Tudi zavržena hrana vsebuje 75 odstotkov vode, zato se je ustanoviteljica podjetja Ambrosia (ukvarjajo se s predelavo zavržene hrane), Amanda Weeks, vprašala, ali bi lahko oboje nekako združila.
Bi lahko določena čistila, ki pretežno temeljijo na vodi, naredila iz vode, ki jo pridobimo iz zavržene hrane in kislin ter alkohola, ki so prav tako produkt predelave zavržene hrane, se je vprašala Amanda Weeks. Podjetju je uspelo proizvesti čistilo, ki vsebuje 97 odstotkov vode, kislin in alkohola iz zavržene hrane.
PREBERITE ŠE: Kako iz domačega okolja odstraniti zdravju škodljive kemikalije?
Prvotni cilj podjetja Ambrosia je bila predelava zavržene hrane v mestih. Cilj je bil v majhnih prostorih predelati zavrženo hrano čim hitreje in brez neprijetnega vonja. Nato so se usmerili v proizvodnjo gnojil iz zavržene hrane, vendar se zaradi prenasičenosti trga s številnimi umetnimi in naravnimi gnojili nanj niso uspeli prebiti. Področje čistil – sploh ekoloških – pa je bilo nekaj, kar jih je čakalo z odprtimi vrati. Za proizvodnjo so zbrali štiri milijone dolarjev.
Podjetje je zavrženo hrano sprva dobivalo z odlagališč, nato pa je že obračalo tovornjake in tako preprečilo, da bi hrana sploh pristala na smetiščih. Na takšen način so prispevali k zmanjšanju emisij metana v ozračje, ki je posledica počasnega razpadanja zavržene hrane na deponijah. Čistilo, ki ga je trenutno moč naročiti samo prek spleta, je shranjeno v kovinskih posodah, ki jih bodo potrošniki sčasoma lahko sami polnili.
PREBERITE ŠE: Krpa bo s pomočjo mikrovalovne pečice čistila še bolje
Trije odstotki dodanih sestavin v čistilu – aroma in stabilizator – so prav tako naravni. V Ambrosii namreč nočejo uporabljati umetnih sestavin, ki bi lahko škodile zdravju ljudi. Med raziskovanjem, kakšen naravni stabilizator bi lahko uporabili, so ugotovili, da ga na trgu ni, zato so proizvedli svojega, ki je rastlinskega izvora. Za izboljšanje vonja pa so uporabili zgolj eterična olja.