5 nasvetov, kako biti trajnosten v kuhinji

Kaj pravzaprav pomeni, ko rečemo, da se nekdo ravna po načelu trajnosti? Morda se ne zavedate dovolj, a prav z vsako odločitvijo, ki jo sprejmete, ne vplivate le nase, temveč dolgoročno tudi na okolje in ljudi okoli sebe. Če torej nekdo ravna trajnostno, mu je mar za dobrobit družbe in okolja, s svojimi odločitvami omejuje negativne vplive na okolje, podnebne spremembe, predvsem pa si želi prispevati k boljši prihodnosti za vse nas.

Kaj torej lahko stori vsak izmed nas za boljši jutri? Predlagamo, da začnete z majhnimi, vsakodnevnimi koraki v domači kuhinji.

Zmanjšajte uporabo plastike

Ko se odpravite v trgovino, imejte s seboj nosilno vrečo za živila, ne kupujte plastičnih vrečk. Da se vam ne bi pripetilo, da bi vrečko pozabili, jo imate lahko vedno v torbici ali v avtomobilu; tako se vam bo redkeje zgodilo, da bi jo pozabili. Izogibajte se tudi nakupu živil v plastični embalaži. Raje izberite takšna v reciklirani ali papirnati. Čedalje več trgovin se zaveda problema odpadne plastike, zato ponujajo okolju prijazno nakupovanje. Na posebnih oddelkih trgovin najdete izbor živil, ki jih napolnite v papirnato ali lastno embalažo. Obstajajo pa tudi specializirane trgovine brez plastične embalaže, ki ponujajo ekološka, lokalno pridelana živila.

Ne mečite hrane stran

Ali ste vedeli, da v Sloveniji letno zavržemo kar 139.000 ton hrane? Preračunano na prebivalca osupljivih 68 kilogramov. Kar polovico vse zavržene hrane pa ustvarijo gospodinjstva. Količino hrane v smeteh lahko zmanjšate z nekaj preprostimi pravili:

  • Načrtujte jedilnik nekaj dni vnaprej, saj boste tako vedeli, katera živila potrebujete. V trgovino se odpravite z nakupovalnim listkom, ki ga pripravite na podlagi načrtovanega jedilnika. Tako je manjša verjetnost, da boste kupili živila, ki jih ne potrebujete in bi vam kasneje zgnila.
  • Pojdite v trgovino pogosteje, dvakrat tedensko. Če hodite v trgovino enkrat tedensko ali še redkeje, je velika verjetnost, da sadje in zelenjava v tem času že zgnijeta. Zato nakupujte manj, a pogosteje.
  • Uporabite domišljijo in bodite kreativni. Iz ostankov hrane lahko pripravite odlične jedi.


K trajnostnemu življenjskemu slogu sodi kupovanje lokalno pridelanega sadja in zelenjave. FOTO: pikselstock/ShutterstockSamooskrba in uživanje lokalno pridelane hrane

K trajnostnemu življenjskemu slogu sodi tudi zavedanje o izvoru živil, ki jih kupujete in uživate. Če imate možnost samooskrbe in vrta, si lahko sami pridelate zelenjavo in sadje. Če pa te možnosti nimate, kupujte lokalno pridelano hrano, obiščite kmete v bližnji okolici in tako podprite lokalno skupnost.

Uporaba naravnih čistil

Zmanjšajte uporabo kupljenih, agresivnih čistilnih sredstev in raje posezite po naravnih, ki manj obremenjujejo okolje in vaše zdravje. Univerzalno čistilo za odstranjevanje umazanije, plesni ali mastnih madežev si lahko preprosto izdelate kar sami. Potrebujete:

  • 2 dL alkoholnega ali belega kisa,
  • 4 dL vode in
  • nekaj kapljic eteričnega olja.

En kilogram zavržene hrane predstavlja 1,9 kilograma CO2. FOTO: Andrey_Popov/Shutterstock

Ločujte odpadke in kompostirajte

Bodite vestni in ločujte odpadke. Če imate vrt, lahko biološke odpadke, vse od jajčnih lupin, ostankov sadja in zelenjave, kavno usedlino, mlečne izdelke, ostanke hrane, plesniva živila kompostirate. Proizvajalci pa v zadnjih letih skrbijo tudi za posameznike, ki nimajo vrta, katerim so na voljo manjši koši za kompost v kuhinji.

PREBERITE ŠE: KOMPOSTIRANJE ZA ZAČETNIKE

Koraki za trajnostni življenjski slog so resnično preprosti, zato nihče med nami nima več izgovorov, da ne bi ravnal trajnostno z mislijo na boljši jutri za vse nas.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE