Setveni koledar

Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zelenjavni vrtovi

To je pravilo, ki se ga moramo držati pri nabiranju rožmarina

Rožmarin je ena najbolj pogostih mediteranskih začimbnic, ki pogosto uspeva tudi na slovenskih vrtovih.
Pomembno je, da nikoli ne odstranimo več kot tretjine celotne rastline naenkrat. Foto Olezzo/Shutterstock
Pomembno je, da nikoli ne odstranimo več kot tretjine celotne rastline naenkrat. Foto Olezzo/Shutterstock
E. N.
25. 7. 2025 | 07:00
3:15

Na slovenskih vrtovih pogosto opazimo rožmarin, ki se ponekod pojavlja v majhnih lončkih, nekaterim vrtnarjem pa uspeva v precej košatih grmičkih. Ker to mediteransko začimbo pogosto uporabljamo v kuhinji, jo je nadvse priročno imeti na domačem vrtu, zato je dobro vedeti, kako njene vejice pravilno obirati, da bo grm čim dlje uspeval.

Za obiranje rožmarina potrebujemo le nekaj osnovnih pripomočkov - ostre vrtnarske škarje ali nož, rokavice (če imamo občutljivo kožo) ter posodo ali košaro, kamor bomo nabrane vejice shranili. Nato pregledamo grm, katere vejice so najbolj primerne za nabiranje. Iščemo zdrave, čvrste poganjke, ki so dolgi vsaj 15 centimetrov. Najboljši so tisti, ki imajo lesen spodnji del, a so na vrhu še vedno mehki in zeleni.

image_alt
Zelišča, ki jih lahko postavite v kopalnico

Vejico odrežemo tik nad mestom, kjer se iz stebla razveja nov par listov ali vejic. Na ta način bomo spodbudili rastlino, da se na tem mestu razveji in postane gostejša. Rastline nikoli ne režemo povsem pri bazi, do tam naj ostane dovolj zelenja, da bo rastlina lahko nadaljevala s fotosintezo.

Pomembno je tudi, da nikoli ne odstranimo več kot tretjine celotne rastline naenkrat. S tem omogočimo, da si rastlina opomore, ohranja vitalnost in nadaljuje z rastjo tudi po obrezovanju. To opravilo pa lahko izkoristimo tudi za pregled rastline. Hkrati odstranimo vse suhe ali poškodovane dele, saj bomo s tem grmu omogočili zračenje in zmanjšali možnost bolezni, plesni ali škodljivcev.

Kako shranimo vejice?

Sveže nabrane vejice rožmarina lahko uporabimo takoj ali pa jih shranimo za kasnejšo uporabo. Obstaja več načinov, kako ohraniti svežino. Vejice ovijemo v rahlo vlažno papirnato brisačo in jih shranimo v zaprto posodo ali vrečko v hladilniku. Tako bodo obstale sveže do dva tedna. Stebla pa lahko postavimo tudi v kozarec z vodo, kot bi dali cvetje v vazo.

PREBERITE ŠE: To je najboljši trenutek, ko v jed dodamo rožmarin

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine