Shranjevanje korenovk

7. 8. 2019 | Besedilo: Jerneja Jošar

kolumna, Jerneja Jošar, shranjevanje korenovk, korenovke

Strniščno repo, podzemno kolerabo in črno redkev, ki jih sejemo do srede avgusta, čez zimo pustimo kar na gredah in jih izkopavamo po potrebi, saj je zemlja najboljši izolator.

Izkopavanje je oteženo le v primeru debele snežne odeje in globoko pomrznjenih tal v hudi zimi. V primeru, da imate na vrtu slabo odcedna tla, ali pa da se na vašem vrtu večkrat gosti voluhar,  gomolje vseeno raje izkopljite in  jih shranite v zabojčkih v hladni kleti.

V lesenih zabojčkih z žaganjem, senom, peskom ali suhim listjem, shranimo gomolje in korene v hladni kleti. Korene in gomolje novembra previdno izruvate s pomočjo vil. Pustite, da se zemlja malo posuši, ter jo odstranite s suho krpo. Ne umivajte, saj bi zelenjava lahko kasneje v zasipu začela gniti. Listje odrežete z ostrim nožem dva centimetra nad glavo gomolja/korenine. Vse poškodovane, nagnite ali razpokane korene in gomolje odstranite. Zaboj napolnite s 5 cm debelo plastjo mivke ali žagovine (uporabite lahko tudi seno in suho listje), na njo naložite korene ali gomolje tako, da se med seboj ne dotikajo. Podzemno kolerabo položite v ležečem položaju, repo in črno redkev pa pokonci. Zasujete z mivko ali žagovino in nalaganje ponovite. Plasti ponavljate tako dolgo, kot vam dopušča globina zabojčka. Nalaganje zaključite s plastjo mivke ali žagovine. Zabojčke shranite v hladni kleti. Zasip redno pregledujete.

PREBERITE ŠE: Shranjevanje pridelkov: natančnost se nam obnese

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE