22. marec - Svetovni dan voda

22. 3. 2022 | Besedilo: STA

voda, podzemna voda, svetovni dan voda

Obeležujemo svetovni dan voda, ki je letos namenjen osveščanju o pomenu podzemnih voda in poteka pod sloganom Nevidno naredimo vidno.

"Podzemne vode so nevidne, a njihov vpliv je viden povsod. Je skrit zaklad, ki bogati naša življenja," so ob tem poudarili na ministrstvu za okolje. Na pravico do pitne vode pa je opozoril varuh človekovih pravic.

"Skoraj vsa tekoča sladka voda na svetu je podzemna voda, ki podpira oskrbo s pitno vodo, sanitarne sisteme, kmetijstvo, industrijo in ekosisteme. Na številnih mestih ljudje čezmerno uporabljajo in onesnažujejo podtalnico. Drugje pa preprosto ne vemo, koliko vode je na razpolago," so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

PREBERITE ŠE: VIRI PITNE VODE: KOLIČINO PODZEMNE VODE BOLJ OGROŽAMO SAMI KOT PODNEBNE SPREMEMBE

V Sloveniji zabeleženih 7000 izvirov

Slovenija je po navedbah ministrstva razmeroma bogata z vodnimi viri. V katastru voda je zabeleženih 7000 izvirov. Teh je v alpskem svetu dovolj, na krasu pa je le nekaj izdatnejših izvirov. Za oskrbo s pitno vodo se zato uporabljajo predvsem podzemne vode, pri čemer je precejšnja poraba vode iz izvirov.

Kot poudarjajo, ima podzemna voda tudi ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe, zato je pomembno sodelovanje pri trajnostnem upravljanju podzemnih voda.

FOTO: PaniYani/Shutterstock

"Rast prebivalstva, hitra urbanizacija in gospodarski razvoj so le nekateri od dejavnikov, ki povzročajo večje povpraševanje po vodi, energiji in hrani. Svetovno prebivalstvo bo po pričakovanjih do leta 2050 doseglo devet milijard, proizvodnja hrane pa se bo morala povečati za 60 odstotkov. Ob tem pa približno 40 odstotkov vse vode, ki se uporablja za namakanje, prihaja iz vodonosnikov," so opozorili na ministrstvu. Pri tem so pozvali k zagotavljanju poceni energije za črpanje podzemne vode za namakanje državam s pomanjkanjem vode.

Na širšo problematiko oskrbe z vodo so na dogodku Kam tečejo vode naših ledenikov opozorile tudi Ljubljanske mlekarne, ki so v okviru svoje družbeno odgovorne zaveze S posluhom za jutri organizirale pogovor z osrednjo temo Skrb za vode. "Širša problematika pomanjkanja vode je vse bolj kritična glede porabe. Še bolj postaja kritična glede onesnaženja. Ne gre le za vprašanje, ali bomo imeli vodo, temveč, ali bomo imeli obstoj, ker je tako onesnažena," je, kot so sporočili z Ljubljanskih mlekarn, opozoril profesor z ljubljanske biotehniške fakultete Mihael Jožef Toman.


Varuh človekovih pravic: rok se je iztekel že pred štirimi leti

Na pravico do pitne vode, ki je zapisana v slovenski ustavi, pa je ob svetovnem dnevu voda opozoril varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, odgovorne na vladi in v državnem zboru zato ponovno poziva k sprejetju predpisov, ki bodo omogočili uresničevanje pravice do pitne vode, zapisane v ustavi. Rok za to se je sicer iztekel že maja 2018.

"Žal vpis v ustavo ni dosegel zaželenih učinkov pri širjenju zavesti o pomenu pitne vode, zatorej bodo potrebni konkretni ukrepi in koraki. Še naprej opozarjamo, da je pravica do pitne vode bistvenega pomena pri zagotavljanju najbolj temeljnih človekovih pravic. Naj bo svetovni dan voda opomin pristojnim, da pitna voda ni samoumevna in ni na razpolago v neomejenih količinah, in spodbuda, da se čim prej v zvezi z njo začnejo sprejemati najodgovornejše rešitve," je izpostavil Svetina.

Kakovost podzemne vode sicer resno ogroža predvsem uporaba gnojil in pesticidov v kmetijstvu, na ministrstvu so ob tem izpostavili nitrate, ki so po vsem svetu najpogostejše onesnaževalo podzemnih voda. Z varovanjem vodnih virov je povezana uredba, ki ureja sistem izplačevanja nadomestil kmetom, ki kmetujejo na najožjih vodovarstvenih območjih.

Večina veliki svetovnih vodonosnikov prečka mednarodne meje, kar pomeni, da si večina držav deli podzemne vode. Zaradi vse večje rabe virov podzemne vode po svetu je vedno večja tudi potreba po močnejšem sodelovanju na tem področju, so izpostavili na ministrstvu in dodali, da trenutno le peščico čezmejnih vodonosnikov ureja sporazum o sodelovanju med državami članicami EU.

PREBERITE ŠE: SVETOVNI DAN VODA: NASVETI ZA VARČEVANJE Z VODO V GOSPODINJSTVU

Številne aktivnosti po vsej državi

Na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso) so ob svetovnem dnevu voda in svetovnem dnevu meteorologije, ki ga obeležujemo 23. marca, pripravili več video vsebin na temo podzemnih voda in njihovih značilnosti ter meteorologije. Video vsebine si je mogoče ogledati na YouTube kanalu ARSO Vreme. Arsovi meteorologi in hidrologi pa bodo danes od 9. do 14. ure na razpolago za morebitna dodatna pojasnila, so sporočili z Arsa.

V mestni občini Maribor medtem ob svetovnem dnevu voda pripravljajo dva dogodka v živo. Skupna služba varstva okolja je danes na krožno pot z naslovom Od pitne do odpadne vode, ki bo vsebovala ogled centralne čistilne naprave, povabila učence petih razredov OŠ Miklavž na Dravskem polju, medtem ko Kmetijsko gozdarski zavod Maribor v petek pripravlja delavnico ob svetovnem dnevu voda, namenjeno pridelovalcem poljščin pa tudi širši javnosti, so sporočili z občine.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE