25. 9. 2021 | Besedilo: V. H.
trajnost, plastika, zavržena hrana, naravna čistila, samooskrba, ločevanje odpadkov
5 nasvetov, kako biti trajnosten v kuhinji
25. 9. 2021 | Besedilo: V. H.
trajnost, plastika, zavržena hrana, naravna čistila, samooskrba, ločevanje odpadkov
Kaj pravzaprav pomeni, ko rečemo, da se nekdo ravna po načelu trajnosti? Morda se ne zavedate dovolj, a prav z vsako odločitvijo, ki jo sprejmete, ne vplivate le nase, temveč dolgoročno tudi na okolje in ljudi okoli sebe. Če torej nekdo ravna trajnostno, mu je mar za dobrobit družbe in okolja, s svojimi odločitvami omejuje negativne vplive na okolje, podnebne spremembe, predvsem pa si želi prispevati k boljši prihodnosti za vse nas.
Kaj torej lahko stori vsak izmed nas za boljši jutri? Predlagamo, da začnete z majhnimi, vsakodnevnimi koraki v domači kuhinji.
Zmanjšajte uporabo plastike
Ko se odpravite v trgovino, imejte s seboj nosilno vrečo za živila, ne kupujte plastičnih vrečk. Da se vam ne bi pripetilo, da bi vrečko pozabili, jo imate lahko vedno v torbici ali v avtomobilu; tako se vam bo redkeje zgodilo, da bi jo pozabili. Izogibajte se tudi nakupu živil v plastični embalaži. Raje izberite takšna v reciklirani ali papirnati. Čedalje več trgovin se zaveda problema odpadne plastike, zato ponujajo okolju prijazno nakupovanje. Na posebnih oddelkih trgovin najdete izbor živil, ki jih napolnite v papirnato ali lastno embalažo. Obstajajo pa tudi specializirane trgovine brez plastične embalaže, ki ponujajo ekološka, lokalno pridelana živila.
Ne mečite hrane stran
Ali ste vedeli, da v Sloveniji letno zavržemo kar 139.000 ton hrane? Preračunano na prebivalca osupljivih 68 kilogramov. Kar polovico vse zavržene hrane pa ustvarijo gospodinjstva. Količino hrane v smeteh lahko zmanjšate z nekaj preprostimi pravili:
- Načrtujte jedilnik nekaj dni vnaprej, saj boste tako vedeli, katera živila potrebujete. V trgovino se odpravite z nakupovalnim listkom, ki ga pripravite na podlagi načrtovanega jedilnika. Tako je manjša verjetnost, da boste kupili živila, ki jih ne potrebujete in bi vam kasneje zgnila.
- Pojdite v trgovino pogosteje, dvakrat tedensko. Če hodite v trgovino enkrat tedensko ali še redkeje, je velika verjetnost, da sadje in zelenjava v tem času že zgnijeta. Zato nakupujte manj, a pogosteje.
- Uporabite domišljijo in bodite kreativni. Iz ostankov hrane lahko pripravite odlične jedi.
Samooskrba in uživanje lokalno pridelane hrane
K trajnostnemu življenjskemu slogu sodi tudi zavedanje o izvoru živil, ki jih kupujete in uživate. Če imate možnost samooskrbe in vrta, si lahko sami pridelate zelenjavo in sadje. Če pa te možnosti nimate, kupujte lokalno pridelano hrano, obiščite kmete v bližnji okolici in tako podprite lokalno skupnost.
Uporaba naravnih čistil
Zmanjšajte uporabo kupljenih, agresivnih čistilnih sredstev in raje posezite po naravnih, ki manj obremenjujejo okolje in vaše zdravje. Univerzalno čistilo za odstranjevanje umazanije, plesni ali mastnih madežev si lahko preprosto izdelate kar sami. Potrebujete:
- 2 dL alkoholnega ali belega kisa,
- 4 dL vode in
- nekaj kapljic eteričnega olja.
Ločujte odpadke in kompostirajte
Bodite vestni in ločujte odpadke. Če imate vrt, lahko biološke odpadke, vse od jajčnih lupin, ostankov sadja in zelenjave, kavno usedlino, mlečne izdelke, ostanke hrane, plesniva živila kompostirate. Proizvajalci pa v zadnjih letih skrbijo tudi za posameznike, ki nimajo vrta, katerim so na voljo manjši koši za kompost v kuhinji.
PREBERITE ŠE: KOMPOSTIRANJE ZA ZAČETNIKE
Koraki za trajnostni življenjski slog so resnično preprosti, zato nihče med nami nima več izgovorov, da ne bi ravnal trajnostno z mislijo na boljši jutri za vse nas.