Zakaj je tako pomembno, da česen posadimo tako zgodaj? Ker je dan še kratek: v njem česen razvija korenine, medtem ko rastoči dan spodbuja rast listov. Pozneje spomladi posadimo česen, manj močne korenine razvije.
Sorte
Na deklaraciji kupljenega semenskega česna je poleg imena sorte navedeno tudi, ali je primerna za pomladno ali jesensko sajenje. Če tega podatka ni, zanj vprašajte prodajalca.
PREBERITE ŠE: Slovenske sorte česna
Stroki za sajenje
Glavice semenskega česna razdelimo na stroke šele tik pred uporabo, v nasprotnem primeru radi odženejo že pred sajenjem. To ni zaželeno, saj se razvije šibkejši koreninski sistem.
Večji stroki dajejo debelejši pridelek. Zato za sajenje v vrsto uporabimo večje zunanje stroke, manjše notranje stroke pa posadimo bolj na gosto in porabimo kot mlad česen, z listjem vred.
Priprava tal in gnojenje
Idealno je, če grede pripravimo vsaj deset dni pred sajenjem. Gredico prerahljamo in mehansko uničimo plevele. Česen najbolje uspeva v peščeno-ilovnatih tleh, v katerih ne zastaja voda. Je rastlina s skromnimi potrebami po hranilih, zato ga sadimo na gredice, ki smo jih s hlevskim gnojem gnojili najmanj dve, raje tri leta prej. Izrazito ne mara hlevskega gnoja. Lahko pa zemlji pred sajenjem dodamo manjšo količino domačega komposta ali kupljenih organskih gnojil. Zahteva širok kolobar, presledek med pridelovanjem česna in katerekoli druge čebulnice na isti gredi naj bo štiri- ali petleten.
Razdalja in globina sajenja
Namakanje
Česen na vrtu tudi zalivamo, predvsem v času brez padavin, ko se debelijo glavice (pozno spomladi).
PREBERITE ŠE: Kolumna Jerneje Jošar: Zakaj je hitenje s setvijo na prosto škodljivo
Dobri in slabi sosedje
Česen lahko vzgajamo tudi v mešanih posevkih, skupaj s korenčkom, rdečo peso, kumarami, paradižnikom, žametnico, kapucinkami in ognjičem. Zelo dobro se razume tudi z jagodami, medtem ko so slabe sosede česna prav vse druge čebulnice in stročnice.
Cvetno steblo
Cvetno steblo ni značilnost vseh sort česna. Tistim, ki ga maja poženejo, ga porežemo, da se čebulica bolj odebeli. Na Primorskem so mlada česnova cvetna stebla kulinarična poslastica.
Pobiranje
Spomladanske sorte česna pobiramo na začetku julija.