Dunajčani pri sestavljanju vrtčevskih in šolskih jedilnikov prisegajo na ekološka živila, regionalno pridelano hrano in manj mesnih obrokov. »Staršem je zelo pomembno, kaj dobijo njihovi otroci v javnih ustanovah na krožnik. Naj gre za mlečni zdrob, piščančje palčke ali zelenjavno lazanjo – ne samo da mora biti hrana okusna, temveč je tudi zelo pomembna za zdravje otrok in njihov razvoj,« je povedal predstavnik Greenpeacea Sebastian Theissing–Matei. Industrijska proizvodnja hrane z visoko vsebnostjo pesticidov in antibiotikov škodi tako zdravju kot tudi okolju.
Avstrijska prestolnica je glede šolske in vrtčevske prehrane lahko vzor tudi ostalim avstrijskim zveznim deželam. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima skoraj vsak tretji tretješolec v Avstriji prekomerno telesno težo. »Razlog za to je premalo telesne aktivnosti in nezdrava prehrana, predvsem preveč mesa in sladkorja ter premalo sadja, zelenjave in stročnic. Vsaj polovica živil na šolskih in vrtčevskih jedilnikih bi morala biti ekološko in vsaj polovica regionalno pridelana,« dodaja Theissing-Matei.