
Na slovenskih vrtovih pogosto opazimo rožmarin, ki se ponekod pojavlja v majhnih lončkih, nekaterim vrtnarjem pa uspeva v precej košatih grmičkih. Ker to mediteransko začimbo pogosto uporabljamo v kuhinji, jo je nadvse priročno imeti na domačem vrtu, zato je dobro vedeti, kako njene vejice pravilno obirati, da bo grm čim dlje uspeval.
Za obiranje rožmarina potrebujemo le nekaj osnovnih pripomočkov - ostre vrtnarske škarje ali nož, rokavice (če imamo občutljivo kožo) ter posodo ali košaro, kamor bomo nabrane vejice shranili. Nato pregledamo grm, katere vejice so najbolj primerne za nabiranje. Iščemo zdrave, čvrste poganjke, ki so dolgi vsaj 15 centimetrov. Najboljši so tisti, ki imajo lesen spodnji del, a so na vrhu še vedno mehki in zeleni.
Vejico odrežemo tik nad mestom, kjer se iz stebla razveja nov par listov ali vejic. Na ta način bomo spodbudili rastlino, da se na tem mestu razveji in postane gostejša. Rastline nikoli ne režemo povsem pri bazi, do tam naj ostane dovolj zelenja, da bo rastlina lahko nadaljevala s fotosintezo.
Pomembno je tudi, da nikoli ne odstranimo več kot tretjine celotne rastline naenkrat. S tem omogočimo, da si rastlina opomore, ohranja vitalnost in nadaljuje z rastjo tudi po obrezovanju. To opravilo pa lahko izkoristimo tudi za pregled rastline. Hkrati odstranimo vse suhe ali poškodovane dele, saj bomo s tem grmu omogočili zračenje in zmanjšali možnost bolezni, plesni ali škodljivcev.
Sajenje, potaknjenci, obrezovanje
Pri sajenju rožmarina se moramo izogibati težki glineni prst, če imamo takšna tla v vrtu, mu uredimo drenažo. Ustrezajo mu peščena tla (najraje apnenčasta), a vseeno bogata s humusom. Na zanj primernih legah, kjer bo prezimil, ga sadimo posamično ali kot žive meje, saj se po obrezovanju dobro obrašča. Rožmarin oblikujemo in obrezujemo spomladi, žive meje pa takoj po cvetenju. Če nam nadzemni del grma pomrzne, ga obrežemo do živega lesa. Če so korenine mraz prestale, se bo ponovno obrasel. Rožmarin razmnožujemo z delno olesenelimi potaknjenci.
Kako skrbeti zanj, da bo preživel in katere prezimno trdne sorte so primerne za celinsko Slovenijo, si preberite TUKAJ.
Sveže nabrane vejice rožmarina lahko uporabimo takoj ali pa jih shranimo za kasnejšo uporabo. Obstaja več načinov, kako ohraniti svežino. Vejice ovijemo v rahlo vlažno papirnato brisačo in jih shranimo v zaprto posodo ali vrečko v hladilniku. Tako bodo obstale sveže do dva tedna. Stebla pa lahko postavimo tudi v kozarec z vodo, kot bi dali cvetje v vazo.
PREBERITE ŠE: To je najboljši trenutek, ko v jed dodamo rožmarin