Pogosta vprašanja o IR-panelih

24. 9. 2020 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak | Fotografije: arhiv sogovornikov

stroški, IR-ogrevanje, moč panelov, ogrevanje, IR-paneli

Ko se sezoni ogrevanja in hlajenja menjata kar z danes na jutri, bi si marsikdo želel doma ogrevalo, ki ga priklopi in ugasne s stikalom. In morda zgolj v kopalnici, ko se po prhanju že malo naježi, ali pri delu za mizo, ko ga zaradi mirovanja začne zebsti. Prednost IR-panelov je ravno v tem, da jih vključimo in izključimo s stikalom ali termostatom in časovnikom, da jih lahko uporabljamo v različnih prostorih ob različnem času in določimo za prostor primerno temperaturo.

Infrardeči paneli (IR-paneli) so videti kot plošče iz različnih materialov (pločevine, umetne mase, stekla, kamna, lahko so poslikani), ki jih namestimo na strop ali steno. V nasprotju s klasičnimi ogrevali, kot so toplovodni ali električni radiatorji, ne delujejo na podlagi kroženja zraka, temveč sevanja. Ravno zaradi tega se pri ogrevanju z njimi toplota začuti zelo hitro, saj imamo občutek, kot bi stopili iz sence na sonce.

Primerni so za glavno ogrevanje ne glede na vrsto stavbe, tako za stanovanja, poslovne kot kmetijske objekte (hleve), pa tudi kot dopolnilna ogrevala. Panel ima v notranjosti sevalni kabel, varovalo proti pregretju in odbojno izolacijo, da se hrbtna stran ne segreva.

Ker pri ogrevanju z IR-paneli občutimo ugodje že pri nižji temperaturi, v primerjavi z električnimi radiatorji prihranimo precej energije. Kljub vsemu pa se uporabnikom, ki razmišljalo, da bi se ogrevali z njimi, zastavlja vrsta vprašanj. Nekaj najpogostejših smo zbrali in za odgovore prosili Sandija Strnišnika iz podjetja Koop Trgovina v Brežicah ter Andreja Okrešo iz podjetja Ekosen v Mengšu.

Ali so lahko IR-paneli edini vir ogrevanja v hiši?

IR-panele lahko uporabimo kot glavni vir ogrevanja, posebno v kombinaciji s sončno elektrarno je tovrstno ogrevanje dobra rešitev. Ogrevamo lahko tako nizkoenergijske, ničenergijske kot starejše hiše.

Primerni so za glavno ogrevanje ne glede na vrsto stavbe, tako za stanovanja, poslovne kot kmetijske objekte (hleve), pa tudi kot dopolnilna ogrevala. 

Če si kot glavni vir ogrevanja omislimo IR-panele, bomo morali poiskati dodatno rešitev za ogrevanje sanitarne vode. To lahko ogrevamo s klasičnim električnim bojlerjem, s sončnimi kolektorji ali sanitarno toplotno črpalko.

Kolikšna je naložba v ogrevanje z IR-paneli v nizkoenergijski hiši s površino 120 kvadratnih metrov?

Naložba v IR-panele, če bi jih uporabili kot glavni vir ogrevanja, bi nanesla od 4000 do 5000 evrov. Odločimo pa se lahko tudi za cenejšo izvedbo, IR-panele uporabimo za komplementarni vir (sekundarni vir) ali samo za ogrevanje nekaterih prostorov.

Kako izračunamo potrebno moč panelov?

Za pravilen izračun moči, ki je potrebna za ogrevanje z IR-paneli (celotne hiše ali samo enega prostora), so ključni podatki o debelini sten in materialov, iz katerih so zgrajene, o vrsti, debelini in mestu vgrajene izolacije, o tem, ali prostor spodaj, zgoraj in ob straneh meji na ogrevan ali ne­ogrevan prostor, o višini stropa, kakovosti (eno-, dvo- ali trislojna) in velikosti oken. Kot povsod je pomembna tudi geografska lega stavbe. Nekaj podatkov pa je odvisnih tudi od uporabnika: o tega, koliko ur na dan je ogrevanje vključeno, in od želene temperature.

Formula, po kateri lahko izračunate moč sevalnega panela, potrebno za neki prostor, je: zmnožek dolžine, širine in višine prostora (v metrih), pomožen s 30 W/m³ (faktor moči, potrebne za ogrevanje določene prostornine). Rezultat velja kot neka referenca, saj strokovnjaki ob izračunu potrebne moči upoštevajo še druge podatke: debelino izolacije, število zunanjih sten, kakšna so okna ... ali boste imeli panel v dnevni sobi, pisarni ali kopalnici, kjer potrebujete močnejše, v spalnici, kuhinji in shrambi pa so lahko šibkejši.

!!galerija!!


Kakšni so stroški takšnega ogrevanja?

Ker pri ogrevanju z IR-paneli občutimo ugodje že pri nižji temperaturi, v primerjavi z električnimi radiatorji prihranimo precej energije.

Kakšni stroški vas čakajo pri ogrevanju z IR-paneli, lahko izračunate s preprosto enačbo. Če jih uporabljate pravilno (pravilno prezračevanje, če se nastavljena nočna in dnevna temperatura ne razlikujeta za več kot dve stopinji in pol, če ogrevanja med odsotnostjo ne ugašate popolnoma, če ni izrazitejših toplotnih mostov, če začnete prostore ogrevati pravočasno, ko je toplotna zaloga materialov od poletja še zadostna) in če v času kurilne sezone delujejo le pet do šest ur na dan, se izračun porabe elektrike naredi tako, da se njihova skupna moč pomnoži s 160 (dnevi kurilne sezone), s 5,5 (ur delovanja na dan) in z 0,12 evra (povprečna cena kilovata električne energije). Torej: skupna moč vgrajenih panelov x 160 x 5,5 x 0,12 evra.

Kje v prostoru je ustrezno mesto za montažo IR-panela?

Panel namestimo bodisi na sredino stropa bodisi na območje, kjer se uporabniki pogosteje zadržujejo (če je mogoče, pa še vedno na strop). Pri montaži na strop namreč omogočamo, da se v površinah nasproti panela akumulira toplota, ki jo nato »obsevani« predmeti vračajo v prostor. Panel na stropu posredno ogreva tla in stene. Pri stropni montaži je izkoristek 99-odstoten, medtem ko so izgube največje, če so nameščeni na stenah pri tleh (podobno kot radiatorji) ali na robu stene, v bližini kota. Prav tako se moramo izogibati montaži na steno, ki stoji nasproti panoramske stene, ali pa montaži enega panela večje moči namesto dveh manjših, ki ju ustrezno razporedimo.

PREBERITE ŠE: IR-PANELI: MONTAŽA BREZ VEČJIH GRADBENIH POSEGOV

Kako panele upravljamo in ali jih lahko povežemo v pametno napeljavo?

Prednost IR-panelov je ravno v tem, da jih vključimo in izključimo s stikalom ali termostatom in časovnikom, da jih lahko uporabljamo v različnih prostorih ob različnem času in določimo za prostor primerno temperaturo.

Sistem ogrevanja z IR-paneli je modularen, kar pomeni, da ima vsak prostor svoj termostat in je mogoče vsakega posebej neodvisno regulirati. Termostati so klasični ali napredni, kar pomeni, da neprestano spremljajo temperaturno dogajanje v prostoru, zaznavajo odziv objektov na toploto in sproti prilagajajo dovajanje energije. Omogočajo tudi nastavitev različnih programov, kar pomeni, da v času, ko smo odsotni, paneli v prostorih vzdržujejo nižjo temperaturo, ko smo doma, pa višjo. Enako velja ponoči.

IR-panele lahko brez težav vključimo v pametno napeljavo. To nam omogoča WIFI-termostat, ki vzpostavi komunikacijo med različnimi napravami.


Kako varni so IR-paneli?

IR-paneli so ena najvarnejših oblik ogrevanja, ker ni odprtega ognja, pojasnjuje Strnišnik. Varno jih je vgraditi tudi v leseno hišo ali hišo z lesenimi stropi, saj niso neposredno v stiku z leseno površino (temveč so montirani na nosilec). Nevarnosti samovžiga pri njih ni, saj ne vsebujejo gorljivih delov, še dodaja.

Sprednja stran panela se (odvisno od modela) segreje od 80 do 105 stopinj Celzija, zato velja opozorilo, da se jih med delovanjem ne dotikamo. Temperatura na zadnji strani pa ne preseže 45 stopinj Celzija. Na strop je priporočljivo montirati panele, ki dosegajo višje temperature. Stenski se zaradi varnosti montirajo od 120 do 140 centimetrov od tal, da so zunaj dosega otroških rok.

Kakšno je razmerje med ceno in kakovostjo? So poceni IR-paneli enako učinkoviti kot dražji?

Ker je ponudnikov IR-panelov vedno več, se cene močno razlikujejo. Več denarja praviloma pomeni boljšo kakovost, dobro pa je preveriti, kakšne reference ima pro­izvajalec. Ponudniki opozarjajo, da je pri cenejših lahko sporna kakovost komponent in tipal.

»Cene se razlikujejo zaradi načina izdelave panelov. Najcenejši imajo navadno barvano pločevino, paneli iz srednjega cenovnega razreda stekleno površino, dražje pa odlikuje še kakšna oblikovna posebnost, npr. poslikava,« dodaja Strnišnik.

Je infrardeče sevanje škodljivo za zdravje?

»Infrardeče sevanje je enakovredno sončnemu, saj je del spektra svetlobe, ki ga Sonce pošilja na Zemljo. Razlika pa je v tem, da infrardeče sevanje ne vsebuje za zdravje škodljivih UV-žarkov,« pojasnjuje Strnišnik. Mednarodno telo za zaščito pred neionizirajočimi sevanji pravi, da dolgovalovno toplotno valovanje nima škodljivih vplivov na zdravje, navaja Okreša. Infrardeče sevanje sicer že desetletja uporabljajo v inkubatorjih za novorojenčke, savnah, pa tudi masažnih salonih.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE