
Tulipani so čudoviti znanilci pomladi, zato jih v teh dneh pogosto prinesemo tudi v naše domove, kjer v vazah krasijo interier. A rezani pogosto hitro začnejo veneti, njihova stebla pa se upognejo, zaradi česar cvetovi niso več videti sveži. Danes zato pišemo o enem izmed najbolj zanimivih in manj znanih trikov za podaljšanje njihove svežine. Vam je kakšen cvetličar že svetoval prebadanje stebla?
Da bi razumeli, kako jim lahko pomagamo pri tem, da bi ostati sveži dlje časa, moramo najprej razumeti, zakaj tulipani sploh tako hitro venijo. Za razliko od mnogih drugih rezanih cvetlic, tulipani še naprej rastejo v vazi. Njihova stebla se podaljšujejo, zato tudi pride do povešanja cvetov. Posledično potrebujejo veliko vode, njihova stebla pa imajo naravno nagnjenost k hitremu zapiranju prevodnih žil, kar omejuje dostop vode do cveta. Ker tulipani rastejo in se nagibajo proti svetlobi, se lahko njihova stebla močno ukrivijo, šopki pa kaj hitro niso več tako estetski kot na začetku.
Prebadanje stebla tulipanov je zato star trik, ki ga uporabljajo tako cvetličarji kot ljubitelji cvetja. Ko prebodemo steblo tik pod cvetom, prekinemo zračni mehurček ali morebitno blokado v prevodnih žilah ter omogočimo boljši pretok vode in hranilnih snovi do cveta. Ko prebodemo steblo, rahlo vplivamo tudi na delovanje rastlinskih hormonov, kar nekoliko upočasni rast in prepreči prekomerno upogibanje.
Ker tulipani dobijo več vode in hranilnih snovi, ostanejo sveži dlje časa in se ne povesijo tako hitro. Stebla bomo najlažje prebodli s šivanko ali buciko, saj rastline ne želimo preveč raniti, pač pa le ustvariti drobno luknjico. Iglo nežno zapičimo skozi steblo tik pod cvetom. Poskrbimo, da gre skozi celotno steblo, tako da na drugi strani konica pogleda ven. Po prebadanju lahko opazimo, da se iz luknjice sprosti nekaj zraka ali vode, kar pomeni, da je metoda delovala in je steblo spet sposobno učinkovito vpijati vodo.