Paradižnik
Paradižnik ima boljši okus, če ga ne spravite v hladilnik. Tja ga postavite samo, če ga boste uporabili pri kuhanju različnih jedi, in ga ne boste uživali surovega. Nutricionisti sicer svetujejo, da je svež paradižnik najbolje pojesti v roku 24 ali 48 ur. Tudi drugo zelenjavo je najbolje sproti nabirati ali kupovati in jesti.
Krompir
Krompir, tako kot paradižnik, ne sodi v hladilnik, saj bodo nizke temperature vplivale na njegov okus. Pod štiri stopinjami Celzija se škrob začne spreminjati v sladkor, zato ima krompir, ki ga shranimo v hladilnik sladek okus. Raje ga spravite v papirnato vrečko in postavite v shrambo. Tudi čebula sodi v shrambo – na čim bolj suho in temno mesto. Pazite, da je ne postavite v bližino krompirja, saj bo hitreje zgnila.
Sadje
Pomaranče, limone in druge citruse raje postavite na pult kot v hladilnik. Njihovi olupki bodo na nižji temperaturi postali bolj grobi in čvrsti, meso pa bo manj sočno in sladko. V hladilnik sodi samo sadje, ki ima tanko skorjo – grozdje in slive, pa še to samo poleti. Če boste v hladilnik postavili banane, bo njihova skorja potemnela. Melono in lubenico lahko hranimo na pultu, dokler ju ne prerežemo. Takrat moramo kose zaviti v folijo za živila in pospraviti v hladilnik.
Česen
Česen je bolje kot na mrzlo, shraniti na kakšno polico, kjer je suho in temno. Tam bo zdržal tudi do tri mesece. V hladilniku so prenizke temperature, zrak je vlažen in ne kroži, zaradi česar bo česen hitreje zgnil in vzklil.
Kruh
Kruh ne sodi v hladilnik. Hrano, bogato s škrobom, moramo pospraviti na prostor, ki je dobro prezračen in suh. Lahko ga shranimo v zamrzovalnik in nato sproti pogrevamo v pečici.
Marmelada, pekoče omake, med
Kupljene marmelade, paradižnikovega ketchupa, pekoče omake, medu in vložene zelenjave ni potrebno shranjevati v hladilnik. Vsa omenjena živila vsebujejo veliko konzervansov in se na kuhinjski polici ne bodo pokvarila. Tudi čokoladne in lešnikove namaze lahko postavimo ob bok marmeladi.
Trdi sir
Trdi polnomastni sir vsebuje zelo malo vode, zato ga lahko premažemo z oljem, da ustvarimo zaščitno plast med hrano in zrakom, in pospravimo v hladno shrambo. Mladi sir vsebuje več vode, zato ima odlične pogoje za razvoj bakterij in ga moramo shraniti v hladilnik.
Tudi suhomesne izdelke lahko shranjujemo v shrambo. Klobase, pršut, pečenice in panceto lahko shranimo v temen, dobro prezračen prostor, kjer se temperatura giba okoli 13 ali 14 stopinj Celzija.
PREBERITE ŠE:
Mleko ne sodi v vrata hladilnika
V vročini previdno s hrano, še posebej z lahko pokvarljivimi živili