Okenske police so kot vsako zimo zasedli kalilniki. Vitaminsko-mineralne bombe kalčki in poganjki namreč ne smejo manjkati. Odlična hrana za telo sedaj, ko nam sveže zelenjave primanjkuje. A tudi hrana za dušo mora biti! Letos sem prvič posadila vitezovo zvezdo, amarilis je udomačeno ime za to glamurozno rastlino. Vedno mi je veliko cvetje delovalo kar nekako preveč bahavo in nikoli me ni prepričala, da bi jo kupila. Letos pa ... ne vem, kaj točno se je zgodilo, zaželela sem si te kraljične v svojem stanovanju in kupila dve čebuli. Na polici zraven so se valjale še vrečice s čebulicami snežno belih narcis, tistih, ki jih lahko gojimo v stanovanju brez posebnih predpriprav. In seveda sem pobrala vse tri vrečke, ki so samevale na polici, z mislijo, kako lepo bodo krasile moje stanovanje.
Naj najprej pojasnim razlike. Rastlinica je kalček od trenutka, ko semenska lupina poči in na plan pokuka del rastline, pa do trenutka, ko se pojavita prva dva prava lista. V kalčkih je tudi do 20-kratna vsebnost vitaminov kot v spečem semenu. Zato sama tudi sicer vsa žita in stročnice pred pripravo malo »nakalim«. Semena pustim namočena čez noč. Naslednji dan odlijem vodo in še dvakrat vmes splaknem. Kalčki žit pokukajo na plan že naslednji dan, stročnice potrebujejo še kakšen dan več. Potem jih uporabim, kot bi jih ponavadi.
Ko se pojavita prava lista, je rastlinica že poganjek, oziroma mikrozelenjava. Ta je lahko samo z dvema listoma ali pa več. Paziti moramo, da niso poganjki preveliki, saj postanejo pri nekaterih rastlinah grenki. Če poganjke primerjamo s prehransko vrednostjo zelenjave, jo poganjki krepko prekašajo.
V nekaterih dobro založenih trgovinah in vrtnarskih centrih lahko kupite semena za kaljenje. Ponavadi so to kreša, alfa-alfa (detelja), fižol mungo, redkvica. A možnosti je toliko več!
Za tovrstno »vrtnarjenje« lahko uporabljate vse vrste žit (pšenica, ječmen, oves, rž, proso, ajda, tudi riž) in stročnic (fižol, grah, leča, soja, fižol mungo in fižol azuki). Uporabite jih kot kalčke ali pa pustite, da zrastejo in režete poganjke. Kalite lahko torej vsa žita in stročnice, ki jih uporabljate v kuhinji. Le glejte, da so z ekološke pridelave. To vam zagotavlja eko certifikat na embalaži.
Uporabite lahko tudi vsa semena vrtnin, ki jih niste porabili na vrtu. Sama spomladi kupim malo več semen določenih rastlin, prav v ta namen, da jih bom pozimi kalila. Med mojimi najbolj priljubljenimi sta brokoli in rdeče zelje. Za ta semena naj še posebej velja, da niso iz konvencionalne pridelave ali celo tretirana s fungicidi.
A tukaj še ni konca izbiri. Nadvse okusni so mladi poganjki sončnic. Seme dobite na vsakem eko oddelku v večjih trgovinah.
Sedaj, ko so zimske buče (hokaido, muškatna, maslena ...) redno na jedilniku, semen ne zavržem, ampak jih kalim. Zelo hitro kalijo in še hitreje rastejo. Včasih jih ne porežem, ampak pustim, da v lepem lončku krasijo mizo v jedilnici.
Uporabite lahko kupljen kalilnik z več nadstropji. Ta je primeren za kaljenje drobnejših semen. Če ga nimate, uporabite krožnike ali plitke posodice. V kalilnih valjih kalimo večja semena, semena žit in stročnic. Uporabite lahko kar kozarce za vlaganje.
Najprej seme očistimo nečistoč in namočimo. Večja semena čez noč, drobnejša za nekaj ur. Nato vodo odlijemo, seme speremo in ga namestimo v kalilnik. Čez kalilnik poveznemo temno blago, saj seme bolje kali v temi. Ko se pokažejo kalčki, blago odstranimo. Ves čas kaljenja večkrat na dan speremo z mlačno vodo.
Čebule vitezove zvezde so tako velike, da ti vzame sapo! Večja je čebula, več cvetov bo na rastlini. Gojenje ni zahtevno, le nekaj pravil je treba upoštevati.
Tacetne narcise so skupina narcis, ki so idealne za gojenje v notranjih prostorih. Da zacvetijo, ne potrebujejo nobene druge predpriprave, kot je to potrebno pri drugih čebulicah. Samo posadimo jih v lončke, posodice, zalivamo in čakamo, da zacvetijo.
Ne pozabite posejati božičnega žita. No, sama kar kakšno od posodic, v katerih gojim poganjke, prestavim na mizo k ostali praznični dekoraciji.
Jerneja Jošar je izkušena strokovnjakinja in avtorica priročnikov za vrt. Zrasla je v Prekmurju in tam je lahko v kotičkih svojega otroštva po cele ure preležala na trati in navzgor opazovala cvetlice in mali živi svet, ki mrgoli okrog nas. Tudi kot diplomirana inženirka agronomije, ki ureja in načrtuje vrtove po načelih ekološkega trajnostnega gojenja rastlin, za katero se je treba tudi učiti, je odličen zgled za to, kako lahko vrt predstavlja užitek, sprostitev ali meditacijo.