
Urednica kulinarične priloge Odprta kuhinja in nove revije OK magazin Karina Cunder Reščič nas je v podkastu popeljala v svoj intimni svet — od ljubezni do starih hiš, do kuhanja in strasti do jedilnega cvetja. Njena zgodba ni le profesionalna, temveč globoko osebna.
Karina živi v hiši z večstoletno zgodovino, ki sta jo z možem prenovila z občutkom in spoštovanjem do preteklosti. Hiša je del kulturne dediščine, prenova pa je bila vodena z željo, da ohranita njen značaj, a jo hkrati napolnita s svojim življenjem.
Največje srce doma je kuhinja, ki je polna spominov, osebnih predmetov in vsakdanjih zgodb. Ima zidan štedilnik, veliko naravne svetlobe in tudi kakšno pomanjkljivost ...
Karina priznava, da včasih ni znala kuhati, danes pa je kuhanje del njenega vsakdana in v tem dejansko uživa. Urejenost mize, sezonska dekoracija in vonj po domačem kruhu so stalnica njenega doma.
V družini imamo to, da je morala biti miza vedno urejena, celo poudarjeno urejena in da se je vedno izredno bučno obeleževalo vse praznike, ki so bili na voljo. Tako sem recimo v krogu ljudi, ki že avgusta začnejo razmišljati, kako bo izgledal njihov letošnji božič. Želim si, da tudi s tem, kar je na moji mizi, na nek način obeležujemo in spremljamo tok časa. Tako da ja, to mi je zelo pomembno in se tudi zelo potrudim. Skoraj da dol ne padem od utrujenosti, tako se potrudim.
Karina je velika ljubiteljica vrtnarjenja, še posebej pa jo navdušuje jedilno cvetje in zelišča, s katerimi obogati jedi. V poletnih mesecih skoraj vsak krožnik okrasi z užitnim cvetjem, še posebej ponosna pa je na svoj paradižnikov vrt s kar 30 različnimi sortami.
Včasih sem bila bolj nora, gojila sem tudi po 50, 60 sort paradižnika. Letos jih imam približno 30. Za paradižnike me je navdušila Slavka Ilich, ki je, mislim, da kraljica te plodovke pri nas. To je bilo že pred verjetno 20 leti. Od takrat jih nikoli nisem opustila. Je pa res, da sem se v tej svoji mladostni norosti malo izčrpala, tako da v zadnjem času mi veliko več pomeni to, da pridelam ne 60 sort, ampak da pridelam raje med temi sortami tudi 50 kil nečesa, kar predelam recimo v omako, ki jo imamo še za zimo.
Karina Cunder Reščič nas je spomnila, kako je mogoče dom, kuhinjo in vrt napolniti s pomenom, dušo in naravo. V času, ko hitrost prevladuje nad kakovostjo, njen način bivanja ponuja navdihujoč pogled na to, kako živeti lepo — počasi, premišljeno in okusno.
Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta!