Plin: Prednosti sodobnih kotlov

15. 10. 2019 | Besedilo: J. B. | Fotografije: arhiv ponudnikov

plinski kotli, ogrevanje, zamenjava plinskega kotla, plinske toplotne črpalke

Zemeljski plin je po podatkih Statističnega urada RS leta 2017 kot ogrevalni vir v gospodinjstvih predstavljal 11-odstotni delež, utekočinjeni naftni plin pa triodstotnega. Sodobne izvedbe plinskih peči so večinoma kondenzacijske naprave, ki ne izkoriščajo samo toplote, sproščene pri zgorevanju plina, ampak tudi toploto dimnih plinov, ki pri običajni ogrevalni tehniki uide skozi dimnik. Zaradi tega je njihov izkoristek bistveno večji.

Kondenzacijske plinske peči, primerne tako za zemeljski kot utekočinjeni naftni plin, pa ne prinašajo samo velikega prihranka zaradi manjše porabe plina, temveč imajo zaradi majhnih emisij veliko manjši vpliv na okolje, poleg tega so varnejše, posebno v primerjavi s starimi plinskimi pečmi za etažno ogrevanje, ki so bile velikokrat nameščene v kopalnicah in so za zgorevanje izrabljale zrak iz prostora. Ni odveč znova opozoriti, da moramo po sedanjih predpisih v vsakem prostoru, kjer se uporablja kotel, ki črpa zrak za zgorevanje iz prostora, namestiti merilnik ogljikovega monoksida. Sodobni kotli imajo lastni dovod zgorevalnega zraka.

Kondenzacijska tehnologija

Novi plinski kotli se danes večinoma vgrajujejo v starejše hiše in stanovanja kot zamenjava za dotrajane plinske peči in druge zastarele naprave za ogrevanje prostorov in sanitarne vode predvsem tam, kjer je mogoč priklop na zemeljski plin. Kondenzacijski plinski kotel je pogosto tudi del hib­ridnih ogrevalnih sistemov: najpogosteje v kombinaciji s toplotno črpalko zrak/voda.

Kondenzacijski plinski kotel lahko namestimo v bivalni prostor, ker deluje zelo tiho (na fotografiji kotel z zalogovnikom tople vode Vaillant).Največja prednost kondenzacijske tehnologije je, da se energija, shranjena v gorivu, skoraj v celoti pretvori v toploto. Učinkovitost takšnega kotla (od 104 do 109 odstotkov, celo več) je bistveno višja kot pri nizkotemperaturnih (od 89 do 94 odstotkov) in starih standardnih plinskih kotlih (od 64 do 70 odstotkov), ki so še v uporabi. Njihov izkoristek lahko presega 100 odstotkov zato, ker poleg energije goriva, ki jo pretvarjajo v toploto, prestrežejo tudi toploto kondenzirane vodne pare iz ohlajenih dimnih plinov. Ta del toplote se namreč pri klasičnih kotlih ne izkoristi, temveč se skozi dimnik odvaja v okolico.

Za montažo kondenzacijske plinske peči so potrebni ustrezna dimna tuljava, možnost odvajanja kondenzata, ki nastaja ob delovanju, v kanalizacijski odtok in zajem zgorevalnega zraka. Slednjemu je najpogosteje namenjen del obstoječe dimne tuljave, katere premer je večji od premera vanjo vstav­ljene cevi za odvod dimnih plinov.

Prednost plinskih kondenzacijskih peči so tudi zelo tiho delovanje in majhne dimenzije, zato jih je mogoče postaviti v vsak prostor, pri stenskih različicah pa je ohišje oblikovano tako, da se zlije s preostalo opremo v bivalnih prostorih.

Kombinacija s toplotno črpalko

Pri zamenjavi ogrevalnega sistema je mogoča tudi vgradnja hibridnega sistema, ki je kombinacija kondenzacijskega plinskega kotla in toplotne črpalke zrak/voda.

Takšen sistem je primeren za starejše stanovanjske hiše, ki imajo inštalacijo na plin, lastniki pa v prihodnosti načrtujejo energijsko sanacijo. V neizolirani hiši z velikimi toplotnimi izgubami bi denimo pri hibrid­nem sistemu pretežno delovala plinska peč, po zamenjavi stavbnega pohištva in sanaciji toplotnega ovoja pa bi za pridobivanje toplote v običajni zimi zadostovala toplotna črpalka, medtem ko bi pri zelo nizkih temperaturah regulacija preklopila na plinski kotel.

Plinski stenski kondenzacijski kotel zavzame zelo malo prostora (fotografija Viessmann).Plinske toplotne črpalke

Ogrevanje z visoko učinkovitimi kondenzacijskimi kotli pa ni edina napredna uporaba plina v ogrevalni tehniki. Druga možnost so toplotne črpalke, ki za delovanje ne uporab­ljajo elektrike, temveč plinski motor z notranjim zgorevanjem.

Toplotna črpalka s plinskim motorjem omogoča ogrevanje, hlajenje in pripravo tople sanitarne vode. Pri porabi primarne energije so kompresijske plinske toplotne črpalke učinkovitejše od električnih, ker lahko odpadno toploto, ki nastaja med zgorevanjem, uporabijo za ogrevanje.

Subvencionirana zamenjava plinskega kotla

Za vgradnjo plinskega kondenzacijskega kotla za centralno ogrevanje je mogoče dobiti subvencijo Eko sklada za starejše stanovanjske stavbe, priklopljene na distribucijsko omrežje zemeljskega plina, vendar le na območju občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka, tam, kjer je skladno z lokalnim energetskim konceptom kot prednostni način ogrevanja določena uporaba zemeljskega plina. Občine s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka so Mestna občina Celje, Hrastnik, Mestna občina Kranj, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor (aglomeracija), Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Novo mesto, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

Regulacija je mogoča na različne načine.Kotel mora imeti skupaj z napravo za uravnavanje temperature vrednost sezonske energijske učinkovitosti pri ogrevanju prostorov vsaj 98 odstotkov oziroma mora biti komplet plinskega kondenzacijskega kotla in naprave za uravnavanje temperature vsaj v razredu A+ sezonske energijske učinkovitosti pri ogrevanju prostorov. Višina subvencije lahko doseže do 50 odstotkov naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov.

Subvencija je lahko dodeljena le za stanovanjske stavbe oziroma dele stanovanjskih stavb, za katere je bilo gradbeno dovoljenje za gradnjo ali spremembo namembnosti izdano pred 1. julijem 2010.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE