
Včasih ne zadostuje, da je v prezimovališču limon primerna temperatura (od 10 do 15 °C, nujno pa nad 5°C) in da imajo svetlobo in sonce. Da manj ali več listov odpade, je morda krivo jesensko deževje, ko so bile rastline še na prostem, morda jih čez zimo zalivamo preveč ali premalo, so se preveč segrele (denimo, če majhnega osončenega prostora ne zračimo dovolj) ali jim je bilo kdaj premrzlo. Včasih odpadejo tudi listi s hudo klorozo (pomanjkanjem železa ali mikrohranil).
V vsakem primeru se moramo najprej prepričati, da ima lonec za limono (velja za vse citruse) v dnu dovolj veliko odprtino, da odvečna voda odteče, vodo iz podstavka pa je najbolje popivnati.
Zaskrbljeni, kaj narediti z neobraščenimi limonovimi vejicami, smo se po odgovor odpravili k agronominji Mirjani Majer Babič, ekološki pridelovalki oljk in odlični poznavalki sredozemskih rastlin, ki je doma s Škofij. Sama limonovce in mandarinovce goji v loncih.
Kot je poudarila, so tako limonova drevesca kot drugi citrusi znani po dobri regeneraciji, zato se po odpadanju listov navadno ponovno obrastejo z njimi.
Svetuje, da ogolele poganjke limone pustimo pri miru nekje do maja, ko se bodo začeli obraščati z novo rastjo, šele če se to ne bo zgodilo, lahko sklepamo, da so poganjki suhi, propadli. Priporoča, da do takrat rastline ob zalivanju vedno dognojimo z namenskim gnojilom za citruse, da se okrepijo. Če so poganjki zeleni, so gotovo še živi. Pozno spomladi bomo morebitne suhe vejice odrezali do živega oz. do vejice, iz katere izraščajo. »Vendar režimo postopoma, da nas ne bi presenetilo živo tkivo poganjka.«
Večkrat je poudarila glavno pravilo za rez citrusov: teh ne režemo, mladim sadikam tudi ne oblikujemo krošnje, ker se drevesca podobno kot kaki zelo lepo obraščajo in sama poskrbijo zase. Tako limone kot drugi vedno zeleni (in toploljubni) citrusi se namreč v prijaznih razmerah vseskozi razvijajo, pogosto prav pozimi dozorevajo plodovi, hkrati pa drevo nastavlja nove cvetove.
»Rez citrusov je vedno zgolj korekcijska. Če je seveda potrebna,« pravi sogovornica. In kaj to pomeni? »Da odrežemo polomljeno, poškodovano vejico ali tisto, ki izstopa iz krošnje. Tako naredimo tudi s poganjki brez listov – a vedno šele pozno spomladi, ko se prepričamo, da so suhi.«
Presajanje
Citrus v loncu, ki je že dosegel svojo končno velikost, presajamo le izjemoma, npr. če je lonec premajhen in prelahek. V primeru zelo klorotičnih listov del substrata v obstoječem loncu (npr. tretjino ali četrtino) le zamenjamo oz. previdno dodamo. Korenin ne prikrajšujemo.