Pomembna je že izbira iglavca, ki raste v loncu. Prst v loncu mora biti dobro prekoreninjena, rastlina pa naj ima zdrave iglice, ki ne odpadajo. Če želimo drevesce ohraniti več let, ga izberimo pri drevesničarju, ki ga goji prav za vzgojo v loncu. Pri teh drevescih je prst ustrezno prekoreninjena, če je drevesničar iglavec v lonec presadil najpozneje spomladi, še prej, ko je rasel na prostem, pa mu korenine vsako leto spodrezoval, da se koreninski sistem skoncentrira. Če drevo v loncu nima dobrih korenin, bo šok v toplih prostorih težko preživelo.
Da bi iglavec preživel čim manj stresa, jih imejmo v stanovanju največ 14 dni, raje manj. V tolikšnem času pri rastlini višja temperatura namreč še ne izzove brstenja. Rastoča smrečica se namreč na temperaturah, višjih od 10 ali 12 stopinj Celzija, prebudi iz zimskega mirovanja, začnejo se odpirati popki, in če začne odganjati, je zelo malo možnosti, da bo preživela vrnitev na prosto.
Če imamo drevesce v stanovanju, poskušajmo nekoliko znižati temperaturo in ga redno zalivajmo. Primerna temperatura je od 18 do 20 stopinj Celzija, zračna vlaga naj bo čim višja, drevo naj ne bo v bližini grelnih teles.
PREBERITE ŠE: KO PODIRANJE NOVOLETNE SMREČICE NAREKUJEJO OBIČAJI
Iglavci, ki med prazniki v stanovanju odženejo, ne smejo takoj na prosto, saj bi bil to zanje hud šok. Prestavimo jih v svetel neogrevan, a zaščiten prostor in jih spomladi presadimo na prosto. Povsem opomogli si bodo v letu ali dveh.
Če bi radi letošnje drevesce v loncu uporabili tudi prihodnje leto, ga po praznikih po prehodnem obdobju prilagajanja na nižje temperature na vrt zakopljemo kar s posodo vred. To je primernejše za majhna drevesa. S tem bomo preprečili pretirano izsuševanj, prihodnje leto pa ga bomo preprosto izkopali.
Kot praznično drevesce lahko okrasimo tudi iglavce, ki so običajne sobne rastline in so prilagojene na življenje v toplih prostorih: npr. sobno cipreso (Cupressus macrocarpa, Cupressus 'Wilma') ali sobno smreko (Araucaria heterophylla).
PREBERITE ŠE: Veje za praznično okrasje
Transport običajnih dobrin in izdelkov na nerazumne daljave je eno največjih bremen današnje trgovine. Smrečica v loncu je zelo težka in neodgovorno je kupiti takšno, ki je prepotovala pol Evrope, pa tudi pol Slovenije.