Gospodinjski aparati: Potratimo tudi tretjino energije

Velik del skupne porabe električne energije v naših domovih predstavlja energija, ki jo porabijo gospodinjski aparati. Prizadevanja za energijsko varčnost pa niso povezana le z izbiro sodobnih, učinkovitejših naprav, ampak tudi z načinom uporabe in našimi navadami.

Prihranki so odvisni od učinkovitosti in velikosti naprave ter navad uporabnika. Odgovore na vprašanje, na kakšen način pri gospodinjskih aparatih neracionalno tratimo električno energijo, smo poiskali pri dr. Borisu Sučiću s Centra za energetsko učinkovitost Inštituta Jožef Stefan.

Pravi, da je najpogostejša napaka nepravilna uporaba naprav. »Zakoreninjene navade, ki bi jih morali opustiti, so prižgane luči, čeprav je dovolj svetlo, vklapljanje napol praznih pomivalnih ali pralnih strojev, preredko čiščenje njihovih filtrov, zamrzovalnikov, kuhanje brez uporabe pokrovk ali prepogosto odpiranje hladilnika. Slednjemu rečemo kreativna pavza pred hladilnikom, ko pri odprtih vratih hladilnika razmišljamo, kaj bi vzeli iz njega. Zaradi napačnih navad lahko porabimo od 30 do 40 odstotkov več energije, kot če bi ravnali premišljeno. Na porabo hladilnika vpliva denimo tudi to, da je postavljen zraven pečice, radiatorja ali izpostavljen sončnemu sevanju. Za vsako stopinjo več, ki jo mora ohladiti, porabi od pet do šest odstotkov več energije,« pove Sučić. »Idealno je, da zložite hrano na tiste police, ki so v navodilih za uporabo priporočene za shranjevanje določene vrste živil.«

PREBERITE ŠE: PRAVICA DO POPRAVILA: BODO GOSPODINJSKI APARATI DELOVALI DLJE?

Sledite navodilom proizvajalca

»Vedno bolj postaja pomembno obnašanje uporabnika gospodinjskih aparatov,« poudari strokovnjak. »Ne pozabite tudi na zlato pravilo energijske učinkovitosti: ugasni, ko ne uporabljaš!« Pravila priporočenega načina uporabe so jasno napisana v priloženih navodilih in jih je smiselno upoštevati.

Varčna praksa je tudi, da v sušilni stroj zložite prej dobro ožeto perilo, s trajanjem sušenja ne pretiravate (da oblačil ne izsušite), sušite oblačila z enakimi lastnostmi, da bobna ne napolnite preveč, po koncu programa pa perila ne puščate v stroju, temveč še toplo zložite in se tako izognete likanju.

Po podatkih slovenskega statističnega urada smo samo v gospodinjstvih leta 2020 porabili 3634 GWh električne energije, od tega za ogrevanje 15 odstotkov, hlajenje 2, ogrevanje sanitarne vode 17, kuhanje 7, razsvetljavo 4, hladilnike in kombinirane hladilnike 5, zamrzovalne skrinje in omare 4, za pralne in pralno-sušilne stroje 3, sušilne stroje 1 odstotek, pomivalne stroje 3, osebne računalnike in monitorje 2, televizorje 2 in za drugo 34 odstotkov.

Zakaj je to pomembno? Ker spada likanje med večje porabnike elektrike, saj je moč grelnikov pri likalnikih navadno več kot 1 kW. Poraba energije je precejšnja, približno 1,3 kWh na 5 kg perila. Najbolje je likati v času nižje tarife elektrike, tj. med vikendi, čez teden pa od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Perilo po pranju ali sušenju čim lepše zložite, dela se vedno lotite spočiti, da boste čim hitrejši in kar se da učinkoviti. Ko vključite likalnik, ne čakajte, da se povsem segreje. Najprej zlikajte oblačila, ki so bolj občutljiva in ne potrebujejo visoke temperature.

Pri nakupu kuhinjske pečice bodite pozorni na ventilator, opozarja sogovornik, saj omogoča peko pri nižji temperaturi in v več nivojih. Čim redkeje odpirajte vrata, da ne izgubljate toplote, preverite, ali tesnila dobro opravljajo funkcijo, pečico pa lahko tudi izključite nekaj minut pred koncem peke, saj se bo hrana vseeno spekla do konca.

Tudi pri pomivalnem stroju ste lahko varčni. Vključite ga, ko je poln, manj umazano posodo pomivajte z varčnejšimi programi in pri nižji temperaturi vode, sušenje po koncu pranja lahko poteka že zaradi lastne toplote posode pri priprtih vratih, veliko in zelo umazano posodo raje pomijte ročno.

Podobno lahko ravnate pri pralnem stroju. Izogibajte se predpranja, saj je poraba vode pri predpranju dvakrat večja, poraba električne energije pa se zviša za tretjino. Sodobni pralni stroji so narejeni tako, da učinkovito operejo že pri nižjih temperaturah. In če upoštevamo, da se največ energije porabi za segrevanje vode, boste prihranili, če boste prali na čim nižji temperaturi. Z zmanjšanjem temperature pranja s 40 na 30 stopinj Celzija lahko porabo zmanjšate za tretjino, če namesto pri 90 stopinjah perete pri 60 stopinjah, pa jo celo prepolovite.

»Opozoril bi še na nekaj. Resda smo z eko programi dosegli velike spremembe, z njimi prihranimo energijo in vodo, a če redno uporabljamo program z nižjimi temperaturami, se lahko deli cevi v stroju zamašijo. Zato svetujem, da od časa do časa v pomivalni ali pralni stroj vlijemo alkoholni kis in ga vključimo na 90 stopinj. Preventiva je zelo pomembna, če želimo podaljšati živ­ljenjsko dobo stroja.«

PREBERITE ŠE: NEKATERI HLADILNIKI GLASNEJŠI OD POMIVALNEGA STROJA

Aparati so varčnejši, a jih imamo več kot nekdaj

Hladilniki in zamrzovalniki so lahko energijsko precej potratni, še posebno novejši z nadstandardnimi funkcijami, a kljub vsemu so v primerjavi s starejšimi modeli bistveno bolj učinkoviti. »Lahko bi rekli, da z novim hladilnikom, ki ga primerjamo z deset let starim, prihranimo približno 40 odstotkov energije, pa čeprav ima vgrajene sodobne funkcije. Če imamo pet let star hladilnik, znaša prihranek okoli 15 odstotkov.«

Hladilna tehnika je zelo napredovala, a vse prihranke, ki nam jih omogoča, zlahka izničimo s svojim vedenjem. »V enem gospodinjstvu so imeli včasih le en televizor, zdaj imamo dva ali tri. Kupujemo sodobnejše gospodinjske aparate, ampak če jih imamo večje število ali so prostorninsko večji, velike razlike v privarčevani energiji ni,« pojasni Sučić.


Nove oznake na energijskih nalepkah

Energijske nalepke so oblika označevanja energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov. Nastale so na pobudo držav članic EU, ki so se zavezale, da bodo zmanjšale porabo energije. Potrošniki so jih bili že vajeni, a z letošnjim 1. marcem so stare nalepke zamen­jale nove. Z njimi so na prodajnih mestih označili pomivalne stroje, pralne in pralno-sušilne stroje, hladilnike in zamrzovalnike, vinske vitrine in zaslone (vključno z računalniškimi in televizijskimi), po 1. septembru pa tudi svetila.

»Področje energijske učinkovitosti vključno s sistemom oznak energijske učinkovitosti je zelo dinamično,« razloži strokovnjak. Nova nalepka se od stare razlikuje po tem, da ima nova lestvica kategorije od A do G, brez znakov plus (razred A je namenjen najbolj naprednim napravam), da izdelek vsebuje QR-kodo, ki vas bo po skeniranju s pametnim telefonom preusmerila na spletno mesto z informacijami za določen model, na vpogled so novi piktogrami, ki ne prikazujejo le porabe električne energije, temveč tudi druge informacije, kot so poraba vode na cikel pranja, uporabna prostornina, emisije hrupa in podobno.

»Zaradi nenehnega razvoja vedno bolj energijsko učinkovitih izdelkov in ker je bila razlika med A ++ in A +++ manj opazna, so se kategorije postopoma prilagajale tako, da smo znova uvedli preprostejšo lestvico od A do G. Tudi v prihodnje bo razvoj novih gospodinjskih aparatov precej dinamičen in se bo to sproti prilagajalo. Predvidene so tudi spodbude za nadaljevanje raziskav in inovacij na področju energijsko učinkovitejših tehnologij,« pojasni sogovornik.

Pomivalni stroj iz prej najvišjega razreda A+++ lahko po novem spada v razred B, C ali celo D, a to ne pomeni, da je manj učinkovit. Razlike namreč nastajajo zaradi zaostrenih pogojev za določanje energijskih razredov in spremembe pri metodologiji merjenja. Pri pralnih strojih se poraba energije zdaj meri pri 100 ciklih pranja (in ne več na let­ni ravni). Tudi pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih je drugače, saj je po novem poraba energije prikazana na 100 ciklov delovanja, poraba vode pa na cikel pranja oziroma pomivanja in se meri pri programu eco, to je v razponu od 40 do 60 stopinj Celzija, medtem ko sta se prej obe merili pri glavnih oziroma samodejnih programih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE