju postane mehko in izgubi svojo hrustljavost, zaradi česar je manj privlačno za uživanje v solatah.
  • Bučke - Bučke hitro postanejo kašaste in izgubijo teksturo, zato niso primerne za zamrzovanje v surovi obliki.

PREBERITE ŠE: KOLUMNA JERNEJE JOŠAR: KORENOVKE IN GOMOLJNICE, ODLIČNA ZIMSKA HRANA

FOTO: Elena Hramova/Shutterstock
Foto:
FOTO: Elena Hramova/Shutterstock Foto:


Kako najbolje shraniti te vrste zelenjave

Namesto zamrzovanja je priporočljivo uporabiti druge metode shranjevanja, kot so hladilnik ali hladna shramba, kjer se lahko te vrste zelenjave obdržijo nekaj časa. Uporaba vakuumskih embalaž ali posebnih posod za podaljšanje svežine lahko dodatno pomaga pri ohranjanju njihove kakovosti.

Za najboljše rezultate svetujemo, da se pri shranjevanju teh vrst zelenjave držite navodil za optimalne pogoje, ki ohranjajo svežino in kakovost, ter tako uživate v najboljših okusih vašega vrtnega pridelka tudi v hladnejših mesecih.

PREBERITE ŠE: SHRANJEVANJE KORENOVK

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine